14 Ekim 2021 11:31

Mezopotamya Kültür Merkezi 30. yılı dolayısıyla konser düzenliyor

Müzikten, tiyatroya, sinemadan halk danslarına kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza atan Mezopotamya Kültür Merkezi, 30’uncu yılını konserle kutluyor.

MKM | Fotoğraf: MA

Paylaş

 

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Kürt kültürü ve sanatını kurulduğu günden bugüne baskıları rağmen taşıyan kurumların başında gelen Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) (Navendên Çanda Mezopotamya) 30 yıllık deneyimini geride bırakıyor. MKM 30’uncu yılı dolayısıyla “Berbang” (tan vakti) şiarıyla Bostancı Kültür Merkezinde 16 Ekim’de konser gerçekleştirecek.

Musa Anter, İsmail Beşikçi ve Feqî Hüseyin Sağnıç gibi isimlerin katılımıyla 27 Eylül 1991 yılında İstanbul’da kurulan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), 30 yıllık bir deneyimi geride bırakıyor. MKM; müzikten, tiyatroya, sinemadan halk danslarına kadar birçok alanda önemli çalışmalara imza attı. Kurum sanattın farklı disiplinlerinde çok sayıda sanatçı yetiştirdi. Kürtlere ilişkin yaptığı çalışmalar nedeniyle devlet baskısından fazlasıyla nasibini aldı. Bütün baskı ve engellemelere karşın MKM çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

ASİMİLASYONA KARŞI DURDU

30’uncu yaşını 16 Ekim’de düzenleyeceği şölenle kutlayacak olan MKM’yi, Müzisyen Nurhak Kılagöz’le konuştuk. MKM’nin kuruluş gerekçelerine ve kurulmasına duyulan ihtiyaçlar üzerine birçok şey söylenebileceğini anlatan Kılagöz “Kürtler hem dünyada hem de Ortadoğu’da asimilasyonun en büyük kurbanı durumunda olan bir halk örneğidir. Asimile edilen bir halk olarak, geçmişten bugüne kadar yaşayabilmek için Kürtlere sunulan tek seçenek, toplumsal kimliğini terk etmek ve dayatılan bir üst kimliğin parçası ve yedeği olma halidir. Bu gerçeklikte bir halkın yaşanmışlıklarının, kültürünün sanata konu edilerek geleceği inşa etme çabası ve sorumluluğu her dönem sizi baskı ve saldırılara açık hale getirmektedir. 30 yıllık tarihi boyunca baskılarla karşı karşıya kalmasının en önemli gerekçelerinden biri asimilasyona karşı durması, toplumu ortak bir zihniyet gerçekliğinde buluşturma halidir.” dedi.

Pandemi sürecinin sadece MKM’yi değil tüm kültür sanat dünyasını büyük zorluklarla karşı karşıya bıraktığını söyleyen Kılagöz, “Bu alanda yaşanan güvencesizliği apaçık ortaya çıkardı. Bu zorluklar her dönem gerçekliğini koruyordu, sadece pandemi sürecinde daha fazla kamuoyunun ve ana akım medyanın gündemine girmiş oldu” ifadelerini kullandı.

KONSER BOSTANCI KÜLTÜR MERKEZİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Bu yıl Bostancı Kültür Merkezinde yapacakları konserin temasına değinen Kılagöz, “Berbang (Tan vakti) şiarıyla 30’uncu yılımızı güneşin ilk ışıklarının yarattığı heyecan ve coşkuyla kutlamayı planlıyoruz” dedi.  16 Ekim’de saat 18.00’de Bostancı Kültür Merkezinde konser yapılacağını belirten Kılagöz, “Xêro Abbas, Gülseven Medar, Mikail Aslan, Koma Jinên Sûrê, MKM’li müzik insanlarıyla birlikte, Kadın Folklor ekibi, MA Müzik ile Hinek Henek yer alacak” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Emek Gençliği: "Gençler tehdit ve baskılarla ayakta duran bu sisteme mecbur değil"

SONRAKİ HABER

Hakimler ve Savcılar Kurulu üyesi Hamit Kocabey istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa