09 Ekim 2021 00:01

BMC’de işten atılma endişesi

Tosyalı Holding BMC Otomotiv’i aldı. Bazı bölümlerde üretimin durduğunu, bazılarında ise azaldığını dile getiren işçiler, işten atılma endişesi yaşıyor.

Fotoğraf: Google Street View

Reklam

İzmir Pınarbaşı’da bulunan, 3 bine yakın işçinin çalıştığı Eski AKP MKYK Üyesi Ethem Sancak ve Katar Savunma Bakanlığı ortaklığındaki BMC Otomotiv fabrikasında bir süre önce patron değişikliğine gidildi. Ethem Sancak’ın tüm hisselerini, 500 milyon dolara Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Tosyalı Holding Patronu Fuat Tosyalı alarak, Katar Savunma Bakanlığı ile ortak oldu. Patron değişikliği sonucunda şirket yönetiminin küçülme yönünde kararlar aldığını dile getiren işçiler, işten atmaların yaşanmasından dolayı tedirgin.

KARASU’DAKİ TESİSLERİN İNŞAATI DURDURULDU

Tosyalı Holding, BMC Otomotiv, BMC Power ile Arifiye Tank Palet fabrikasını devralarak şirket içi mali sıkıntıların yaşanması gerekçesiyle devlet tarafından Sakarya Karasu’da verilen hibe arazisine yapılmakta olan savunma sanayi üretim tesislerin inşaatını durdurdu.

2020 yılında 600 milyon doları aşan net kâr elde eden BMC Otomotiv’in tedarikçi firmalara borçlu olduğu ve bu yüzden de fabrikada tedarik sıkıntısı yaşandığını ifade eden BMC işçileri, ek olarak şirketin servis firmasına olan 6-7 aylık borçların ödenmediğini söyledi.

‘ÜRETİM AZALDI, İŞÇİ KIYIMI OLABİLİR”

BMC’de yaşanan sessiz devir teslim ve öne sürülen mali sorun gerekçesinin yanı sıra Tuğra Kamyon serisinin üretimine ara verildiği, savunma bölümünde de ciddi üretim azalmasının olduğunu aktaran işçiler, işlerin azalmasından dolayı tedirgin.

Şirket yönetiminin, üretime ara verilen ve üretimi düşen bölümlerde çalışan tüm işçileri yıllık izne çıkardığını ifade eden işçiler, 3 vardiya sisteminin son bulduğunu, tek vardiyada üretimin planlandığını ve işçi kıyımının beklendiğini söyledi.

BEYAZ YAKADA İŞTEN ATMALAR BAŞLADI İDDİASI

Şirkette yaşanan devir teslimden bu yana bazı direktörlerin, müdürlerin ve yöneticilerin işlerine son veren BMC yönetiminin, “Üretime göre fazla çalışan var” diyerek beyaz yakalıların bir kısmını işten çıkardığı iddia edildi.

30’a yakın çalışanın atıldığı BMC’de her cuma çıkış listesinin beklendiğini söylen işçiler, geleceksizlik ve belirsizlik yaşandığını dile getirdi. Mavi yakalılarda da işten atmaların başlayacağını ve yeni başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde de bu durumun gündeme geleceğini ifade eden işçiler, örgütlü oldukları Türk Metal’in ise duruma sessiz kalmasını eleştirdi.

TÜRK METAL ‘SIKINTI YOK’ DEDİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal ise “Şu an işle ilgili bir sıkıntı yok, çalışma devam ediyor. Vardiyalı bölümler aynı şekilde çalışmaya devam ediyor. Kamyon ve askeri araçlardaki duruma göre vardiya sistemi değişiyor. 2019 ve 2020 yılından izinleri kalanlar izinlerini kullanabiliyor. Zaten sözleşme sürecimiz başlayacak. Ayın 19’una kadar taslağımızı vereceğiz ve görüşmelere başlayacağız. İçeride herhangi bir sıkıntı yok. Yönetimle geçen hafta görüştük, eleman çıkarma gibi bir bilgi bize gelmedi” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam