"Şehir hastanelerindeki usulsüzlükler, sağlığa erişimi engelliyor"
Ankara’da bulunan sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, Sayıştay'ın şehir hastaneleri denetimlerinde tespit ettiği usulsüzlüklere dikkat çekti.
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Ankara’da bulunan sağlık meslek örgütleri ve sendikalar, Sayıştay'ın şehir hastaneleri denetimlerinde tespit ettiği usulsüzlüklere dikkat çekti. Açıklamada, “Sağlığa ayrılan bütçenin şehir hastaneleri usulsüzlükleri üzerinden 13 müteahhide aktarılmasının, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emeğinin karşılığını almasına ve halkımızın da erişilebilir nitelikli sağlık hizmetine erişimine engel olduğunu ifade ediyoruz” denildi.
Ankara Dişhekimleri Odası, Ankara Tabip Odası (ATO), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi tarafından yapılan ortak açıklamayı okuyan SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Sayıştay’ın tespitlerinin sağlık emek ve meslek örgütlerinin şehir hastaneleri muhalefetini bir kez daha haklı çıkardığını söyledi. Şehir hastaneleri projelerinin halkın sağlık hakkını yok saydığı gibi, ülkenin hukukunu ve kurumlarını, halkın bütçe hakkını da yok saydığı belirten Yalçınkaya, “Sayıştay raporları kapsamında kamuoyuna açıklanan usulsüzlüklerin şehir hastaneleri projeleri kapsamında buzdağının görünen yüzü olduğunu biliyoruz. Sağlığa ayrılan bütçenin şehir hastaneleri usulsüzlükleri üzerinden 13 müteahhide aktarılmasının, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin emeğinin karşılığını almasına ve halkımızın da erişilebilir nitelikli sağlık hizmetine erişimine engel olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.
Kubilay Sayıştay’ın 2020 yılı denetimlerinde tespit edilen şehir hastanelerine ilişkin usulsüzlükleri özetle şöyle sıraladı: “Yabancı para cinsinden borçlanmada şirketin bildirdiği sözleşmeler dikkate alınınca fazladan ödeme yapıldı. Elektrik üretiminde yüzde 25-30 aralığında tasarruf sağlayacak trijenerasyon tesisinin kurulmaması nedeniyle fazla elektrik faturası ödendi. İdare bu zararı bir yıldır tazmin etmediği gibi teslim edilmeyen ya da geciken bu tesisin bakım ve onarım ücretini ödedi. Şirketlerin yükümlü olduğu borçlar kayıtdışı üstlenildi, borç üstlenme yetkisi Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıkta olmasına rağmen yetkili olmayan makamlarca imzalandı. Ekipmanların eksikliği kapatılan hastanelerden ekipmanlar getirilerek giderilmeye çalışıldı. Yüzde 70 doluluk oranına göre hizmet alım miktarları belirtilirken bu ihtiyacı karşılayacak ekipmanın şirket tarafından getirilmemesi nedeniyle kapatılan hastanelerden getirilen eski cihazlar kullanıldı. Konya’da 838 yatakla başlayan şehir hastanesi, projesi, talep veya başvuru olmamasına rağmen 1250 yatak olarak yapıldı.” (Ankara/EVRENSEL)