13 Ekim 2021 11:00
/
Güncelleme: 14 Ekim 2021 16:55

EMEP sendikaları ziyaret etti, "Halk seçeneği birlikte oluşturulmalı" dedi

Emek Partisi heyeti, işçi sendikalarına yaptığı ziyaretler kapsamında DİSK, Birleşik Metal-İş, TÜMTİS ve DERİTEKS yönetimleriyle görüştü.

EMEP sendikaları ziyaret etti, "Halk seçeneği birlikte oluşturulmalı" dedi

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Murat UYSAL
İstanbul

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve beraberindeki heyet, işçi sendikalarını ziyaret etti. İttifak tartışmalarında işçilerin de söz sahibi olması gerektiğini dile getiren Akdeniz, “Bir halk seçeneği yaratılmalıdır, bu da işçi emekçilerle mümkün olacaktır” dedi.

DİSK Genel Merkezi, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikası ve Türk-İş’e bağlı DERİTEKS’i ziyaret eden Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ve beraberindeki heyet ziyaretlerine TGS ve TÜMTİS ile devam edecek. İşçi ve emekçilerin ekonomik, demokratik talepleri, ittifak görüşmeleri ve halk seçeneği konularının tartışıldığı ziyaretlerde EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Halk seçeneği hep beraber oluşturmalıdır” dedi.

“BİR HALK SEÇENEĞİ OLUŞTURULMALI”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) seçim sürecinde altılı bir ittifak kurduğunu ve bu bloğun değişmeyeceğini ifade eden Akdeniz, "Sol, sosyalist, ilerici hiçbir partiye karşı ne rezervimiz ne de bir bagajımız olabilir. 2023 Haziran seçimlerinde iki kutuplu bir ittifak çıktı oraya. Burjuva partiler at oynatıyor ama sendikalar, meslek örgütleri hiç olmadığı kadar bastırılıyor. Tek adam rejimi emek düşmanı bir rejimdir. Tek parti, tek adam rejiminden kurtulmak için emek, demokrasi ve özgürlük güçlerinin en geniş birliğini yaratarak bir halk seçeneği oluşturması gerekmektedir. 'Meral Akşener başbakan olacağım' diyor, Ali Babacan, ekonomi bakanı our herhalde, böyle bir kabineye bizim karşı olmamız gerekir. Özü itibariyle sistem değişmiyor, revize ediliyor” dedi.

HDP’nin bir tutum belgesi açıkladığını söyleyen Akdeniz, “Tutum belgesindeki talepler önemli, o talepler bizim taleplerimiz. Nasıl bir ittifak planladıkları belli değil, görüşmeler sonucunda HDP'nin ittifak tavsiyesi netlik kazanacak. Sol, sosyalist partilerle de temaslarımız devam ediyor. Bir seçenek oluşturmaya çalışıyoruz. ‘İki blok kurulmuş, biz de kalanlarla üçüncü cepheyi kuralım’ gibi bir bakış açımız yok. AKP’ye, MHP’ye, CHP’ye oy veren işçi, emekçilerin bir ittifak seçeneğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Akdeniz, sürecin Kemal Derviş öncesi sürece benzediğini ifade etti.

“TALEPLERİN DİLLENDİRİLDİĞİ MİTİNGLER OLMALI”

İşçi sendikalarının ve meslek örgütlerinin seçim ve ittifak tartışmalarının uzağında kalmayı tercih ettiğini dile getiren Akdeniz, “Türkiye’nin siyaseti, yönetimi değişecekse işçi örgütleri ve sendikalar bunu izlemekle yetinemez. Geçmişte Özal’ı da, Çiller’i de, koalisyon hükümetini de işçiler gönderdi. Erdoğan da gidecektir, hep beraber göndereceğiz ancak yerine ne gelecek? Bu soruyu öncü işçilerin ve sendikaların da tartışması, bu sürece dahil olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Halkın ekonomik problemlerle boğuştuğunu ve işçi, emekçi, kadın, genç, her kesimin durumdan şikayetçi olduğunu söyleyen Akdeniz, “Mitingler yapmamız lazım, Türkiye mitingleri unuttu, geçim derdiyle ilgili, ekonomiyle ilgili talepleriyle ilgili mitingleri unuttu. 3 kişinin pankart alıp sokağa çıktığı eylemler değil meşru, yasal, her kesimden insanın katıldığı, iyi hazırlanmış mitingler düzenlenmeli” dedi.

"Mücadeleci sendikalar işçileri yan yana getirmeyi örgütlemeli" diyen Akdeniz, “İstanbul’da, Ankara’da toplansın işçiler, taleplerini anlatsınlar, ne istediklerini söylesinler. İşçiler adaylarını çıkarsınlar. Gerçekliği sorgulanır ancak işçilerin bunları tartışıyor olması gerekiyor” diye konuştu.

“YAN YANA GELECEK PROGRAMLAR ÇIKARILMALI”

Türkiye’nin çok ağır ve tarihsel bir döneme girdiğini söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu sürecin ve DİSK olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız, bu yüzden 5 acil talep belirledik. 'Geçinmek istiyoruz' diyerek asgari ücret belirlenene kadar ve sonrasında 1 Mayıs’a kadar maratonumuza bu taleple devam edeceğiz” dedi.

Birleşik Metal-İş sendikası ziyaretinde konuşan sendika genel başkanı Adnan Serdaroğlu ise “Zamlar gelmeye devam ediyor, geçim gün geçtikçe zorlaşıyor. Ekonomiyle gelen AKP'nin ekonomiyle gideceği belli oldu ancak AKP’nin karşısında olanların 'neler yapılabilir' diyerek yan yana gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

Emek Partisi (EMEP) heyetinin DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına gerçekleştirdiği ziyaretten bir fotoğraf.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

DERİTEKS Genel Başkanı Makum Alagöz de işçilerin yan yana gelmesi gerektiğini belirterek “Daha iyisini nasıl yaratabiliriz diye toplanmamız gerekir. Bugün fabrikalardaki, emekçi semtlerindeki insanlar ezilen insanlar. Bu insanların kendi hakları için yan yana gelmesi gerekir. Burada da elbette sendikaların öncü olması lazım. DERİTEKS bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır” dedi.

EMEP'in DERİTEKS ziyareti

Fotoğraf: Evrensel

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ise şöyle konuştu: Halkın gündeminde başkanlık sistemi yok. Bütün burjuva basın da tartışmayı parlamenter sisteme sıkıştırmış durumda. Seçim sürecinde diğer sol, sosyalist örgütlerin mutlaka söyleyecek bir sözü olmalı. Bu iktidardan da yine en çok emekçiler çekti. Sendikalar bu dönemde en zor dönemini geçirmekte. Grev yasakları, örgütlenmenin önündeki engeller ve dahası ama yine de tüm bunlara karşı sendikaların söyleyecek sözü olmalı.

Emek Partisi (EMEP) heyetinin TÜMTİS'e yaptığı ziyaretten bir fotoğraf.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et