Kuraklık desteklemesi verilmeyen çiftçi: Zarara uğradık, ekim yapamıyoruz
Yeni ekim sezonu yaklaşırken maliyetlerinin iki kat arttığını dile getiren çiftçiler, zarara uğradıklarını, destekleme verilmezse ekim yapamayacaklarını söyledi.
Arşiv fotoğraf: Pixabay
Mahsum KARA
Diyarbakır
Kuraklıktan dolayı çiftçilerin verim kaybına göre Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dönüm başına 30 -100 lira arasında destekleme verileceğinin sözü verildi. Yeni ekim sezonu yaklaşırken maliyetlerinin iki kat arttığını dile getiren çiftçiler, zarara uğradıklarını, destekleme verilmezse ekim yapamayacaklarını söyledi.
KİMSENİN DESTEK OLDUĞU YOK
Salih Ocak, 29 yıldır Sur ilçesine bağlı Bostanpınar köyünde çiftçilik yapıyor.
Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı ektiği ürünü elde etme konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Ocak, “Bir ay sonra ekim ayı olacak, ben tohum almaya kalksam alamam, geçen seneye göre iki katına çıkmış tohum fiyatları. Her sene yaklaşık 500 dönüm arazi ekiyorum, bunun ilacı var, suyu var, elektriği var, gübresi var, bir de bu sene hepsi çok pahalı oldu. Bunları düşününce arazimin hepsini ekemeyeceğim. Üç ay önce ‘Çiftçilere destek olacağız’ dediler, kimsenin gelip destek olduğu yok” dedi.
SÖZLER TUTULMADI
Bismil ilçesinin Kamışlı köyünde 26 senedir çiftçilik yapan Hasan Öz, “500 dönüm arazi ekiyorum her sene. Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı zararım çok büyük, kimse çiftçiye yardım etmiyor. Arazi ekimi için alacağımız her şey çok pahalı. Mazotundan tutun gübresine kadar her şey iki katından daha fazla artmış. Kuraklık yaşadık bu sene, çiftçi yardım bekledi devletten, yardım eden kimse olmadı. Sözler verildi, ‘Size destek çıkacağız’ denildi, hiç bir söz tutulmadı. Bize uğradığımız zarardan dolayı kuraklık desteklemesi vereceklerini söylediler, dönüm başı 100 TL, o bile benim zararımı karşılamıyor ama onu bile vermediler. Çiftçiler gerçekten mağdur durumda, yardım edilmeli, çiftçilere yardım edilmezse, buralarda çiftçilik yapan kimseyi bulamayacaksınız. Hepimiz çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız” dedi.
DESTEK OLUNMAZSA ELİMDEKİ HAYVANLARI SATACAĞIM
Ramazan Kızılkan, Sur ilçesine bağlı Büyükkadı köyünde hem hayvancılık hem de çiftçilik yaptığını söylüyor. Kızılkan, “Toplamda 450 dönüm arazim var ve yaşadığım maddi sorunlardan dolayı ekim konusunda sıkıntı yaşıyorum. Geçen sene gübreyi 1600 liraya alıyordum şimdi 4 bin 300 TL olmuş. Yem fiyatlarını saymıyorum bile o da aynı şekilde artmış durumda. Bu sene çiftçiler çok büyük sıkıntılar yaşadı. Gerçekten zor durumdayız ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tarım Bakanı sözde biz çiftçilere kuraklıktan dolayı destekleme yardımı yapacaktı ama ne yardım var ortada ne de destek. Bize destekleme yardımı için ‘Tarıma dilekçe verin’ dediler, verdik ama daha hiçbir şekilde bir sonuç ortada yok, ne arayan var ne de soran. Bunun dışında bir de borçlarımız vardı, erteleneceği söylendi bize ama bankaya gidiyoruz onlar da bize faiz uygulayarak erteleyebileceklerini söylüyorlar. Eğer destek alamazsak, bize yardımcı olamazlarsa, ben elimdeki hayvanları satmak zorunda kalacağım. Bir an önce borçlarımızın faizsiz bir şekilde ertelenmesini istiyoruz. Gübre ve tohum fiyatlarına yetkililer el atsın en azından uygun bir fiyata getirsinler” dedi.
BİR AN ÖNCE YARDIMCI OLSUNLAR
Ömer Ergün, Bismil ilçesinin Yukarıdolay köyünde bulunan 600 dönüm arazisinde çiftçilik yapıyor. Ergün, “Bu sene şubat ve mart aylarında olmayan yağışlardan dolayı kuraklık olacağını tahmin ediyorduk. Nisan ayında da yağmur yağmadığı için ürünlerin gelişim zamanında hasara neden oldu. Ben bu sene 350 dönüm buğday ektim, normal şartlarda 120 ton buğday elde ediyordum ama bu sene 28 ton buğday elde edebildim kuraklıktan dolayı. Ne kadar zarar ettiğimi siz düşünün. Çiftçiler destek bekledi, destek olunacağı söylendi, hiçbir şekilde şu ana kadar herhangi bir destek sağlanmış değil. Yetkililer bir an önce yardımcı olsun” dedi.