14 Ekim 2021 09:04
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ekim 2021 15:26

Beyrut'ta 6 kişinin öldüğü çatışma sonrasında ordudan "sokakları boşaltın" açıklaması geldi

Lübnan'da Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerine ateş açıldı. Lübnan ordusu, halktan Beyrut'ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltmasını istedi.

Fotoğraf: Hussam Shbaro/AA

Paylaş

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerinin üzerine ateş açıldı. 6 kişi yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı. Lübnan ordusu, halka "başkent Beyrut’taki çatışma bölgelerinde bulunan sokakları boşaltmaları" çağrısı yaptı.

Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri, Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan hakim Tarık el-Bitar'ın yerine başkasının atanması talebiyle Beyrut Adalet Sarayı önüne doğru yürüyüş için toplandı.

AA'nın bölgedeki muhabirinden alınan bilgiye göre, Beyrut Adalet Sarayı'na doğru yürüyüşe geçen kitlenin Et-Tayyuna mevkiine geldiği sırada bazı binaların üzerinden ateş açıldı.

Lübnan İçişleri Bakanlığı, olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısının 6'ya yükseldiğini açıkladı. 20 kişinin yaralandığı belirtildi.

Roket ve uzun namlulu silahların kullanıldığı olay, Beyrut'ta gerginlik ve büyük korkuya yol açtı.

Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösü ile Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi destekçilerinin yoğunlukta olduğu Fırın Şubbak bölgesinde yaşanan olayın ardından silah sesleri geldi.

ORDUDAN "SOKAKLARI BOŞALTIN" ÇAĞRISI

Lübnan ordusu, Şii Emel Hareketi ve Hizbullah destekçilerinin üzerine ateş açılmasının ardından halka "başkent Beyrut’taki çatışma bölgelerinde bulunan sokakları boşaltmaları" çağrısı yaptı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Beyrut Adalet Sarayı'na yürüyenlerin Et-Tayyuna- Badaro bölgesine geldiği sırada üzerlerine ateş açıldığı belirtildi. Ordu birliklerinin ateş açanları yakalamak üzere çalışma başlatıldığı ve bölgede devriyelerin sürdüğü kaydedildi.

Lübnan ordusu, halktan Beyrut'ta çatışma bölgesindeki sokakları boşaltmasını isterken, sokaklarda görülecek silahlı kişilere ateş açacaklarını duyurdu. 

BAŞBAKAN MİKATİ'DEN ÇAĞRI

Başbakan Necib Mikati, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Beyrut'ta herkesi sükunete çağırarak "Sebep ne olursa olsun fitnenin peşinden gidilmemesine davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Mikati, Şii Emel Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile de iletişim kurduğunu kaydetti.

YAS İLAN EDİLDİ

Lübnan hükümeti, başkent Beyrut'ta göstericiler üzerine ateş açılması sonucu ölenler için yarın bir günlük yas ilan etti. Lübnan Başbakanlığından yayımlanan genelgede, bugün Beyrut'ta yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için 15 Ekim Cuma günü yas ilan edildi. Genelgede, ülke genelindeki tüm kamu kurumlarının kapalı olacağı kaydedildi.

CUMHURBAŞKANI AVN: KİMSENİN ÇIKARLARI İÇİN ÜLKEYİ REHİN ALMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, olaylarla ilgili, "Kimsenin kendi çıkarları veya hesapları için ülkeyi rehin almasına izin vermeyeceğiz." dedi. Cumhurbaşkanı Avn, bugün başkent Beyrut'ta yaşanan silahlı olaylara ilişkin Lübnan televizyonunda ulusa sesleniş konuşması yaptı. Ordu ve güvenlik güçlerinin güvenlik ve istikrarı koruma konusunda üzerine düşen görevi yaptığını kaydeden Avn, Beyrut'ta yaşanan olayların güvenlik güçleri ve yargının takibinde olduğunu dile getirdi.

Avn, "Kimsenin kendi çıkarları veya hesapları için ülkeyi rehin almasına izin vermeyeceğiz. Silahların Lübnanlılar arasında iletişim diline dönmesi kabul edilemez." ifadelerini kullandı. Hukukun üstünlüğü ve devlet kurumlarının sorunların çözülmesinde tek geçerli merci olduğuna dikkat çeken Avn, olayların sorumluları ve azmettiricileri ortaya çıkana ve hesap verene kadar sürecin takipçisi olacağını söyledi. Avn, Başbakan Necib Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile birlikte süreci takip ettiklerini ve hiçbir oldu bittiye müsamaha göstermeyeceklerini sözlerine ekledi.

BEYRUT LİMANI'NDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti. Patlamada 200'ü aşkın kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

Şİİ ESKİ BAKANLAR, HAKİM BİTAR'I SUÇLUYOR

Şii Emel Hareketinden milletvekilleri Ali Hasan Halil ve Gazi Zuaytir'in avukatları, önceki gün soruşturmayı yürüten hakim Bitar hakkında "görevden alınma" talebiyle dava açmıştı.

Şii eski bakanlar Halil ve Zuaytir, Bitar'ı "Beyrut Limanı patlamasıyla ilgisi olmayan isimleri suçlayarak fitne çıkarmakla" suçluyor.

Bitar ise hakkındaki "görevden alınma" talebi öncesinde, son duruşmaya katılmayan Ali Hasan Halil hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı.

Şii Emel Hareketi ve Hizbullah'a mensup bakanlar, hakim Bitar'ın yerine soruşturmaya başkasının atanmasının ısrarı üzerine oluşan gerginlik nedeniyle dün Bakanlar Kurulu toplantısı yapılamamıştı. 

TÜRKİYE'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Olaylarla ilgili açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı, "Benzeri olayların bir daha yaşanmaması için Lübnanlı tüm tarafları itidale ve şiddet eylemlerinden kaçınmaya davet ediyoruz" ifadesini kullandı. Bakanlıktan, yapılan yazılı açıklamada, Beyrut'ta bugün düzenlenen protesto gösterisi sırasında kimliği belirsiz kişiler tarafından göstericilerin üzerine ateş açılması sonucunda yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyulduğu bildirildi. Açıklamada, "Bu vahim hadisenin sorumlularının biran önce yakalanarak adalet önüne çıkartılmalarını temenni ediyor, benzeri olayların bir daha yaşanmaması için Lübnanlı tüm tarafları itidale ve şiddet eylemlerinden kaçınmaya davet ediyoruz" ifadesine yer verildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

4 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dair fezlekeler Meclise sunuldu

SONRAKİ HABER

Boşanma aşamasındaki eşinin yanında gördüğü erkeğe otomobiliyle çarpıp, sürükledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa