07 Ekim 2021 09:19

Sezen Aksu'nun Kültür Servisi'ne açtığı davanın duruşması 23 Aralık'a ertelendi

Sezen Aksu'nun yapım şirketinin Kültür Servisi'ne açtığı davanın duruşması 23 Aralık'a ertelendi. Bilirkişi raporu yeniden hazırlanacak.

Fotoğraf: Kültür Servisi

Paylaş

Sezen Aksu’nun sahibi olduğu yapım şirketi SN Müzik’in Kültür Servisi internet gazetesine açtığı davanın ikinci duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın duruşması bilirkişi raporunun yeniden hazırlanması kararıyla 23 Aralık’a ertelendi.

SN Müzik, Kültür Servisi’ne, Sezen Aksu’nun YouTube’a özel hazırladığı albümü haberleştirirken, albümün ilk şarkısının YouTube yönlendirmesine yer verdiği için “mali ve manevi haklara tecavüz” suçlamasıyla dava açmıştı.

1 Haziran’da görülen ilk duruşmada, Kültür Servisi’nin avukatı Gökhan Ahi, konuyla ilgili bilirkişi raporunun hazırlanmasını talep etmişti. Mahkemece atanan, bilişim uzmanı Aylin İstek ile fikri ve sınai haklar uzmanı avukat Ezgi Esnik Günay tarafından hazırlanan bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

Raporda, Sezen Aksu’nun “Begonvil” adlı eserinin mali ve kamuya iletim haklarının, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince eser sahibine ait olduğu kaydedildi. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda eserin kamuya iletim araçları sayılırken “internet kavramının geçmediği” belirtilirken, kanunun “internet kavramını kapsadığı da kabul edilmelidir” denildi.

Kültür Servisi’nin kültür ve sanat haberleri yayımlayan bir site olduğu, davaya konu şarkının bir haber içeriğinde yayımlandığı hatırlatılan bilirkişi raporunda, dava konusuyla ilgili şöyle denildi:

“Bir eserin FSEK madde 23 kapsamında ‘umuma iletim hakkı’ münhasıran eser sahibine ait bir hak olup tekrar yayın yapılacak ise eser sahibinden veya mali hak sahiplerinden yazılı onay alınması gerekmekte ise de teknik bilirkişi tarafından tespit edilmiş olduğu üzere somut olayda https://www.kulturservisi.com üzerinden yapılan yayın ‘Sezen Aksu’dan yeni albüm ve ilk şarkı’ başlığı ve açıklaması ile Youtube üzerinden embed kod ile yapılmış bir yayındır. Teknik bilirkişi tarafından açıklanmış olduğu üzere ‘Embed kod ile herhangi bir web sitesinde yer alan içeriği, kendi sunucunuza yüklemeden alacağınız bir kod ile doğrudan kendi web siteniz üzerinden gösterebilirsiniz. Yani bu sayede dışarıdan çalışan bir kaynağın web sitenizde görülmesini sağlayabilirsiniz.’ Youtube üzerinden video paylaşımlarında embed kodu ile içerik paylaşılmasının engellenmesi, her zaman tercih edilebilir bir durum olup somut olayda mali hak sahibi tarafından embed kodu ile paylaşımın engellenmediği görülmektedir. Embed kod ile yapılan paylaşımda web sitesine gömülen içerik Youtube sunucularından çekilerek yayımlanmakta olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Duruşmada SN Müzik’in avukatı bilirkişi raporunu incelemek için ek süre talep ederken, Kültür Servisi’nin avukatı Gökhan Ahi, ara kararla bilirkişi heyetine yöneltilen sorulara raporda yanıt verilmediğini söyledi.

Bilirkişi heyetine “Embed kodu ile video paylaşımının sanatçının mali haklarını olumsuz etkileyip etkilemediği, embed videoların eserin orijinalindeki gösterim rakamlarını etkileyip etkilemediği, Youtube üzerinden paylaşılan videoların gelirlerinin kime ait olduğu, embed videoların bu gelire dahil olup olmadığı, Sezen Aksu’nun şarkının Kültür Servisi’nde yayımlandığı biçimde başka sitelerde de yayımlanıp yayımlanmadığı” sorulmuştu.

Davanın duruşması, mahkemece atanan aynı bilirkişi heyeti tarafından raporun yeniden hazırlanması kararıyla 23 Aralık’a ertelendi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3600 ek gösterge vaadini 2022'nin sonuna attı

SONRAKİ HABER

İsviçre’de "Pandora Papers" sarsıntısı: 90 kurumun adı geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa