13 Ekim 2021 00:50

Malatya'da yurtta kalan öğrenciler: Gelirimiz masraflarımızı karşılamıyor

Berfin GÜLER
Malatya

Malatya’da yurtta kalan üniversite öğrencileri, yemeklerin ve ulaşımın pahalı olduğunu, sosyal etkinlikler için nadiren para ayırabildiklerini ifade ederek, "Gelirimiz masraflarımızı karşılamıyor" dedi.

"YEMEK PAHALI, ULAŞIM PAHALI… PARA YETİŞTİREMİYORUM"

Diyarbakır’dan İnönü Üniversitesine okumaya gelen Sevgi Özdemir, Hacı Hafize Özal Kız Öğrenci Yurdunda kalıyor. Özdemir, “Benim aylık gelirim KYK bursum ve ailemden aldığım para ile 1200 TL oluyor hemen hemen. Okumak için kesinlikle yeterli değil. Temel tüketim ürünlerine sürekli zam yapılıyor. Yurtta yemekler çok pahalı, bulunduğum şehirde ulaşım çok pahalı, yani para yetiştiremiyoruz. Yurdun aylık ücreti 450 TL, yemeklerin tadı çok kötü, yenilmiyor. Birçok kişi protesto etti, ‘Bunlar nasıl yemekler, bunları siz yiyebilir misiniz’ diye ama bir sonuç alamadılar. Çiğ köfte, içli köfte gibi yemekler bile bayat oluyor. Yemekhane bütçemiz 13 TL ama sürekli cebimizden eklemek zorunda kalıyoruz. Bir öğrenci yemekhaneye bile para öderken sadece KYK bursuyla geçinmesi mümkün mü? Bir arkadaşım var, ailesinden destek almıyor. Geçen gün ayakkabısı yırtıktı, çorabı görünüyordu, gerçekten çok üzüldüm, ben bu ekonomide kötünün iyisi gibiyim. Bir öğrencinin aylık geliri en az 3 bin 500 TL olmalı. Kadınların erkeklere göre başka masrafları da oluyor. Sosyal etkinliklere bütçe ayıramıyorum, sinemaya gidebilirim belki ama onun dışında herhangi bir kursa gidemem, bütçem yetmez. Zaten gelirimin 450 TL’si yurda gidiyor direkt, ister istemez yetmiyor” dedi.

Mezun olduğunda iş bulamama korkusu yaşadığını ifade eden Özdemir, "Ben gazetecilik bölümü okuyorum, iş bulamama korkusu yaşıyorum. İş imkanları yok, tutuklamalar çok var… Ayrıca bizim mesleğimizi sadece biz icra etmiyoruz; tarih, coğrafya okuyan biri de bizim mesleğimizi yapabiliyor, bu yüzden gelecek kaygım çok fazla” dedi.

"BOŞ VAKTİM OLURSA ÇALIŞACAĞIM"

Berat Yılmaz, 22 yaşında. Eşref Bitlis Erkek Öğrenci Yurdunda kalıyor. Yaz aylarında çalışıp biriktirdiği parayla okumaya geldiğini söylüyor. Aylık gelirinin olmadığını belirten Yılmaz, “Bu para okumak için yeterli değil, ileride ailemden para alırım ya da okuldan sonra boş vakitlerim olursa çalışırım. Kaldığım yurdun aylık ücreti 375 TL, okulun yemekhanesinde çalışsam en azından yurt param çıkmış olur" dedi.

"BURSLARIN EN AZ 800 TL OLMASI GEREK"

Kaldığı yurtta öğrenci sayısına göre yemekhanenin yeterli olmadığını söyleyen Yılmaz, "2 gişe var, yemek almak için ama en az yarım saat bekliyoruz. Yemekleri güzel değil ve çok pahalı, üçüncü yemeği alırsak kendi cebimizden veriyoruz ve porsiyonlar çok az olduğu için almadığımız gün yok. Su ve ekmeğe de para ödüyorum" dedi.

Bursun yeterli olmadığını söyleyen Yılmaz, "Yurt parasına bir de ulaşımı eklersek burs zaten erimiş oluyor. Öğrencinin cebine bir çay parası bile kalmıyor. Öğrencinin temel gideri için bursların en az 800 TL olması gerekiyor bence" dedi.

SOSYAL ETKİNLİKLERE NADİREN PARA AYIRABİLİYORUM

Malatya İlahiyat Vakfının erkek yurdunda kalan bir öğrenci ise "Aylık gelirim KYK bursum ve ailemin gönderdiği bir miktar ile birlikte toplam 1000 TL. Bunun 500 TL’sini yurda veriyorum. Bana 500 TL kalmış oluyor. Ancak bu okumak için yeterli değil. Yol, yemek, çay, kahve masraflarıma yetmiyor. 500 TL yurt ücretime 3 öğün yemek dahil ancak günümün çoğunu okulda geçirdiğimden yurttaki yemek zamanını kaçırıyor ve okulda yemek mecburiyetinde kalıyorum. Geçinemiyorum, bu yüzden çalışmayı düşünüyorum. Ancak okulla işin de aynı anda yürütülmesi çok zor, yarı zamanlı işlerde belki çalışabilirim. En son kendime 2 gün önce bir kitap alabildim ancak çok sık alma imkanım olmuyor. Çünkü kitap fiyatları çok pahalı. Tiyatro, sinema gibi sosyal kültürel etkinliklere çok az bir miktar ayırabiliyorum, o da nadiren. Okuduğum bölümle ilgili gelecek kaygım, iş bulamama kaygım var. Kendimizi bu ülkede geliştiremiyoruz. Bütün bölümlerin önü kapandı, bizi çok zor bir gelecek bekliyor” dedi.

Evrensel'i Takip Et