Uluslararası basın örgütlerinden Evrensel'e ziyaret
Uluslararası Basın Enstitüsü, Gazetecileri Koruma Komitesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Balkanlar, Kafkasya ve Transavrupa Gözlemevi temsilcilerinden oluşan bir heyet Evrensel'i ziyaret etti.
Fotoğraf: Evrensel
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktör Yardımcısı Scott Griffen, IPI Türkiye Programı Koordinatörü Renan Akyavaş, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Türkiye Temsilci Özgür Öğret, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Balkanlar, Kafkasya ve Transavrupa Gözlemevi (OBCT) Türkiye Araştırmacısı Dimitri Bettoni ve İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcilerinin de yer aldığı uluslararası gazetecilik ve ifade özgürlüğü kuruluşları Evrensel'i ziyaret etti. Heyet, Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı ve evrensel.net Editörü Sinem Uğurlu ile görüştü.
Uluslararası basın özgürlüğü ve gazeteci gruplarından oluşan koalisyon, Türkiye’deki gazetecilere yönelik devam eden tehditleri araştırmak için çeşitli ziyaretlerde bulunuyor. Evrensel'e de ziyarette bulunan heyet, dayanışmanın önemine değindi. Heyet, Evrensel'in yaşadığı sansür ve cezalar hakkında bilgi aldı. Kısa bir konuşma yapan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktör Yardımcısı Scott Griffen, son dönemde gündemde olan sosyal medya yasasına dikkat çekti. Griffen, Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Türkiye’de gazetecilerin yaşadıklarını iktidara sormak için başvurduklarını söyleyen Griffen, olumlu yanıt alamadıklarını belirtti.
"2019’DAN BERİ İLAN ALAMIYORUZ"
Genel Yayın Yönetmenimiz Fatih Polat, Evrensel gazetesinin 2019 yılının eylül ayından itibaren Basın İlan Kurumu tarafından ilan akışını durdurduğuna dikkat çekti. Polat, “Basın İlan Kurumu, kuruluş yasasında yayın politikası farkı gözetmeksizin basını desteklemek üzere kurulmuştur. Ama 2019’dan beri biz ilan alamıyoruz. Basın İlan Kurumu, yayınlarımızı takip ediyor, keyfi biçimde sansür ve ekonomik yıpratma aracı olarak kullanıyor. Ve 103 günlük tarihi ilan kesme cezası verildi” diye konuştu.
"ÇOK BÜYÜK BİR SANSÜRLE KARŞI KARŞIYAYIZ"
Bu tür ziyaretlerin güç verdiğini söyleyen Sinem Uğurlu, “Son 3-4 senedir ciddi dijital sansür girişimleriyle karşı karşıyayız. Bu tabloyu paylaşmak adına; siz gelmeden önce bize yönelik sansür girişimi örnekleri için bir arama yaptım ve seçerken gerçekten zorlandım. Sayısız örnekle karşı karşıyayız. En dikkat çekici olanı erişim engelleri. Erişim engeli haberimize dahi erişim engeli geldi" dedi.
Heyet, Sorumlu Yazı İşleri Müdürümüz Görkem Kınacı’dan hakkında açılan davalar hakkında bilgi aldı. Kınacı, Sağlık Bakan Yardımcısına dair ihale yolsuzluğu iddiası içeren habere ilişkin tekzip kararını ve bakan yardımcısının açtığı 100 bin TL'lik tazminat davasını hatırlattı. Bir başka örnek olarak ise Sakarya'da baba oğulun Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğradığı ırkçı saldırıya ilişkin haberde "ırkçı saldırı" dedikleri için "halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten" yargılanmasını verdi. Kınacı, fabrikasında alınmayan önlemlerden dolayı iş cinayetleri yaşanan patrondan, çocuk istismarcısı erkeğe kadar pek çok kesimin "unutulma hakkı"na dayanarak mahkemeye başvurduğunu, mahkemelerinse şipşak kararlarla haberlerine erişim engeli getirdiğini, bu yöntemin çok sık başvurulan bir sansür mekanizması haline geldiğini söyledi.
"GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİ MÜCADELESİNE DAYANIYORUZ"
Görüşmenin sonunda tekrar söz alan Fatih Polat, sundukları karamsar tabloya rağmen gülümseyerek gazetecilik yapmaya devam ettiklerini, koşullara göre halkın soluk alabileceği alanlar yarattıklarını ifade etti ve "Bunu yapabiliyoruz çünkü ülkede güçlü ve yaygın bir demokrasi mücadelesi var, biz de gücümüzü bundan alıyoruz" diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)