Banvit işçileri "Ağır çalışma koşullarına ve düşük ücrete yeter" diyerek iş bıraktı
Banvit’te çalışma koşullarının ağırlığına, mobbing ve düşük ücrete fazla mesai ücretlerinin eksik ödenmesi de eklendi. Banvit işçileri bunun üzerine iş bıraktı.
Fotoğraf: DHA
Banvit işçileri çalışma koşullarının ağırlığı, mobbing, düşük ücret ve fazla mesai ücretlerinin eksik ödenmesi üzerine üzerine iş bıraktı.
Balıkesir’e bağlı Bandırma’da bulunan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Körfez ülkelerine kadar ihracat yapan ve çalışanlarıyla “Bir aile kimliği içerisinde bütünleşme” iddiasında olan tavuk şirketi Banvit’te çalışan işçiler, çoğu işçinin asgari ücret aldığını ifade etti. Ayrıca pandemi boyunca pozitif vakalar görülmesine rağmen üretimin kesintisiz devam ettiğini belirten işçiler, “Birçok kişi pozitif veya temaslı oldu. Canını riske atan işçilerin çalışmalarına yardımcı olmak yerine mesaileri arttırıldı ve mesai ücretlerinin elle tutulur bir karşılığı olmadı. İşçiler hemen hemen her makine ve bantlarda eksik sayılarda çalıştırılıp pandeminin yükünü omzunda hissetmek zorunda kaldı” dedi.
BRF YÖNETİMİNDEN SONRA SORUNLAR DERİNLEŞTİ
Banvit işçileri 2017 yılında BRF yönetiminin işletmenin büyük bir hissesini satın aldıktan sonra sorunların derinleştiğini söylüyor. Yemek dahil toplamda 30 dakika mola yapabildiklerini ifade eden işçiler, ücret yetersizliği, artan hayat pahalılığı, ekonomik kriz nedenleriyle ek iş yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. İşçiler, "BRF yönetimi geldiğinden beri çalışma koşullarını ve ücretleri iyileştirmek yerine kreş, sosyal haklar, mola süreleri gibi birçok hakkı da elimizden alarak sorunları iyice arttırdılar” diye belirtti.
BİR SENEDİR YETKİ BEKLİYORLAR
Banvit pandemide "İşçilere uygun kredi sağlıyoruz" reklamıyla işçileri bu yoğun çalışma koşullarına ve işçilerin fedakarlıklarına karşı borçlandırma yöntemine gitti. Banvit işçileri de buna karşı örgütlenmeye ve anayasal hakları olan sendikalaşma yoluna gitti. Tekgıda-İş üyesi işçiler yaklaşık 1 yıldır yetki bekliyor.
HAFTALIK İZİNLER ELLERİNDEN ALINDI
Son haftalarda ise BRF yönetimi haftada bir gün olan dinlenme hakkını da sipariş yoğunluğu gerekçesiyle işçilerin elinden aldı. Çalışma koşullarının ağırlığı, mobbing ve düşük ücrete ek olarak fazla mesai ücretlerinin eksik ödenmesi Banvit işçilerini eyleme götürdü. İşçiler, iki buçuk saat iş bıraktı. Sonrasında gelen vardiya da üretime geç girdi. Banvit yönetimi hakların iyileştirileceğini söylese de işçiler buna güvenmediklerini, haklarını aramaya ve mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. (Balıkesir/EVRENSEL)