"Amacımız anlatı kültürünü geleceğe taşımak"
Mordem Sanat ve Ahura Tiyatro Kooperatifinin Kültür İçin Alan desteği ile gerçekleştirdiği 2’inci Solo Fest 17 Ekim'e kadar sürecek.
Fotoğraf: Evrensel
Toygar KAYA
Diyarbakır
Mordem Sanat ve Ahura Tiyatro Kooperatifinin Kültür İçin Alan desteği ile gerçekleştirdiği 2’inci Solo Fest başladı. 17 Ekime kadar izleyicileriyle buluşacak etkinlikte tek kişilik gösteri, söyleşi, panel ve dengbej dinletisi gerçekleştirilecek. Gazetemiz Evrensel'e konuşan Etkinliğin Koordinatörü Barış Işık, “İnsanlar hem izleyip eğlenecekler hem de aldıkları her biletle köydeki çocukların ücretsiz tiyatro izlemesini sağlayacaklar” dedi.
Tek kişilik gösterilerle anlatı kültürünü ortaya koyacaklarını ifade eden Işık, “Bölgede geleneksel anlamda anlatı kültürüne dair çok büyük nüveler var. Bizim amacımız geleneksel yapıda var olan anlatı kültürüne ait olan sanatsal formları geleceğe taşımak. Ve bunu toplumla yeniden buluşturmak gibi bazı hedeflerimiz var. Yani ikinci festivalde de dünden bugüne anlatı geleneği olacak. Üçüncü festivalde var olan geleneksel anlatılar, çağdaş disiplinlerle yeniden nasıl bir form kazandırılırın üzerine bir araştırma laboratuvarı gibi geçecek. Böyle bir yolculuktur aslında bu festival” şeklinde konuştu.
KÖY ÇOCUKLARI DESTEKLENECEK
Köyde yaşayan çocukların ve kadınların kültürel hayata katılımını sağlamak istediklerini belirten Işık, “Şehirde yaşayan çocuk öyle ya da böyle görsel sanatlara dair bir şeyler öğrenebiliyor, görebiliyor ya da tanık olabiliyor. Ama kırsal kesimde bu mümkün değil” dedi. Bugüne kadar birçok köyde oyunlar sergilediklerini ve atölyeler açtıklarını anlatan Işık şunları söyledi: “Yaklaşık 15 köyde oyun oynadık ve çocuklarla kukla eğitim atölyeleri yaptık. Toplamda aşağı yukarı 8 bin seyirciye ulaştık. Yani daha önce tiyatro izlememiş 8 bin köy çocuğuna ulaştık”
Aynı zamanda Solo Fest’teki etkinliklere İtalya, İzmir ve İstanbul’dan gelen oyunları dahil ettiklerini ve bunları üç farklı köyde tiyatro izlememiş çocuklara sergileyeceklerini dile getiren Işık, “Festival bilet gelirleri de kasım ayında dört farklı köy okuluna tekrar kukla yapım atölyesi ve çocuk oyunu olarak geri dönecek” dedi. İnsanların festival boyunca etkinlikleri izleyerek destekte de bulunabileceklerini söyleyen Işık, “İnsanların bu festivali izlemelerini istiyoruz. Hem izleyip eğlenecekler hem de aldıkları her biletle köydeki çocukların ücretsiz tiyatro izlemesini sağlayacaklar. Bu anlamda bize seyirci olarak katkı sunarlarsa seviniriz” ifadelerini kullandı.
"HER ZAMAN BU OYUNLARLA KARŞILAŞILMAZ"
Festivalin etkinliklerini anlatan ışık, “2. Solo Fest’te üç tane çocuk oyunumuz, iki tane çağdaş performansımız, dünden bugüne anlatı kültürüne dair panelimiz var. Halk tiyatrosu kültürüne dair söyleşimiz olacak. Onun dışında avangart diyebileceğimiz iki farklı oyun bulunuyor, farklı mekanlarda oynanıyor. Azerbaycan’dan absürt bir oyun geliyor. İran’dan 3 tane oyun geliyor, biri Farsça diğerleri Kürtçe. Bunlar mono dram dediğimiz klasik tiyatro metniyle hazırlanmış Lebhayê Dûxtê Şodê, Qêrînên Bê Deng ve Beraz oyunları. Mordem Sanat’ın da ayrıca festival bünyesinde hazırlamış olduğu, Veysel Aslan’ın oynayacağı bir oyun var. 17 Ekim’e kadar gelip insanlar seyircimiz olabilir. Her zaman bu oyunlarla karşılaşılmaz” dedi.