15 Ekim 2021 00:44

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri: Burslara yapılan zam fazlasıyla geri alınıyor

Konuştuğumuz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri, eğitim ve yaşama dair masraflarının katlanarak arttığını, burslara yapılan zammın çoktan eridiğini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birhat ATEŞ
Can BULUT
Muhammed SÖNMEZ
Van

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde akademik dönemin başlamasının üzerinden neredeyse bir ay geçti. Evrensel’e konuşan öğrenciler, eğitim masraflarının katlanarak arttığını belirterek, “Burslara yaptıkları zammı yurtlara yaptıkları zamla fazlasıyla geri alıyorlar. Sosyal yaşantımıza harcayacak paramız kalmıyor” dedi.

NE OLURSA OLSUN BEN BİR ÖĞRENCİYİM

Edebiyat Bölümü 3. sınıf öğrencisi Merve kendisine verilen kredinin eğitim masraflarına dahi yetmediğini, sosyal ihtiyaçlarını karşılayamadığını dile getirdi. Merve, “Dönem başında Halk İnanışları ve Ritüeller diye bir kitap istedi hocamız ve o kitapla bütün bir dönemi bitirmeyi planlıyor. Onun dışında bizim derslerimiz eski Türkçeyle alakalı olduğu için Lugat istiyorlar. Son aldığımız Yeni Türk Edebiyatı ve Halk İnanışları ve Ritüeller kitabı normalde 80 TL idi. Yalvar yakar indirimle 70 TL’ye aldık bu kitapları. Onun dışında bir Ansiklopedi Lugat’a 200 TL verdik. Bu fiyatlar çok fazla çünkü ne olursa olsun ben bir öğrenciyim. Kredi alıyorum ama yol masrafım var, yemek masrafım var. Aynı zamanda kendime ayırabileceğim bir bütçe olmalı ki diğer ihtiyaçlarımı da karşılayabileyim” dedi.

EĞİTİM MASRAFLARI KATLANARAK ARTTI

Coğrafya Bölümü 4. sınıf öğrencisi Murat ise eğitim masraflarının ilk geldiği seneye kıyasla katlanarak arttığını ve KYK bursu ile yapılabilecek tek şeyin yaşamak olduğunu söyledi. Murat, “Ben yurtta kalıyorum. Geçen sene 215 TL olan yurt ücreti şimdi 300 TL oldu. Yurdun sağladığı yemek kredisi de doymamız için yeterli değil! Her gün cebimden ekstra para veriyorum. Aldığım KYK bursu ile sadece yaşayabiliyorum. Üniversiteye ilk başladığım yıla kıyasla bu yıl eğitim masrafları katlanarak arttı. Eğitim masrafları devlet tarafından karşılanmasa bile bu kadar pahalı olmamalı çünkü bütün bir ayını yalnızca aldığı kredi ve bursla idare edenler, ailesinden harçlık alamayanlar var!” dedi.

HERKES GİBİ ZORLANIYORUZ

İlahiyat Bölümü 1. sınıf öğrencileri Hasret ve Ceylan burslara ne kadar zam yapılırsa yapılsın yurtlara yapılacak zamlarla birlikte öğrencilerden bu paranın fazlasıyla geri alınacağını, gelirleriyle tiyatroya sinemaya dahi gidemediklerini belirttiler.

Ceylan, “Burslara yaptıkları zammı yurtlara yaptıkları zamla fazlasıyla geri alıyorlar. Sosyal yaşantımıza harcayacak paramız kalmıyor. Bir arkadaşınla 2 kişi tiyatroya gitmek istesen 70 TL çıkıyor cebinden.”

Hasret, “Burs alıyorum ama yetmediği için babamdan da almak zorunda kalıyorum. Ben kendi memleketimde okuyorum ama herkes gibi ben de zorlanıyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Cahit Sıtkı Tarancı, Diyarbakır’da anıldı

SONRAKİ HABER

Evli olduğu kadını öldüren erkeğe indirimsiz müebbet hapis 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa