Eğitim Sen: Yüz yüze eğitimin devam etmesi için acil adımlar atılsın
Eğitim Sen şubeleri yaptıkları açıklamalarda yüz yüze eğitimin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için yetkilileri acil adımlar atmaya çağırdı.
Fotoğraf: MA
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) şubeleri, 6 Eylül’de başlayan yüz yüze eğitim-öğretim devam edebilmesi için alınacak tedbirlere ilişkin birçok yerde basın açıklaması yaptı.
"SORUNLAR SÜRÜYOR"
Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül, salgına karşı gerekli tedbirlerin alınmadığını, okullara ek bütçenin sağlanmadığını, fiziki alt yapı sorunlarının giderilmediğini, ders saatlerinin salgın koşullarına göre düzenlenmediğini, derslik sayısının ihtiyaç oranında arttırılmadığını, öğretmen ve yardımcı hizmetli istihdamındaki eksikliklerin giderilmediğini kaydetti.
Okullardaki hijyen sorununun devam ettiğini dile getiren Sümbül, şöyle devam etti: “Her okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, eğitim emekçileri, öğrenciler ve velilerin aşılanma oranı gibi gelişmeler, eğitim-öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir.”
"DERS SAATLERİ 30 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLSÜN"
Okullarda ek bütçe sorunu ve fiziki altyapı sorunlarının sürdüğünü belirten Sümbül, bu durumda yüz yüze eğitimin sağlıklı koşullarda yapılabilmesine engel olduğunu ifade etti. Sümbül, “Okulların öğrenci sayısı, sınıf mevcutları, yerleşim yerinin nüfus yoğunluğu, fiziki altyapının yeterliliği gibi pek çok faktör yüz yüze eğitimin sağlıklı yürütülmesine engel olmaktadır. Ders saatleri 30 dakikaya düşürülmelidir” dedi.
"ISRARIMIZ DEVAM EDECEK"
Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri de, 2’Nolu şubede basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan Eğitim Sen 2 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Fesih Zirek, "Öğrenci ve öğretmenlerin 40 dakika boyunca yeterince havalandırılmamış sınıflarda maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve bulaş riskini arttırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konudaki haklı talepler doğrultusunda adım atmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz” dedi.
Öğrenci, veliler ve tüm halka karşı duyulan sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini anlatan Zirek, şunları söyledi: "Sağlıklı ve güven içinde yürütülebilmesi için tüm tedbirlerin alınması ısrarımız devam edecektir. Bu çabamız yüz yüze eğitimin riske girmemesi ve öğrencilerimizin bir buçuk yıldır yaşadığı kayıpların daha fazla derinleşmemesi içindir. Eğitim Sen olarak gerek öğrencilerimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim alması, gerekse eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli olan tüm tedbirlerin eksiksiz alınması talebimizi bir kez daha belirtiyor, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”
"TAVSİYE KARARI UYGULANSIN"
Eğitim Sen Urfa Şubesi de, hizmet binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda söz alan Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici, öğretmenlerin toplumsal statüsü ve haklarına yönelik önemli ve tarihi bir adım olan Tavsiye Kararının öğretmenlerin sadece okulda değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önem uluslararası düzeyde belgelediğini ve Tavsiye Kararı’nın Türkiye tarafından da kabul edildiğini vurguladı. Binici, "Karar öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlarken, aynı zamanda uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşımaktadır. Altına imza atılan bir belge olmasına rağmen, Türkiye yıllardır yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Tavsiye Kararı uygulansın” dedi.
Salgın döneminde eğitim ve bilim emekçilerinin maruz kaldığı hak kayıplarına değinen Binici, “Eğitim ve bilim emekçileri insanca yaşamayı ve sağlıklı koşullarda çalışmayı talep etmektedir” diye belirtti. (HABER MERKEZİ)
BURSA
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Yüksel Bayraktar, pandemi koşullarında yüz yüze eğitimin devamı için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.
Bayratar alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
- Ders saatleri 30 dakikaya düşürülmelidir
- Havalandırma sistemleri derhal hayata geçirilmelidir
- Öğretmen ve yardımcı hizmet personeli ihtiyacı acilen karşılanmalıdır
Bayraktar “Eğitim Sen olarak gerek öğrencilerimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim alması, gerekse eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli olan tüm tedbirlerin eksiksiz alınması talebimizi bir kez daha belirtiyoruz" dedi. (Bursa/EVRENSEL)
ÇAYCUMA
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından Çaycuma Öğretmenevi önünde basın açıklamasında yapıldı.
Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi Orhan Çakmak, Çaycuma’ya üniversite eğitimi için gelen öğrencilerinin barınma sorununa da değinerek yetkilileri acilen çözüm bulmaya çağırdı. (Çaycuma/EVRENSEL)
GİRESUN
Giresun Eğitim Sen Yürütme Kurulu da yaptığı açıklamada, önlemler alınarak yüz yüze eğitimin devam etmesi gerektiğini ve eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışmasının imkanlarının yaratılması gerektiğinin altını çizdi.
BALIKESİR
Eğitim Sen Edremit Temsilciliği pandemi döneminde eğitimde yaşananlara ilişkin basın açıklaması yaptı.
Edremit Cumhuriyet Meydanında yapılan basın açıklamasında konuşan temsilciler Fikriye Yadırgı ve Pervin Tüysüz okulların açılmasının üstünden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen okullarda yeterli önlemlerin alınmadığını, yardımcı personel atamasının yapılmadığını, havalandırma sistemlerinin yetersizliğini, önümüzde soğuk havaların başlamasıyla daha da zor bir süreç başlayacağını, derslerin 30 dakikaya indirilmesi ve teneffüslerin en az 10 dakika olması gerektiğini, eğitime bütçenin arttırılması gerektiğini belirttiler. (Balıkesir/EVRENSEL)
İZMİR TORBALI TEMSİLCİLİĞİ: HİÇBİR ÖNLEM KİŞİSEL İNİSİYATİFE BIRAKILMAMALI
İzmir Torbalı'da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen eğitim emekçileri adına açıklamayı Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder okudu. Önder, okulların açıldığı günden bu yana alınması gereken önlemleri defalarca hatırlatmalarına rağmen hala bir ilerlemenin kaydedilmediğini söyleyerek, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce basına verilen demeçlerde de okulların en güvenli yer olduğu, hiçbir okulda dezenfektan sıkıntısının olmadığı, üçüncü hafta itibarı ile okullarda vaka görülmediği ve 90 tane okuldan sadece beşinde kalabalık sınıf olduğunu şaşkınlık içinde kalarak okuduk. Bizim ifade ettiğimiz ve acilen çözüm bulunmasını talep ettiğimiz eksikler ve önlemlerin nasıl görmezden gelindiğini ve başka bir Torbalı resmi çizildiğini gördük” dedi.
“EĞER OKULLARDA TEST YAPILSAYDI RAKAMLAR DAHA YÜKSEK ÇIKACAKTI”
Ayrıca kalabalık sınıflar ile ilgili özellikle 90 okulun sadece 5’inde bile toplamda 5 binin çok üzerinde öğrenciyi barındırdığını hatırlatan Önder, “Şu anda eğitim öğretim faaliyeti adeta öğrencileri ve öğretmenleri sürü bağışıklığına terk ederek devam etmektedir. Zira bu gün itibari ile Sema Karhan Anadolu Lisesinde 1 sınıf karantinada, Şehit Uzm. Çvş Harun Şenözüar MTAL’de 2 öğrenci pozitif ve bir sınıf karantinada; Tolga Sağlam Kız İmam Hatip Lisesinde bir sınıf karantinada, Atatürk Anadolu Lisesinde bir sınıf karantinadadır. Ve herkes şunu çok iyi biliyor ki eğer okullarda test yapılsa idi bu rakamlar çok daha yüksek çıkacaktı” diye konuştu.
“HİÇBİR ÖNLEM KİŞİSEL İNİSİYATİFLERE BIRAKILMAMALIDIR”
“Bizler şirketlerin karlarının değil öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin sağlığının ve geleceğinin garantiye alınmasını istiyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Önder taleplerini şöyle yineledi:
“Havaların serinlemesi ile birlikte yaşamaya başladığımız ve ilerleyen zamanda daha şiddetli hissedeceğimiz en büyük sıkıntı 40 dakika boyunca camları da kapatarak sınıflarda bulunmak zorunda oluşumuzdur. Bu nedenle ilk önceliğimiz, acilen sınıflardaki pencerelerin üstten de açılabilmesi için gerekli düzenleme yapılmalı ve ders süreleri 30 dakikaya çekilmelidir.
Bunun yanında okullardaki hizmetli yetersizlikleri giderilmelidir. Okullarda ateş ölçümünü ve takibini yapabilecek sağlık personeli görevlendirilmelidir. Tuvalet ve lavabolar yeterli hale getirilmeli, okullarda öğrencileri de kapsayacak şekilde PCR testi uygulanmaya başlanmalıdır. Hiçbir önlem kişisel inisiyatiflere bırakılmamalıdır.” (İzmir/EVRENSEL)