Üniversitelilerin barınma sorunu sürüyor: Yurtlar yetersiz, evler çok pahalı
Dicle Üniversitesi öğrencileri yurtlarda barınma koşullarının çok zor olduğunu söyledi. Kira fiyatlarının üç katına çıktığı Diyarbakır'da üniversiteliler ev de tutamıyor.
Fotoğraf: DHA
Nurgül DENİZ
Süleyman ATALAY
Dilan TEMİZ
Diyarbakır
Dicle Üniversitesi öğrencileri yurtların kötü durumda olduğunu anlatırken evlerin de çok pahalı olduğunu söylüyor. Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi öğrencileriyle barınma sorununu konuştuk. Fakülte yapıldığını ancak yurt yapılmadığını belirten öğrenciler, ev fiyatlarının üç katına çıktığını ve artık ev tutmanın da lüks olduğunu söyledi. Öğrenciler, barınma sorununa çözüm istedi.
Makine mühendisliği 4.sınıf öğrencisi olan Fırat Avcı, Diyarbakır’da yurt sayısının yetersiz, evlerin de çok pahalı olduğunu belirterek, “Ofis gibi öğrencilerin, dar gelirlilerin daha çok kalabildiği yerlerde eski evlerin kirası iki yıl önce 750 lira civarındayken bugün 1500-2 bin lira. Bu şartlarda bir öğrencinin bir evde yaşayabilmesi için çalışması gerekiyor. Çalışsalar bile kendi başlarına eve çıkamıyorlar, 2-3 arkadaşla birlikte çıkıyorlar” dedi. Yurt sayısının yetersiz olduğunun altını çizen Avcı, “En son üniversitemizin öğrenci sayısına baktığımda 30 binin üzerindeydi. Diyarbakır’da bu öğrencilerin ne kadarı yurtta kalabiliyor? Yurt sayısı da az. İki erkek yurdu vardı, bir taneye düştü. Örneğin etrafınıza bakın çok sayıda boş arazi var. Üniversitenin içine fakülte yapıyorlar ama yurt yapmıyorlar” dedi.
EV FİYATLARI ÜÇ KATINA ÇIKTI
KYK yurdunda kalan Veterinerlik Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Dilara Efecioğlu da “Yurtlarda yemek problemi çok büyük bir sorun. Hijyen yok, odalar çok kalabalık ve çamaşır yıkamak bile büyük bir problem. Bitmek bilmeyen kuyruklar, temizlenmeyen odalar ve daha fazlası” dedi. Pandemiden kısa bir süre önce yurt koşullarına dayanamayıp eve çıktığını belirten Efecioğlu, “Fakat bu süreç de 3 ev arkadaşı birlikte kalmamıza rağmen çok zorlayıcı bir süreç oldu. Pandemiden dolayı da bu durum ağırlaştı, var olan evi de boşaltmak durumunda kaldık. Tekrar döndüğümde ise ev fiyatlarının neredeyse 2-3 katına çıktığını gördüm. Barınma hakkı artık büyük bir lüks” dedi.
BARINMA SORUNUNA ÇÖZÜM ÜRETİLSİN
Tıp Fakültesi 5. Sınıf Öğrencisi Halil de kendisinin aile evinde kaldığı için barınma sorunu yaşamadığını ancak dışarıdan gelen arkadaşlarının büyük problem yaşadığını söyledi. Şu an Diyarbakır’da evlerin çok pahalı olduğunu belirten Halil, okurken çalışmak zorunda kalmanın problem olduğunu ifade etti. Halil, “KYK başvurusunu yapıp yurt çıkmayan çok arkadaşım var ve bu sorun için üretilen hiçbir çözüm yok. Barınma eylemi yapan arkadaşlarıma hak veriyorum çünkü öğrenciler olarak gerçekten çok çaresiz durumdayız. Barınma en temel haklarımızdan biridir ve bunun için çözüm üretilmesini istiyoruz” dedi.