12 Ekim 2021 03:41

HDP’li Eksik’ten Bakan Pakdemirli’ye ‘çiftçinin borçları ertelenecek mi’ sorusu

HDP Milletvekili Habip Eksik, Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Çiftçinin borçlarının ileri bir tarihte ödenmesi ve borçların faizsiz ertelenmesi konusunda çalışmalarınız var mı?" diye sordu

Fotoğraf: MA

Paylaş

Pandemi ve kuraklıktan kaynaklı artan gübre fiyatları ve çitçinin durumu Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Çiftçinin borçlarının ileri bir tarihte ödenmesi ve tüm borçların faizsiz ertelenmesi konusunda bakanlığınızın bir çalışmaları var mıdır?​” diye sordu. 

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, tarım ovası olan Iğdır'da çiftçilere yaptığı ziyaretler esnasında zor durumda olan çiftçilerin durumunu soru önergesiyle Meclise gündemi taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıt tarafından talebiyle Meclise soru önergesi veren Eksik şunlar belirtti: “Koronavirüs salgını dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşamın her alanını olumsuz etkilemektedir. Bunun yanında yaşanan kuraklık, sağanak yağışlar, meydana gelen sel felaketleri gibi doğal afetler çiftçinin sorunlarını derinleştirmiştir. Özellikle tarım sektöründe salgından kaynaklı çiftçilerin artan sıkıntılarının yanında gübre, ilaç, mazot, sulama ve elektriğe gelen zamlar çiftçinin üretimini zorlaştırmaktadır. Türkiye Ziraatçılar Derneği verilerine göre çiftçinin en çok kullandığı iki gübre çeşidinden DAP ( Diamonyum Fosfat) gübresi yüzde 175, ÜRE gübresinin ise yüzde 166 zamlandığını belirtmiştir.  Ayrıca tarımsal alanda kullanılan araç-gereçlerin yedek parçaları, lastik, akü, trafik cezaları, trafik sigortası ve fenni muayene gibi ödemeler de dikkate alındığında çiftçilerin üretim yapmaları önündeki zorluklar giderek çoğalmaktadır.”

IĞDIR’DA ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA

Tarım bölgesi Iğdır Ovasında çiftçileri ziyaret ettiğini hatırlatan Eksik, “Ziyaretler esnasında özellikle gübrenin uçuk fiyatlar ile satılması ayrıca üst üste yapılan zamlar gerek bankalardan gerekse Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan kredilerin yaşanan kuraklık ve pandemiden kaynaklı çiftçilerin büyük kesiminin ödeme yapamadıkları dolaysıyla icralık oldukları hatta birçok çitçinin tarım aletlerine el konulduğunu dile getirdiler. Buna karşın tarımsal ürünler buğday, arpa, mısır, şeker pancarı gibi tarım ürünlerinin taban fiyatlarının düşük olması sebebiyle çiftçiler çok zorluklar yaşamaktadırlar. Çok sayıda çitçimiz ekim yapamaz duruma gelmiştir” ifadelerini kullandı.  

“GÜBRE FİYATLARINDAKİ BU ARTIŞIN SEBEBİ NEDİR?​”

Eksik Bakan Pakdemirli’ye şu soruları sordu:

  • Özellikle gübre fiyatlarındaki bu artışın sebebi nedir, bakanlığınızın bu konuda tavan-taban belirlemesi var mıdır?
  • Çiftçilerin ilaç, mazot, sulama ve elektrik giderleri ayrıca tarımsal aletlerin yedek parçaları ile lastik, akü, trafik cezaları, trafik sigortası ve fenni muayene gibi kalemlerin çiftçilerin ödeyebilecekleri şekilde düzenlenmesi yapılacak mıdır?
  • Tarım Kredi Kooperatifleri ve banka kredileri ertelenmesi veya çiftçilerin ödeyebilecekleri şekilde düzenlenmesi planlanacak mıdır?
  • Iğdır ilinde çiftçileri olumsuz etkileyen kuraklıktan kaynaklı ot, saman ve yem ihtiyacı noktasında çitçilerin desteklenmesi ve bu hususta alınmış bir önlem var mıdır?
  • Pandemi ve kuraklıktan kaynaklı Tarım Kredi Kooperatifleri, devlet ve özel bankalara borçlarını ödeyemeyen çiftçilere yönelik bir çalışmanız var mıdır, 2022 bütçesinde bu hususta kaynak ayrılacak mıdır? Çiftçinin borçlarının ileri bir tarihte ödenmesi ve tüm borçların faizsiz ertelenmesi konusunda bakanlığınızın bir çalışmaları var mıdır?
  • Gübre kullanımı verimi doğrudan etkilemektedir. Üretici, artan fiyatlar nedeniyle daha az gübre kullanmak zorunda kalmaktadır. Bu açıdan verim kaybının önlemesi adına bir çalışma planlanmakta mıdır?
  • Iğdır ilinde banka ve Tarım Kredi Kooperatifinden almış olduğu kredilerden kaynaklı arazi ve traktör gibi ekipmanlarını kaybetmek durumunda olan çitçi sayısı ne kadardır. Bakanlığınızın bu konuda bir çalışması var mıdır?
  • Tarımsal ürünler (buğday, mısır, şeker pancarı, arpa vb.) taban fiyatlarının bu kadar düşük belirlenmesinin gerekçesi nedir?
  • Arazisini ekonomik girdilerden kaynaklı ekemeyen çitçilerimize yönelik çalışmanız var mıdır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da sis etkili oldu

SONRAKİ HABER

Belçika polisi, yasa dışı şekilde "yüz tanıma yazılımı" kullanmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa