MHP, yurt dışından destek alan medyayı hedefe alan kanun teklifi verdi
Teklife göre yurt dışından mali gelir sağlayan her basın kurumu, bir temsilciyi İçişleri Bakanlığına kaydettirecek, tüm faaliyetler Bakanlık tarafından takip edilecek.
Fotoğraf: MA
İktidarın küçük ortağı MHP, yurtdışından ekonomik destek ve fonlar alan medya kurumlarını etkileyecek, faaliyetlerini kısıtlayacak kanun teklifinde bulundu.
SETA raporuyla tartışmaya açılan yabancı basın ve yurt dışından fonlanan basın kuruluşları bir süredir iktidar tarafından hedefe koyuluyordu. Gerçek Gündem'den Fırat Fıstık'ın haberine göre, teklifte yurt dışından mali gelir sağlayan her basın kurumunun, bir temsilciyi İçişleri Bakanlığına kaydettirmesi yer alıyor. Teklife göre tüm faaliyetler İçişleri Bakanlığı tarafından takip edilecek. Bunlar yapılmazsa gazetecilik yapan kişiler, hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Teklife göre yurt dışından doğrudan veya dolaylı fon alan, bunlar üzerinden maddi gelir sağlayan tüm medya kurumlarına ve kişilere “Yabancı Merkez Temsilcisi” bulundurma zorunluluğu getirecek. Kurumdaki yetkili, İçişleri Bakanlığına başvurarak Bakanlıkta tutulan yabancı merkez temsilcisi siciline kayıt yaptırmak zorunda kalacak.
Basın organı adına Bakanlığa kaydolan her kurum ve yetkili kişi, Bakanlıktan istenen tüm belgeleri sunmak durumunda kalacak, tüm faaliyetler kayıt altında tutulacak ve izlenecek. Teklifte, ilgili mecranın tüm yazılı, dijital kayıtları, Bakanlık görevlisinin incelemesi için hazır tutması gerektiği özellikle belirtilmiş durumda.
Teklifin “Bilgilendirme Yükümlülüğü” başlığı altında da yabancı fonlarla gerçekleştirilen faaliyetlerin ayrıntılı şekilde açıklanmak zorunda olduğu ve bununla ilgili ayrıntıyı yönetmeliği RTÜK’ün çıkaracağı belirtiliyor.
GAZETECİLER HAPİS CEZALARI ALABİLİR
Kanun teklifinin beşinci maddesine göre, yurtdışından fon alan ve habercilik yapan kişiler, yabancı merkez temsilcisi olarak İçişleri Bakanlığına başvurmadıkları takdirde iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar para cezası alabilecek.
Tüm bilgileri İçişleri Bakanlığı ile paylaşmayan kurum ve kişilere de cezalar var. Bu kişiler de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.
Teklifin komisyonda görüşüldükten sonra, TBMM oturumuna getirilerek milletvekilleri tarafından oylanması bekleniyor.