Aliağa’da köylüler cüruf tesisi ÇED toplantısını yaptırmadı
Aliağa Şehit Kemal Köyünde yapılması planlanan cüruf tesisi için düzenlenen ÇED toplantısına tepki gösteren köylüler, “Cüruf dağları istemiyoruz’’ diyerek toplantıyı yaptırmadı.
Eren SARAN
İzmir
Aliağa’nın Şehit Kemal Köyünde (mahallesi) HABAŞ ve Ekovar şirketleri tarafından yapılması planlanan Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi Projesi’nin ÇED toplantısı Yukarı Şehit Kemal Mahalle Muhtarlığı önünde yapılmak istenirken köylüler, “Cüruf dağları istemiyoruz’’ diyerek toplantıyı yaptırmadı.
Şehit Kemal Mahalle Muhtarlarının da öncülük ettiği köylüler halk bilgilendirme toplantısının yapılmasına izin vermedi. Tesisi kurmak isteyen Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş yetkilileri tutanağı imzalayıp mahalleden ayrılmak zorunda kaldı. Köylülerin protestosuna Aşağı Şehit Kemal, Yukarı Şehit Kemal, Çıtak mahalle muhtarları, Aliağa Çevre Platformu, Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katılım gösterdi.
“DAĞLARIMIZI KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”
Köylülere seslenen Aşağı Şehit Kemal Mahalle Muhtarı Ayşe Algül, “Bizim havamız, topraklarımız, suyumuz kirlenecek. Yaşam bu kadar ucuz olmasın. Her şey para demek değil. Köylü üretecek ki kentli de yiyecek. Biz üretemezsek kentli ne yiyecek? Bir kısmının cepleri para görecek diye biz burada fabrika yaptırmak istemiyoruz” dedi.
HABAŞ ve Ekovar şirketinin kuracağı cüruf tesisinden Çıtak, Güzelhisar, Bozköy, Samurlu, Aşağı ve Yukarı Şehit Kemal olmak üzere beş köyün etkileneceğini söyleyen Algül, “Sanayi bölgesinde oturuyoruz diye bizim dağlarımıza tesis kurmalarına, bize zehir solutmaya hakları yok. Ovalarımıza istedikleri tesisleri kurdular, ovalarımızı kaybettik. Şimdi de dağlarımızı kaybetmek istemiyoruz” diye konuştu.
“ARILAR ÖLÜRSE HEPİMİZ ÖLÜRÜZ”
Aliağa Arıcılar Birliği Başkanı Bayram Karcı ise, “Bu ÇED raporu için buraya gelenler bilmiyor mu Çaltılıdere, Çıtak, Bozköy, Şehit Kemal bu mahallelerde tarım yapılamıyor. İnsanlarımız zehir soluyor. Bunlara hiç kimse dur demiyor. Akçekise denilen mevkide 150 dönüm bal ormanları vardır. Arılarımız orada bal üretiyor. Arılar ölürse sağlık ölür, insanlık ölür, arılar ölürse hepimiz ölürüz” dedi.
Çıtak Mahallesi Eski Muhtarı da HABAŞ yetkililerinin seneler evvel de bu girişimde bulunduğunu ve o zaman da engel olduklarını şimdi de cüruf bertaraf tesisinin yapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Güzelhisar ovasının da cürufla yok olacağını dile getiren eski muhtar, “Kanser olmak istemiyoruz” diye ekledi.
“GEÇİM KAYNAKLARIMIZI ZEHİRLEMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Şirin isimli köylü ise 35 yıldır köyde yaşadığını söyleyerek, "Burası benim çocukluğum, gençliğim her şeyim. Benim bütün sevdiklerim burada yaşıyor. Benim gençliğimi, beni, sevdiklerimi zehirleyemeyecekler buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Hayvancılıkla uğraştıklarını dile getiren Nesrin Yılmaz isimli köylü de “Durumu olan var olmayan var. Hayvan bakarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. İsterse HABAŞ’ın müdürü gelsin biz burada üç tane hayvanla geçinmeye çalışıyoruz. Tesisi yaparak hayvanlarımızı otlattığımız alanı yok edecekler, biz buna izin vermeyiz. Dört kuruş kazanacak diye bu kadar insanın hayatına mal olacaklar” dedi.