14 Ekim 2021 15:27

Metro A.Ş.’den toplu iş sözleşme görüşmeleri hakkında açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro A.Ş., Demiryol-İş sendikasıyla yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecine dair açıklama yaptı. Sendikanın taslağını gözden geçirip yeniden sunmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Metro A.Ş., Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş sendikasıyla yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamasında görüşmelerde iyi niyetli adımlar attığını ve iyileştirmeler sağladığını savunan Metro A.Ş., sendikanın kendi sunduğu taslak dışında hiçbir teklife açık olmadığını belirterek görüşmeyi sona erdirdiğini söyledi.

Açıklamada, sendikanın taslağını yeniden gözden geçirip görüşmeleri sürdürme talebinde bulunması halinde Metro A.Ş.’nin müzakereye açık olduğu da belirtildi.

KABUL EDİLEN ÖNERİLER

Toplam 69 maddelik taslağın 60 maddesinde anlaşma sağlandığı, kalan 9 madde üzerinde mutabakat sağlanamadığı ifade edilen açıklamada, kabul edilen iyileştirmeler şöyle aktarıldı:

  • Aylık 57 TL olan yakacak yardımı birinci yıl 200 TL/ay, ikinci yıl 270 TL/ay,
  • %70 olan fazla çalışma ücreti %75,
  • %15 olan gece zammı sözleşmenin ilk yılında %20, ikinci yılında %30,
  • 1+2 yevmiye olan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma ücreti 1+3 yevmiye,
  • Daha önce olmayan birleştirilmiş sosyal yardım, birinci yıl 200 TL/ay, ikinci yıl 300 TL/ay,
  • 254 TL olan evlenme yardımı 800 TL,
  • 158 TL olan doğum yardımı 550 TL,
  • 1150 TL olan afet yardımı 2000 TL,
  • 223 TL olan izin yardımı 600 TL

KABUL EDİLMEYEN ÖNERİLER

Sendika tarafından kabul edilmeyen öneriler ise şöyle:

  • İlkokulda okuyan her çocuk için 215 TL olan öğrenim yardımı 1400 TL/yıl,
  • Ortaokulda okuyan her çocuk için 215 TL olan öğrenim yardımı 1550 TL/yıl,
  • Lisede okuyan her çocuk için 430 TL olan öğrenim yardımı 1800 TL/yıl,
  • Yükseköğretim gören her çocuk için 645 TL olan öğrenim yardımı 2500 TL/yıl,
  • 71 TL olan iş riski primi 130 TL/ay,
  • 110 TL olan iş riski primi 180 TL/ay,
  • 137 TL olan iş riski primi 230 TL/ay
  • Günlük ücretlere seyyanen 30 TL artış

Açıklamada sendikanın taslaktaki taleplerde ısrarcı olduğu ve başka bir teklifin ciddiye alınmayacağını belirterek masadan kalktığı söylendi.

“Sunduğumuz tekliflere göre 1 Ağustos 2021 itibariyle evli ve bir çocuklu metro sürücüsünün alacağı en düşük aylık ücret; ikramiye, yol, yemek, eğitim yardımları ve mesailer hariç 5 bin 34 TL, ikramiye dahil 6 bin 150 TL’dir” ifadelerine yer verilen açıklamada, zam oranının ortalama yüzde 31,9 olduğu savunuldu.

En alt maaş gurubunda bu oranın yüzde 37,7 olduğu, giydirilmiş ücretlere göre artış oranının da yüzde 43,1’e kadar çıktığı savunulan açıklamada, "Aynı sendika ile İZBAN A.Ş.’de yaklaşık 6 ay önce yapılan toplu sözleşmede yüzde 25,1 artış oranını kabul etti. İzmir Metro A.Ş.’nin önerdiği teklife göre İZBAN A.Ş.’deki en alt gurup çalışana göre metro çalışanı yüzde 19,3 daha fazla ücret alacaktır. Sendikanın taslağını yeniden gözden geçirip görüşmeleri sürdürme talebinde bulunması halinde müzakereye açık olduğumuzu da belirtmek istiyoruz” denildi.

SENDİKADAN AÇIKLAMA: MASAYI BİZİM DAĞITTIĞIMIZ GERÇEK DEĞİL

Metro A.Ş.’nin yaptığı açıklamaya dair Evrensel'e konuşan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güler, “Metro A.Ş. yaptığı açıklamada sendikanın masayı dağıttığını söyledi ama bu gerçek değil. Yaklaşık 7 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. İşverenin revize ettiği teklifleri değerlendirdik. Tunç Soyer göreve geldiği zaman ‘Eşit işe, eşit ücret’ demişti, bu söylem doğrultusunda biz de işverene kendi taslağımız üzerinden teklifte bulunduk” dedi.

“TABAN ÜCRETİ VE İŞ RİSKİNDE ANLAŞAMADIK”

Metro A.Ş.’nin açıklamasında yer alan yakacak, sosyal yardım, fazla mesai gibi maddelerde zaten anlaşma sağlandığını aktaran Güler, “Anlaşılmayan iki kalem var. Biri iş riski, diğeri de taban ücrete gelecek yevmiye zammı" dedi.

Ahmet Güler, şöyle devam etti:

"Biz yevmiye olarak 50 lira teklif ettik, onlarda bize ilk 6 ay 25 lira, ikinci 6 ay ise 5 lira, toplam bir yıl içerisinde 30 lira yükselecek bir teklifte bulundular.

İş riskinde ise metroyu kullanan sürücü arkadaşlarımızın belediye şirketinde otobüs şoförlüğü yapan bir emekçi arkadaşımızdan daha düşük hatta 10’da 1'i seviyesinde bir iş riski almasını biz istemedik. Otobüsleri kullanan şoför arkadaşlarımızın aldığı riske yakın bir talebimiz oldu. İZELMAN’da çalışan bir şoför arkadaşımız yaklaşık ortalama 1100 lira iş riski almakta. Metrodaki tren sürücüsünün şu an aldığı iş riski 110 lira, işverenin teklifi 180 lira, biz ise 800 lira talep ediyoruz.

Diğer şirketlerle aradaki farkın azalmasını istiyoruz ki daha sonraki sözleşmelerde eşitlik sağlanabilsin.” (İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

“Kürt Meselesi ve Siyasi Barış Bağlamında Güç Paylaşımı ve Ademi Merkeziyet” raporu yayımlandı

SONRAKİ HABER

İkizdere Çevre Derneği: Taş ocağı çalışmalarını derhal durdurun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa