Köyde, vapurda, meydanda; şiir her yerde
İzmir'de düzenlenen Şiir Hatları etkinliğini; Koordinatör Namık Kuyumcu, Şairler Özlem Tezcan Dertsiz, Önder Birol Bıyık, Aydın Uysal ve Seçil Avcı ile konuştuk.
Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi
İsmail AFACAN
Şiir Hatları geçtiğimiz hafta yolculuğunu tamamladı. Beş hafta boyunca şairler İzmirlilerle buluştu ve onlara şiirler okudu. Kimi zaman kent merkezlerinde kimi zaman da köylerde… Pandemiden bunaldığımız şu günlerde Şiir Hatları’yla yapılan yolculuk şiirseverleri yan yana getirdi, soluk aldırdı. Koordinatör Namık Kuyumcu, Şairler Özlem Tezcan Dertsiz, Önder Birol Bıyık, Aydın Uysal ve Seçil Avcı ile Şiir Hatları’nı konuştuk.
"DEVAMINI GETİRECEĞİZ"
Namık Kuyumcu: Beş hafta süren Şiir Hatları’nda 40 şair 20 ayrı yerde İzmirlilere şiirler okudu. Bergama Vapuru, Alsancak Kordon, Karşıyaka Bostanlı Rekreasyon Alanı, en çok kitap okuyan kasaba ve köylerde etkinlikler düzenlendi. Uzun yıllardır kasaba ve köylerde düzenli bir etkinlik yapılmamıştı. Etkinlikte yer alan şairlerin çoğunluğu kadınlardan oluşuyordu. Ülkedeki çocuk gelinlere, kadın katliamlarına, tacizlere karşı farkındalık yaratmak için özellikle bunu tercih ettik. Ayrıca, emeğe saygı ve ekonomik destek amaçlı İzmir Büyükşehir Belediyesi şairlere telif verdi. Her etkinliğin sonunda konuklara şiir antolojisi dağıtıldı. “Şiir sokakta, meydanlarda, köylerde, her yerde” diyorduk ama bunu ilk defa gerçekleştirmiş olduk. Kent kültürü yaratmak için iyi bir başlangıç yaptık. Bunun devamını getireceğiz.
"MUTLULUK DUYDUM"
Özlem Tezcan Dertsiz: Şiir ki baş tacı... Ama bir köşeye itilmeye, unutturulmaya çalışılıyor. Hal böyleyken şiirin elinden tutmanın, şiiri halkla buluşturmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şiir Hatları etkinliğinin iyi düşünülmüş bir proje olduğunu söyleyebilirim. Hele hele şiirle buluşan kırsal alanlar anlamında belki de bir ilk. Elbette hesaplanamayan aksaklıklar da olmuştur. Bunun da bundan sonra yapılacak projeler için bir el kitabı gibi olacağını öngörüyorum. Projenin içinde pek çok kadın ve erkek şairle birlikte yer almaktan mutluluk duydum. Sanatın olmadığı yerde kan var, savaş var, şiddet var. Programlarda ezgilerle bize eşlik eden müzisyen arkadaşlarımıza da teşekkür ediyor ve kutluyorum.
"SICAK KARŞILANDIK"
Önder Birol Bıyık: Şiir Hatları, etkinliği şirin güzelliğini İzmir’in ilçelerine taşıyan bir etkinlik olarak iz bıraktı bende. Bergama ve Beydağ etkinliklerinde okudum şiirlerimi. Katılım sınırlıydı ancak beklediğimizin ötesinde bir sıcaklıkla karşılandık. Bergama’da yaşmaklı, şalvarlı kadınların, mahalle çocuklarının etkinliği ilgiyle takip etmesi, Beydağ’da köylü bir kadının ezberden kendi şiirlerini okuması, insanların el yazısı şiirlerini bizimle paylaşması ayrı bir mutluluk kaynağıydı. Sanata ulaşma olanaklarının kısıtlı olduğu küçük yerlerde böylesi etkinlikler daha fazla sahipleniliyor. Pandeminin yarattığı boğuntu içinde şiirle nefes aldı insanlar. İyi tasarlanmış organizasyonlarla topluma götürüldüğünde toplum şiire kayıtsız kalmıyor aslında. Şiiri toplumsallaştıracak yöntemleri bir kez daha düşünmemiz gerekiyor. Kurumlar şiire destek verdikçe bu etki daha fazla artacak ve belki de şiirin yaşadığı darboğaz bu yolla aşılacak.
"NEFES ALDIRDI VE KENETLEDİ"
Aydın Uysal: Şiir Hatları, bize şiirin iyileştirici gücünü gösterdi. Pandemi nedeniyle dört duvar arasına sıkıştığımız, içimize kapandığımız bir dönemde Şiir Hatları’yla yaptığımız yolculuk şairlere nefes aldırdı ve kenetledi. Kimi zaman kordonda, kimi zamanda köylerde İzmir’in her köşesinde şiirler yankılandı. Tam anlamıyla şiir buluşması yaşadık. Bu etkinliğin oluşmasında katkı sağlayan bütün bileşenleri teşekkür ederim.
"SÜREKLİLİK SAĞLANMALI"
Seçil Avcı: Şiir Hatları etkinliği beni çok heyecanlandıran bir fikir olarak karşıma geldi. Pandemi kısıtlamaları nedeniyle kültürel etkinliklerin gerçekleşemediği malum. Günümüzde de sanatın geriye atılan dallarından biri alan olan şiiri şehrin deyimi yerindeyse her yerine; sahillerine, vapuruna, iskelelerine ve hatta köylerine taşımak bence çok kıymetli bir hareket. Ben şair olarak da bir okur olarak da katıldığım etkinliklerde gözlemlediğim tepkilerden bunun insanlara iyi geldiğini, hatta zaman zaman şiirle bugüne kadar ilgisi olmayan insanların bile dikkat kesildiğini ve bu paylaşımda bulunan insanlarda olumlu duygular uyandırdığını gördüm. İzmir’de yaşayan kırk katılımcı şairle, şehrin farklı yerlerinde gerçekleştirilen böyle bir etkinliğin sürekliliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü etkinliklerde sadece şairler değil, dinleyiciler de okumak istedikleri şiirlerle katkıda bulundular. Şiire hem dikkat çekmek hem de şiiri hayatın içine sokmak anlamında başarılı bir çağrı niteliği taşıdığını düşünüyorum.