Yılmazlar Ayakkabı patronu teşviki kaptı, kârı katladı, işçileri çıkarıp gözünü Suriye’ye dikti
Aldığı teşvikle Urfa’da üretime başlayan, bu süreçte kârına kâr katan Yılmazlar Ayakkabı patronu işçilerin haklarını ödemeden işten çıkardı, ardından gözünü Suriye'ye dikti.
Fotoğraf: Evrensel
İnanç YILDIZ
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Yılmazlar Ayakkabı aldığı teşvikle 2 yıl önce Urfa’da üretime başladı. Bu süreçte kârına kâr katan patrona vali her türlü sıkıntıyı çözmeye hazır olduklarının mesajını verdi. Ancak zaman içinde işçilerin büyük çoğunluğu işten çıkarıldı. Kalanların da ücretsiz izne gönderilmesinden sonra fabrika sessiz sedasız boşaltıldı. İşçilerin alacakları ise içeride kalırken, patron gözünü Suriye’ye dikti.
TEŞVİKLE URFA’YA GELDİ
Yılmazlar Ayakkabı fabrikası, İstanbul, Gaziantep ve Konya’daki üretimini 2 yıl önce aldığı teşvikle büyük oranda Urfa’ya taşıdı. Fabrika aynı zamanda Rusya ve Kazakistan’da da üretimine devam etti.
2020 yılının kasım ayında Milliyet Gazetesinde “Anadolu Kaplanları Şanlıurfa” vinyetiyle fabrikanın Urfa’ya taşınmasıyla ilgili patron İbrahim Halil Yılmaz’ın görüşleri yer aldı. Buradaki yatırımın 1 yıldır üretime katıldığını anlatan Yılmaz, “6. Bölge teşvikleri, özellikle fazla sayıda personel çalıştıran firmalar için çok değerli. Kamu, yatırım için özel sektöre her imkanı sağlıyor. Biz de markalaşma yolunda bu şekilde güçlü bir adım attığımıza inanıyoruz. Şu an 750 personelimiz var. 1500-2000 istihdam hedefimiz var” demişti.
VALİ HER ZAMAN YATIRIMCININ YANINDAYDI
Yine aynı tarihte kentte fabrikaları ziyaret eden Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yatırımcıların her türlü sıkıntılarını çözmeye hazır oldukları mesajını vermişti. Ve bu süreçte desteklerle devam etti.
RUSYA’DAKİ 1600 MAĞAZA İÇİN ÜRETİM
2021 yılının şubat ayında ise Rusya’nın en büyük ayakkabı mağazalarının sahibi olan İgor Yakovlev, patron Yılmaz’ın daveti üzerine Urfa’ya geldi. Uzun yıllardır bir işbirliği içinde oldukları belirten Yılmaz, Urfa’da üretilen ayakkabıların, Yakovlev’in Rusya’daki 1600 mağazasında satışa sunulduğunu söylemişti. Bu ziyaret kapsamda Urfa Valiliği de ziyaret edilmiş, devlet desteklerini çok önemli bulduklarını belirten İgor Yakovlev, hazır giyim konusunda bir yatırım yapmayı gündemlerini almayı planladıklarını ifade etmişti. Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya ise, yatırım yapacak herkese sonuna kadar destek vermeye devam edeceklerini söylemişti.
SURİYE’DEKİ İNCELEMELERDEN SONRA URFA’DAKİ FABRİKA BOŞALTILDI
Diğer yandan 2021 yılının nisan ayı sonlarında Şanlıurfa Vali Yardımcısı Oğuzhan Erdi Atak ve Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Salih Hac Abdullah eşliğinde Suriye’de incelemelerde bulunan patron Yılmaz, AA’ya verdiği demeçte Barış Pınarı Harekatı bölgesinde tekstil ve ayakkabı fabrikası açılacağını, Tel Abyad ilçesinin güvenli bir ortam olduğunu, iki projeyle bölge halkına istihdam fırsatı sağlanacaklarını söylemişti. Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Salih Hac Abdullah ise ilk 6 ayda 500 kişiye sonra 1000 kişiye ve projenin ikinci yılında ise 4 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirtmişti.
Tüm bunlar yaşanırken, Yılmazlar Ayakkabı patronu Yılmaz’ın geçtiğimiz aylarda işçileri ücretsiz izne gönderdi ardından fabrikayı da sessiz sedasız boşalttı. İşçilerin 2-3 aylık maaşları ve tazminatları verilmeden fabrikanın malzemelerinin Suriye’de açılacağı söylenen fabrikaya taşındığı iddia edildi. İşçiler Evrensel’e konuştu.
İŞÇİLERİN ALACAKLARI İÇERİDE KALDI, KİMSE SORUMLULUK ALMIYOR
3 aydır maaş alamadığını ve ücretsiz izne çıkarıldığını belirten Müslüm Yılmaz, mağduriyetlerini giderecek bir muhatap dahi bulamadıklarını anlattı: "Bir buçuk yıldır çalıştığım fabrikada şu an için 2-3 aylık maaşım, yıllık iznim, tazminatım içeride kaldı. Muhatap bulamıyoruz, maaşlarınızı veririz diye hiçbir şey şekilde açıklamada yapmıyorlar. Fabrika sahibinden, muhasebecisine kimseye ulaşamıyoruz. Bence şu an Tel Abyad’da yer açmışlar. Buradaki bütün makineleri oraya götürmüşler büyük ihtimalle. Dava açacağız, sesimizi duyuracağız. Yaklaşık iki aydır gitmiyorduk fabrikaya ücretsiz izne ayırdılar bizi. Geçen hafta fabrikanın boşaltıldığını öğrendik. Ev kira, bankalara borçlandım, borç ettik bu süreçte, paramızı alamadık. Aileme nasıl bakacağım? Kimse bu konuda sorumluluk almıyor.”
BİZİ MAĞDUR ETMESİNLER, HAKKIMIZI VERSİNLER
Adil Doğan da fabrika muhasebecisinin bahanelerle sürekli kendilerini oyaladığını belirterek hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. Doğan, "Bu durum 4-5 ay önceden belliydi. 1300 kişiden yavaş yavaş küçülmeye giderek fabrika 500-600 kişi belki az kişi kaldı. Belli bir süre sonra her ay bin TL maaş alıyorduk, 2 bin TL’si kalıyordu. Daha sonra onu da alamamaya başladık. Sürekli düzelecek dediler. Sonra işçiler duruma itiraz edince, bizi ücretsiz izne ayırdılar. Daha sonra maaşlarımızı düzenli yatıracaklarını, izinler bittikten sonra tekrar işe başlayacağımızı söylediler. İznimiz bitti, fabrikaya gidince gördük ki fabrika diye bir şey yok. Ne malzeme ne makine ne çalışan hiçbir şey yok. Fabrika sahibinin şu anda Antep’te olduğunu biliyoruz, muhasebeci taziyede olduklarını söylüyor, işleri var şeklinde cevaplarla oyalıyorlar. Aldığımız duyuma göre başka bir yerde fabrika açacaklarmış. Biri Suriye’de biri Bozova’da. Ayrıca Antep’te, Rusya’da da yerleri var. Benim iki maaşım içeride. Biz yasal süreci başlatacağız. Bir yetkili çıkıp maaşınızı bu tarihte ödeyeceğim dese neyse muhatap kimse yok. Fabrikanın teşvik aldığını biliyorum. Bu kadar insanı mağdur etmesinler, hakkımızı versinler. Hakkımızın dışında bir şey istemiyoruz” diye konuştu.
İŞÇİLER EYLEM YAPTI
Fabrikanın boşaltıldığını öğrenen işçiler, Urfa Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde bir araya gelerek açıklamada bulundu. Açıklamaya Emek Partisi il yöneticileri ve Deriteks işçileri de katıldı. Burada açıklama yapan Yılmazlar Ayakkabı Fabrikası işçileri, bir an önce maaş ve tazminatlarının yatırılarak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
"ELEKTRİK FATURALARIMIZ GELDİ, ÖDEYEMİYORUZ"
Açıklamada konuşan Yılmazlar Ayakkabı Fabrikası işçilerinden Mustafa Şimşek, haklarını almak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını altını çizerek yetkililere çağrıda bulundu. Şimşek, “3-4 aydır maaşlarımızı alamıyoruz. Bir ay 100 TL sonraki ay 500 TL yatıyor. Sonrasında bizi izne yolladılar. İzinden fabrikaya gittiğimizde boş olduğunu gördük. Kaçmışlar galiba. Hakkımızı arıyoruz. Bu kadar kişi mağdur, hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Şuan içeride 2 aylık maaşı içeride olan da var 3 aylık maaşı içeride olan da var. Yetkilileri buraya davet ediyorum. İki yıldır orada hizmet veriyoruz, bunun karşılığı bu olmamalı. Elektrik faturası gelmiş ödeyemiyoruz, bu kadar” dedi.
"ÇOCUĞU OLMUŞ ARKADAŞIMIZ EVİNE SÜT GÖTÜREMİYOR"
Ardından konuşan Adil Doğan, “Aramızda engelli arkadaşlarımız da var, hepsi mağdur. Yeni çocuğu olmuş arkadaşımız evine süt götüremiyor. Ne yapacağız?” diye sordu.
Bedir Çıplak ise "Bizi dolandırdı açıkça bu. Hepimiz burada el ele verip iş yaptık, iş bittikten sonra adamlar tekmeyi vurup kaçtı. Bizim ustalar da buna şahit. Bunu vali de biliyor, oraya gelip gidiyordu. Devlet büyüklerinin bu duruma el atmasını bekliyoruz, biz burada mağduruz” dedi.