06 Ekim 2021 12:15

Gıda-İş: ÇAYKUR’da bir kez daha satış sözleşmesi imzalandı

Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu ÇAYKUR’da 9 ayın ardından toplu sözleşme imzalandı. DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “ÇAYKUR’da bir kez daha satış sözleşmesine imza atılmıştır” dedi.

Fotoğraf: twitter.com/bariishbozkurt

Paylaş

Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu ÇAYKUR’da 9 ayın ardından toplu sözleşme imzalanmasına dair açıklama yapan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, 9 aylık sözleşme sürecinde bir kez bile işçilerin bilgilendirilmediğini ifade etti. Aslan, "Öz Gıda-İş yöneticileri ÇAYKUR işçilerine sormadan, danışmadan görüş ve önerilerini almadan sözleşme imzaladılar. ÇAYKUR işçileri beş sözleşmedir aynı süreci yaşamak zorunda kalıyorlar. ÇAYKUR işçileri ve yöre halkı şunu çok iyi biliyor, kamu çerçeve protokolünde imzalanan neyse aynısı ÇAYKUR sözleşmesine yazılmıştır. Yani ÇAYKUR işçisinin tek bir kuruş kazanımı olmadığı gibi kayıpları söz konusudur” dedi.

"İŞÇİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA ÜCRET ALIYOR"

Yükselen enflasyon, artan vergi dilimleri, raflardaki fahiş fiyatların kamu çerçeve protokolünde belirlenen ücret artışlarını alıp götürdüğünü belirten Aslan, "İşçiler bir defa daha açlık ve yoksullukla baş başa bırakılmışlardır. İmzalanan sözleşmede kazanım olduğunu iddia ediyorsanız gidin fabrika fabrika gezin, bakalım işçiler size ne diyecek. Ana gövdesi mevsimlik işçi olan ÇAYKUR’da açlık sınırının altında bir ücret alınıyor. Bunu en iyi ÇAYKUR işçileri biliyor” diye konuştu.

"İMZALANAN SEFALET BELGESİ"

İmzalanan sözleşmeyle işçiler yoksullaşırken, sendika yöneticilerinin ise kârlı çıktığını aktaran Aslan, "Sendika yöneticileri aldıkları astronomik ücretlerle hayatlarına devam ederken, işçiler evine temel gıda maddelerini bile alamıyorlar. ÇAYKUR işçisi diğer kamu kurumlarında çalışan işçilerin yarısı kadar ücret alıyor. Bunu ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ve Öz Gıda-İş yöneticileri iyi biliyor. Hani ÇAYKUR işçisi emsal ücret olarak diğer kamu kurumlarıyla aynı ücreti alacaktı, aradan 8 yıl geçti arpa boyu yol alınamadı” dedi.

Şeker fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, İl Özel İdarelerinde çalışan işçilerin ÇAYKUR işçilerinin iki katı ücret aldığını dile getiren Aslan şöyle devam etti: "ÇAYKUR’da çalışan işçiler üvey evlat muamelesi görüyor. Sadece ücret olarak değil sosyal yardımlar ve çalışma koşuları açısından diğer kamu işletmeleriyle eşitlik yok. ÇAYKUR işçisi bir kez daha hüsrana uğramıştır. İmzalanan toplu iş sözleşmesi değil, ÇAYKUR işçisinin yoksulluk, açlık ve sefalet belgesidir. Son üç yılda ÇAYKUR’u 2 milyar TL üzerinde zarar ettirenlerle, ÇAYKUR işçisini sefalet ve açlık ücretine mahkum edenler aynı anlayıştaydılar.”

Öz Gıda-İş yöneticilerine yapılan sözleşmeyi işçilerin onayına sunmaları yönünde çağrı yapan Aslan ÇAYKUR işçilerine de şu şekilde seslendi: "10 yıldır sizleri oyalayan bu sendikal anlayıştan kurtulma zamanı gelmiştir. Sendikamızın kapıları ÇAYKUR işçilerine sonuna kadar açıktır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kendilerini 'polis' olarak tanıtan kişiler iki kardeşi kaçırdı

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçilerinden Hollywood’a: ABD'de büyük grev dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa