13 Ekim 2021 14:41

İşçilerin, öğrencilerin sorunlarına dair önergeler AKP ve MHP'li vekillerin oyları ile reddedildi

AKP ve küçük ortağı MHP, Mecliste halkın sorunlarına dair önergeleri reddetmeye devam ediyor. CHP'nin, HDP'nin ve İyi Parti'nin verdiği önergeler bugün de reddedildi.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

TBMM Genel Kurulu, Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifinin görüşmelerine devam etmek için toplandı. Gündem dışı konuşmalara ayrılan süreden sonra CHP, HDP ve İyi Parti'nin işçilerin ve öğrencilerin sorunlarına dair verdiği grup önerileri reddedildi.

AKP ve küçük ortağı MHP, içeriği ne olursa olsun muhalefetin verdiği önergeleri reddetme eğilimini sürdürüyor.

KATI ATIK İŞÇİLERİ, ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ İŞSİZLİĞİ, TAŞIMALI EĞİTİM...

CHP'nin, 'taşımalı eğitim', HDP’nin, 'katı atık işçilerinin sorunları', İYİ Parti'nin, 'üniversite mezunlarının işsizlik sorunları' konulu önergeleri görüşüldü; önergeler AKP'li ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. 

Partisinin, "katı atık işçilerinin sorunları" hakkındaki araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisine ilişkin söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "sıfır atık", "çevrenin korunması" gibi söylemlerde bulunan iktidarın, katı atık işçilerini mağdur ettiğini söyledi.

Kemalbay, gözaltına alınan kağıt işçilerinin serbest bırakılmasını, el konulan malzemelerinin geri verilmesini ve çalışanların iş güvenliğine kavuşturulmasını istedi.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel de katı atık geri dönüşümünde çalışanların ekmeğinin elinden alınmak istendiğini söyleyerek, "Türkiye'de 2019 verilerine göre, kağıt atıkların yüzde 43'ü, plastik atıkların yüzde 27'si, cam atıkların yüzde 12'si, tekstil atıklarının yüzde 8'inin geri dönüşümü sağlanmıştır. Bu geri dönüşümde, bugün ekmeği elinden alınmak istenen kağıt toplayıcılarımızın veya 'çekçekçi' diye tabir edilen vatandaşlarımızın katma değeri çok büyüktür" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kürsüye, katı atıkların bulunduğu bir çöp poşetiyle gelerek, bunları milletvekillerine gösterdi.

Gözaltına alınan kağıt toplayıcılarının ekmek parası için atık topladığını söyleyen Tanal, yoksulluk arttığı için çöp toplayanların sayısının da arttığını ifade etti. Tanal, "30 milyon doları karşılıksız Somali'ye göndereceğimize ülkemizdeki fakir fukaraya verelim" ifadelerini kullandı.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili ve AKP Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın ise atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesinin çevre, insan sağlığı ve ekonomiyi yakından ilgilendirdiğini söyledi, Türkiye'nin katı atık yönetimi konusunda özenli çalışmalar yürüttüğünü öne sürdü. Konuşmaların ardından yapılan oylamada HDP'nin grup önergesi kabul edilmedi.

CHP'nin "taşımalı eğitim" ve İYİ Parti'nin "üniversite mezunlarının işsizlik sorunlarına" ilişkin grup önerileri de ayrı ayrı görüşüldü. Yapılan oylamalarla, iki öneri de reddedildi.

Genel Kurulda daha sonra, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümünde yer alan maddelerin görüşmelerine geçildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde altın madenindeki göçükte 7 kişi öldü, 12 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Bilal Erdoğan: TÜGVA ile niye uğraşıyorlar, kıskanıyorlar değil mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa