Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi: Kovid-19 salgınında 4. dalga ve aşılama

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile koronavirüs salgınındaki ve aşılamadaki son durum ile okullardaki vaka sayılarını konuştuk.

08 Ekim 2021 08:38
Paylaş

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi programında bu hafta İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ile Kovid-19 4. dalgasını ve aşılanmada son durumu, okullardaki vaka sayılarını konuştuk. Çamlı, Kovid-19 nedeniyle son iki ayda içinde yaklaşık 12 bin 700 kişinin alınmayan tedbirler nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kovid-19 pandemi sürecinde ekonomik kaygılarla epistemolojik veriler normalleşmeyi göstermemesine rağmen kısıtlamaların kontrolsüz ve kademesiz olarak kaldırılmasının doğru olmadığını söyleyen Çamlı, “1 Temmuz’dan itibaren başlayan süreç önlemlerin neredeyse tamamen kalkması vatandaşta rehavet olarak kendisini gösterdi. Artık pandeminin geçtiğini eskisi gibi normal bir hayata dönebileceğimiz şeklinde düşünce ortaya çıkardı” dedi.

“KRİTİK SEVİYE TEMMUZ AYINDA AŞILDI”

Kısıtlamaların kalmasıyla birlikte 24 Temmuz’dan itibaren Türkiye’de kritik seviyenin aşılarak 3 hafta içinde haftalık yüz binde yüzün üzerine çıkan vaka sayısına ulaşıldığını belirten Çamlı, “Her ne kadar aşılamada hızlanma olduysa da eylül ayında bütün pandemi sürecinin en yüksek ikinci ölümünün olduğu ay oldu. Ağustosta 5 bin 200, eylül ayında 7 bin 200 son iki ay içinde yaklaşık 12 bin 700 civarında vatandaşımızı kaybettik. Bu pandemi sürecinde ölen toplam vatandaşımızın yaklaşık yüzde yirmisine denk geldi” dedi.

Çamlı, haziran ayından itibaren bir günde 1,5 milyon doz aşılama yapılmasına rağmen gelinen aşamada aşılamanın yüzde 60 düzeyinde azaldığı ve günlük aşılamanın 400 binlere kadar indiğini söyledi. Aşılamadaki düşüşü vatandaşların henüz aşı olmaya ikna edilmemiş olmasına bağlayan Çamlı, önümüzdeki süreçte özellikle sonbaharda kapalı ortamlara girdiğimiz zaman vaka sayılarının daha da artacağını, önlem alınmaması durumunda vefat sayılarının da önümüzdeki aylarda daha da artabileceği kaygısını taşıdıklarını dile getirdi.

“ÖNLEM ÖNERİLERİMİZ YOK SAYILDI”

Pandemi başladığında, işin kolayına kaçarak ilk olarak okulların kapatıldığına vurgu yapan Çamlı, okullar kapatılırken, öğrencilerin arkadaşlarıyla sosyal ilişkilerini devam ettirecekleri alışveriş merkezleri, kafe ve restoranların açık kalmaya devam ettiğini söyledi.

Okulların kapalı olması öğrenciler üzerinde sosyal, psikolojik bedensel birtakım sıkıntılara sebep olduğunu belirten Çamlı, “Türk Tabipleri Birliği, emek ve meslek örgütleri daha ilkbahar aylarından itibaren yaz aylarının iyi değerlendirilmesi gerektiği ve eğitimle ilgili olarak birtakım hazırlıklar yapılarak eğitime geçilmesini savunduk. Ama ülkeyi yönetenler ne pandemi de bir etkin yönetim ortaya koyabildiler ne de bu önerilerimiz çok dikkate aldılar” diye konuştu.

“12 YAŞ AŞILAMASINDA DA GEÇ KALDIK”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre ülkedeki vaka sayılarının yüzde 25’ini 0-17 yaş grubu oluşturuyor. Vaka sayılarındaki son durumun pandemide bilimsel kurallara göre değil ekonomik kaygılara göre yönetilmesiyle açıklayan Çamlı, “12 yaş üstü aşılamanın bile okullar açıldıktan sonra başladı. Okullardaki önlemlerin acilen gözden geçirilmesi gerekiyor. Sınıflarda öğrenci sayısı 30’un altında tutulması, havalanması iyi olmayan dersliklerde eğitime devam edilmemesi, yeni dersliklerin yapılması, ikili üçlü tedrisata geçilmesi bununla ilgili ihtiyaç oluşturan eğitimcilerin öğretmenlerin atamalarının en kısa zamanda yapılması gerekir” dedi.

Okullardaki temizlik sorununa da değinen Çamlı, temizlik elemanının yeterli sayıda istihdam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“TEDBİRLER YETERSİZ”

Çamlı, “İki öğrencinin pozitif çıkması durumunda sınıfın karantinaya alınması söz konusu ki giderek artan sayıda sınıf karantinaya alınıyor. Bütün bunların takibi pozitif temaslı takiplerinin ne ölçüde yapıldığı filyasyonun ne ölçüde hayata geçirildiği konusu ise tamamen belirsizliğini koruyor” diye ekledi.

PCR taramasında pilot iller belirlendiği, bu iller arasında İzmir’inde bulunduğunu söyleyen Çamlı, “Ankara, İstanbul gibi vakaların çok yoğun görüldüğü illerde bile henüz bu uygulamaya geçilmedi. Dünyada PCR taramasında hızlı antijen testleri var. Çok kısa sürede bir tükürükle yanıt alınabiliyor. 24 milyon gencimizin ilkokul, ortaokul ilse ve üniversitede eğitim aldığını düşünürsek bu kadar kesimin PCR testinin taranması mevcut altyapıyla mümkün değil. Böyle bir uygulamaya pilot olarak geçilsen çok gerçekçi olmayacak” diye konuştu.

Dünyada bazı ülkelerde çok daha küçük yaşlara aşı uygulamalarının söz konusu olduğunu söyleyen Çamlı, “Biontech aşı üreticilerinin yetkilileri 5-11 yaş gurubu çocuklarla ilgili olarak faz 1 faz 2 faz 3 çalışmalarını tamamladıklarını kamuoyunla paylaştılar. Bu sonuçlara göre aşılarının etkili ve güvenli olduğu, hiçbir yan etkisinin olmadığı koruyucu ölçüde olduğunu ciddi yan etkisinin olmadığını koruyucu ölüde antikor oluşturduğunu, onay için beklediklerini söylüyorlar” dedi.

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi her cuma Ramis Sağlam’ın sunumuyla Evrensel WebTV’de. (Evrensel WebTV)

ÖNCEKİ HABER

Çevre Bakanlığından açıklama: Boğaziçi Üniversitesinde yapılaşma planı yok

SONRAKİ HABER

Nobel Barış Ödülü, gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa