09 Ekim 2021 08:52

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil: 5'li çetenin doğa katili projelerini iptal edecek misiniz?

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Paris İklim Anlaşması üzerine Genel Kurul’da konuştu. TİP, faturalar için kanun teklifi de sundu.

Sera Kadıgil'in YouTube kanalında yayımlanan "Kadın cinayetlerini 'tespit etmekte zorlananlar' için 'sihirli formül!'" başlıklı videodan alınmıştır.

Paylaş

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Paris İklim Anlaşması üzerine söz aldı.

Anlaşma üzerine Meclis kürsüsünde konuşan Kadıgil, Türkiye’nin, herhangi bir yaptırım gücü olmayan sadece bir niyet beyanı niteliğindeki Paris İklim Anlaşması’nı onaylayan sondan beşinci ülke olduğunun altını çizerek “Bunu bize bahşeden saray rejimini yürekten tebrik ediyorum” dedi.

“NİYETİNİZDE SAMİMİ İSENİZ CEVAP VERİN”

Kadıgil AKP sıralarına şunları sordu:

  • “İklim krizini durdurmak için niyetiniz gerçekten ciddi mi? Öyleyse buyurun cevap verin sevgili arkadaşlar. O bayıldığınız 5'li çetenin doğa katili projelerini iptal edip tüm varlıklarını kamulaştıracak mısınız?
  • Türkiye'nin coğrafi değerlerini talan etmekten, şirketlere peşkeş çekmekten vazgeçecek misiniz? Karadeniz'de metalik madenciliği yasaklayacak mısınız mesela?
  • Kanal İstanbul gibi deli saçması projelerden vazgeçecek misiniz? Vanaları kapatıp Marmara'yı müsilajdan kurtarmayı hiç düşünüyor musunuz?
  • Koca Avrupa'nın çerini çöpünü ithal edip memleketi devasa bir çöplüğe dönüştürmekten vazgeçecek misiniz mesela?
  • Bulduğunuz her metrekareye beton dikmekten, şehirde kalan üç beş yeşil alanı millet bahçesi gibi dâhiyane buluşlarla talan etmekten, tüm bunları savunmaya çalışan köylüyü, kadını, genci terörist ilan etmekten vazgeçecek misiniz?​”

TİP’TEN FATURA TEKLİFİ

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, “Geliri azaldıkça devlet desteğinin arttığı bir düzenleme öneriyoruz” ifadeleriyle açıkladığı elektrik, doğal gaz, su, internet faturalarının vatandaşın omzuna yüklediği ağır yükü ortadan kaldıracak bir kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduklarını açıkladı.

Kadıgil, haftalık gündemi değerlendirdiği basın toplantısında “Enerji şirketlerini daha fazla kâr edecek diye, halkın daha fazla yoksullaştığı düzenin tersine dönmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullanarak “ Hane geliri 18 bin-13 bin TL arasında olanlar vergisiz, hane geliri 13 bin-11 bin TL arasında olanlar vergisiz artı yüzde 10, yüzde 30, yüzde 50 destek, hane geliri 11 bin – 7 bin TL arasında olanlar vergisiz artı yüzde 60, yüzde 63, yüzde 65 destek, hane geliri 7 bin – 5 bin 500 TL arasında olanlar vergisiz artı yüzde 75, yüzde 85, yüzde 95 destek, hane geliri 5 bin 500- 0 TL olanlar vergisiz artı yüzde 100 destek alacaklar” dedi.

“KAYNAK BASİT PATRONLARDAN ALIP HALKA VERECEKSİNİZ”

Tüm bunların kaynağının nereden karşılanacağı sorusunun ise basit olduğunu belirten Kadıgil, “ Tüm yolsuzlukları, israfları, talanı bir yana bırakıyorum. Mesela 2018 yılında çıkartılan bir teşvik kanunu var. Yüzde 50 indirim uygulanıyor bazı sanayi kollarına ve bu kanundan 34 şirket faydalanmış. 34 şirkettin devlete tahmini maliyeti ise 1 buçuk milyar TL. Yani şirketlerden 1 buçuk milyar az almayı kabul edebiliyoruz. Ama asgari ücretle çalışan insandan yüzde 30 vergi alıp üstüne de şirketlere kâr üzerine kâr ettiriyoruz. Kaynak çok basit arkadaşlar, patronlardan alacaksınız halka vereceksiniz. İnsanlar daha az fatura ödeyecek ve şirketler biz zahmet daha az kar edecek” dedi.

Açıklamasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildiğinden bugüne yaşanan ekonomik krizi de değerlendiren Kadıgil, “Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildiğinden bu yana memur ve emekli maaşlarına sadece yüzde 55 oranında zam yapıldı. TÜİK verilerine göre 2017 yılı sonu ile 2020 yılı sonu arasında ortalama kişi başına düşen yıllık milli gelir ise yüzde 52 arttı. Buna karşılık mesken abonelerinin elektrik fiyatlarının TÜİK verilerine göre aynı dönemde yüzde 98 civarında zamlandığını; yalnızca 2017-2019 yılları arasında da doğal gaz fiyatlarının en az yüzde 63 arttığını görmekteyiz. Özellikle hane geliri düştükçe, gıda ve barınma ihtiyaçları dışında elde kalan gelirden daha fazla oranda yurttaşlar faturalara harcama yapmak zorunda kalıyor. Yani fatura ödemeleri arttıkça yurttaşlar daha fazla yoksullaşıyor. Önceki dönemlerde de enerjinin pahalılığı çeşitli biçimlerde gündemde yer buluyordu ancak bugün bambaşka bir tablo ile karşı karşıyayız: Gelirin yüzde 50 arttığı bir gerçeklikte, elektrik fiyatı neredeyse yüzde 100 zamlanmıştır. Enflasyon ve düşük ücretler dolayısıyla geçim sıkıntısı çeken yurttaşlar bugün faturalarını ödeyememe, çok sert geçeceği tahmin edilen kışı karanlıkta ve soğukta geçirme tehlikesiyle yüzleşmektedir” dedi.

“ENERJİ HAKKI TEMEL İNSAN HAKKIDIR”

Türkiye İşçi Partisi Milletvekilleri olarak, enerjiyi, 21. yüzyılda insanların yaşamlarını sürdürebilmesinin kurucu bir unsuru olarak gördüklerini ve “enerji hakkını”, temel insan haklarından biri olarak kabul ettiklerinin altını çizen Kadıgil, devletin karşılaması gereken taleplerini şöyle sıraladı:

  1. Hane geliri net asgari ücretin 6,5 katı veya altında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, bu faturalar vergilerden ve katkı paylarından muaf olmalıdır.
  2. Hane geliri net asgari ücretin 4,75 ile 4,25 katı arasında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin %10’u ile %50’sine kadar olan kısmı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
  3. Hane geliri net asgari ücretin 4,25 ile 3 katı arasında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin %60’ı ile %65’ine kadar olan kısmı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
  4. Hane geliri net asgari ücretin 3 ile 2 katı arasında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin %75’i ile %95’ine kadar olan kısmı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
  5. Hane geliri net asgari ücretin 2 katı veya altında ise belirlenen ortalama tüketim miktarlarının altında elektrik, su, doğal gaz ve internet tüketilmesi halinde, hane gelirine göre belirlenmesi suretiyle fatura bedellerinin tamamı Hazine tarafından karşılanmalıdır.
  6. Elektrik, su, doğal gaz ve internet ücret tarifelerinde yapılacak yıllık zam oranı asgari ücrete yapılacak yıllık zam oranını geçmemelidir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hemşin’de ÇAYKUR fabrikasında patlama: 1 işçi hayatını kaybetti 1 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

Suç örgütü Lions-Cartel’in lideri Sergen Ahmedi, Bahçelievler'de gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa