09 Ekim 2021 10:51

Siyez buğdayı üretimi artıyor | CHP'li Gürer: Buğday türleri desteklenmeli

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde geçen yıl 40 bin dekar alanda 8 bin ton siyez buğdayı üretimi yapıldığını açıkladı.

Fotoğraf: Özgün Tiran/AA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde geçen yıl 40 bin dekar alanda 8 bin ton siyez buğdayı üretimi yapıldığını açıkladı.

SİYEZ BUĞDAY ÜRETİMİ ARTIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday türlerinin atası sayılan siyez buğdayının üretim alanı ve rekolte miktarıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

EKMEK VE BİSKÜVİ

Gürer önergesinde 1930’lu yıllarda ülkemizde geniş alanda yetiştirilen ancak bugünlerde belli bölgelerde yetiştirildiği belirtilen siyez buğdayından üretilen ekmek ve bisküvinin de ünlü olduğuna değindi.

Ömer Fethi Gürer, “Siyez buğdayı halen ne kadar alanda ekilmektedir? 2020 yılında ne kadar rekolte elde edilmiştir? Yüksek besin değeri, farklı iklim koşullarına uyumu, doğal genetik yapısı, hastalık ve zararlılara direnci ile siyez buğdayının daha geniş alanlarda yetiştirilmesi düşünülmekte midir?​” şeklinde sorular yöneltti.

BUĞDAY TÜRLERİ DESTEKLEMELİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli doğrultusunda belirlenen havzalarda üretilen ürünlere (18 ürün) fark ödemesi desteği verildiğini belirterek,  uygulamada çeşit ayırımı yapılmaksızın buğdayın türlerine destek verildiğini ifade etti.

EN ÇOK KASTAMONU’DA ÜRETİLİYOR

Ülkemizde siyez buğdayının ağırlıklı olarak Kastamonu İlinde üretildiğine dikkat çeken Bakan Pakdemirli, Bolu, Sinop, Samsun, Erzincan, Tekirdağ, Kars’ta ve diğer İllerde üreticiler tarafından lokal alanlarda siyez buğdayı yetiştiriciliği yapıldığını anlattı.

ÜLKEMİZE ÖZGÜ TÜRLER KORUMA ALTINDA

Ülkemizde siyez buğday üretiminin; 2018 yılında 36.982 da alanda, 2019 yılında ise 38.000 dekar alanda gerçekleştiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, “2020 yılında ise 40.000 da alanda siyez buğdayı ekimi yapılmış olup, rekolte 8.000 ton seviyesinde gerçekleşmiştir. Sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı, kurak ya da besin maddelerince fakir şartlarda rekabet gücü yüksek olması nedeniyle üreticilerimiz tarafından son zamanlarda tercih edilmektedir. Ülkemize özgü tür ve çeşitlerin korunması, gelecek nesillere ulaştırılması, bilinirliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar ve projeler yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.

SİYEZ BUĞDAY TARTIŞILIYOR

Trakya Tohumcular Derneği tarafından siyez buğdayı ile ilgili tepkili ve sert bir açıklama yapılmıştı. Bakanlığın siyez buğdayı ile ilgili açıklaması bir yerde derneğin öne sürdüğü kaygıları da ortadan kaldırıyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülke coğrafyasının endemik bitkileri gibi tarımsal alanda tüm tohumların korunması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bu topraklarda yetişen, bilinen ve tüm tüketilen ürünlerin tohumları değer bulmalıdır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Bu mücadelenin peşini bırakmayacağız’

SONRAKİ HABER

Demirören'den Ziraat Bankası kredilerini haberleştiren Reuters'a suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa