12 AB ülkesi, mültecileri fiziksel güçle "geri itmenin" meşrulaştırılmasını istedi
Avrupa Birliği üyesi 12 ülke, mültecilere yönelik "push back" işkencesinin meşrulaştırılması anlamına gelen taleplerini içeren ortak bir mektubu AB Komisyonuna gönderdi.
Fotoğraf: MA
Avrupa Birliği (AB) üyesi 12 ülke, AB Komisyonuna ortak mektup göndererek göçmenlere karşı AB sınırlarının "fiziki engellerle" güçlendirilmesini, Avrupa'daki yasal çerçevenin "yeni gerçekliklere" uyumlandırılmasını talep etti.
Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Litvanya, Letonya, Kıbrıs, Slovakya ve Polonya'nın içişlerinden veya göçten sorumlu bakanları, ortak bir mektubu imzalayarak AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ve AB Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson'a gönderdi.
FRANSA, ALMANYA VE İSPANYA İMZALAMADI
İnternet sitesi Politico tarafından yayımlanan mektup, en fazla sığınma başvurusu alan Fransa, Almanya ve İspanya tarafından imzalanmadı.
Mektupta, Avrupa'nın "mevcut yasal çerçeveyi yeni gerçekliklere karşı uyumlandırması" gerektiği savunuldu.
"GERİ İTME İŞKENCESİNİ MEŞRULAŞTIRMA HAMLESİ"
Son dönemde basına yansıyan haberlerle bir kez daha gündeme gelen mültecilere yönelik "push back" yani "geri itme" işkencesinden ise mektupta bahsedilmedi.
Politico'nun konuyla ilgili haberine göre, bazı diplomatlar, "yasal çerçeveyi uyumlandırma" önerisini "geri itmeleri meşrulaştırma" çağrısı olarak gördüklerini söyledi.
AB'ye üye 12 ülkenin bakanları, üye ülkelerin "ulusal güvenliklerini" ve "AB güvenliğini" sağlanmak bahanesiyle "tehdide karşı hızlı ve orantılı şekilde harekete geçmesine" AB yasalarınca izin verilmesi gerektiğini savundu.
"SINIR GÜVENLİĞİNİ" GÜÇLENDİRMEK İÇİN PARA İSTEDİLER
Mektupta, sınır gözetimlerinin, mültecilerin sınırları geçme girişimlerini uygulamada engelleyemediği, bu nedenle sınır gözetim ve denetimlerinin "daha ileri önleyici tedbirlerle" güçlendirilmesi gerektiği öne sürüldü.
"Fiziksel engellerin" etkili bir sınır koruma tedbiri olduğu savunulan mektupta, bu tedbirin "meşru" olduğu iddia edilerek AB bütçesinden fon istendi ve bu fona öncelik verilmesi talep edildi.
AB ülkelerinin içişleri bakanları, bugün Lüksemburg'da bir araya geliyor. Bakanların gündeminde, göç konusu da bulunuyor. (DIŞ HABERLER)