Faturalara zam üstüne zam gelirken Enerji Bakanı devletin ‘fedakarlık’ yaptığını savundu
Konutta bir yılda elektriğe ödenen tutar yüzde 11,7, doğal gaza ödenen tutar yüzde 5,3 arttı. Ancak Enerji Bakanı Fatih Dönmez devletin ‘fedakarlık’ yaptığını savundu.
Fatih Dönmez | Fotoğraf: DHA
Konutta bir yılda elektriğe ödenen tutar yüzde 11,7, doğal gaza ödenen tutar yüzde 5,3 artmışken, yılbaşından bu yana faturasını zamanında ödeyemeyen abone sayısı 5 katına çıkmışken, benzinin litre fiyatına 26 kuruş zam yapılmışken, vatandaş ‘geçinemiyoruz’ derken; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez devletin doğal gaz, elektrik ve akaryakıtta vergi gelirlerinden ‘fedakarlık’ yaptığını savundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, devletin doğal gaz, elektrik ve akaryakıtta vergi gelirlerinden ‘fedakarlık’ yaptığını savundu, “Sadece bu yıl için söyleyeyim bu fedakarlığın karşılığı 52 milyar lira oldu. Biz bu anlamda bir fedakarlık yapıyoruz, devlet olarak ve konutlara, yani hane halkına ve küçük tüketiciye bu artan maliyetleri tam yansıtmıyoruz” şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dömez, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de geçen yıl tüketilen 48-49 milyar metreküp doğal gazın, bu sene muhtemelen 10 milyar metreküp üzerinde bir tüketimi olacağını belirten Bakan Dönmez, "İki nedenden dolayı doğal gazda talep artışı yaşandı ülkemizde. Birisi; bu sene kurak geçiyor, dolayısıyla hidrolikten ürettiğimiz elektrik üretim miktarımız nispeten azaldı. Bunu dengeleyebilmek için de doğal gaz santrallerini daha fazla çalıştırdık. İkincisi; sanayide ciddi bir kapasite kullanım oranı yakalanmış oldu" diye konuştu.
ENERJİ FİYAT ARTIŞLARI
Devletin ciddi anlamda fedakarlık yaparak gerektiğinde sübvansiyon yapmak suretiyle, enerji fiyatlarındaki artışı vatandaşa en az şekilde aktardığını iddia eden Dönmez, "Ülkemizde maliyetlerin hepsini hane halkına ve küçük tüketiciye, esnafa yansıtmıyoruz. Doğal gaz ve elektrikte neredeyse devlet faturanın yarısını karşılıyor. Bir fedakarlık yapıyoruz. Aslında akaryakıt tarafında da benzer bir şey var. Yaklaşık 2 yıl önce eşel mobil sistemine geçilmişti. Akaryakıttaki fiyat artışlarının doğrudan pompaya yansımaması için bir mekanizma geliştirildi. Orada devlet vergi gelirlerinden fedakarlık yaptı. Sadece bu yıl için söyleyeyim bu fedakarlığın karşılığı 52 milyar lira oldu. Biz bu anlamda bir fedakarlık yapıyoruz, devlet olarak ve konutlara, yani hane halkına ve küçük tüketiciye bu artan maliyetleri tam yansıtmıyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)