Girdi maliyetleri düşürülsün, kuraklık desteği verilsin
Tarımda artan maliyetlere eklenen kuraklık çiftçiyi vurdu. Ekim sezonuna kısa kaldığına dikkat çeken Malatyalı üreticiler, desteklemelerin derhal ödenmesini istedi.
![Girdi maliyetleri düşürülsün, kuraklık desteği verilsin](https://www.evrensel.net/upload/dosya/196151.jpg)
Şemsettin Balıkçı|Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel
Berfin GÜLER
Malatya
Tarımda gübre, tohum ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetleri katlandı. Artan maliyetlere eklenen kuraklık çiftçiyi vurdu. Hükümet, kuraklık nedeniyle dekar başına destekleme vaadini yerine getirmedi. Ekim sezonuna kısa kaldığına dikkat çeken Malatyalı üreticiler, desteklemelerin derhal ödenmesini istedi. Artan enerji fiyatlarına bağlı olarak fiyatları katlanan gübre ve mazotu alamadıklarını söyleyen üreticiler girdi maliyetlerinin de düşürülmesini istedi.
Cem Yıldırım|(Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel
Kuraklığın vurduğu çiftçilerden 45 yaşındaki Cem Yıldırım, “97-98 TL’ye aldığımız gübrenin torbasını geçen gün 212 TL’ye aldım. Çok sayıda çiftçi gübre alamadı. Tarım Kooperatifi de gübre de getirmiyor” dedi. Maliyetinin yüzde 115 arttığını söyleyen Yıldırım, “Geçen sene 4.5-5 liraya aldığım mazotu şimdi en ucuz yerde 7 liradan aşağı alamıyorum. Bir inek; 3-4 tane de dana sattım. Annemin de yaşlılık aylığı var. Kışı ancak bunlarla çıkarabilirim. Tarım Kredi Kooperatifi gübreye sabit faiz koydu. Gübrenin torbasına ağustosun sonunda 10 lira fark ödeyeceğiz. Yani 212 liraya aldığım gübreyi 222 lira olarak ödeyeceğim. Kazanacağımın hepsini tarım krediye vereceğim” dedi.
Kuraklık nedeniyle arpa veriminde ciddi düşüş yaşandığını kaydeden Yıldırım, “Bir kamyon arpa yüklüyoruz. Önceden 25 ton geliyorsa, şimdi 20 ton geliyor” ifadelerini kullandı.
Kasım Erengül |Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel
"KREDİ ÇEKTİM, ÖDEYEMEYECEĞİM"
Çiftçi Kasım Erengül ise, “Kuraklıktan çok etkilendik. Ne buğday ne arpa ne de kavun… Tarım krediye çalıştık. 1 yılda maliyetler yüzde 100'ün üzerinde arttı. Kuraklık yardımı da alamadım. Mazot 8 TL olmuş. Gübreyi geçen sene 100 TL’ye aldık. Bu sene 225 TL olmuş. 25 bin TL kredi aldım, kredim de bitti. Mazotu nasıl alıp da tarlayı nasıl süreceğim onu düşünüyorum. Kredi ödemesi faiziyle 30 bin TL olur muhtemelen. Şu an ödeyebilecek durumda değilim, bu gidişle de ödeyemeyecek gibiyim” dedi.
Çocuğunun üniversite okuduğunu, geçinmekte zorlanacağını ifade eden Erengül, “Bu ürünleri satamazsam çocuğuma nasıl para gönderirim onu bile bilmiyorum. Köylüler kavunu benden 2 TL’ye almıyor, markette 5 TL. Mesela üzümü kilosunu 5 TL’ye satıyorum, markette kilosu 7,5 TL. Mazotun, gübrenin fiyatlarının inmesi, çiftçiye verilen desteğin artması gerekiyor” dedi.
Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel
GÜBREYE 1 HAFTADA 60 LİRA ZAM
Buğday ekmediği için kuraklık yardımı alamadığını söyleyen Çiftçi Şemsettin Balıkçı ise "Bir hafta önce nitrat gübre aldım, 140 liraydı, evvelki gün aldım 200 lira. Yani 1 haftada 60 TL fark etti. Benim maliyetim geçen seneye göre 2 kat arttı. Ektiğimi de satamıyorum, millette para yok ki alsın. Bu elma bana 3,5 liraya mal oluyor. 2 liraya satıyorum ama alan yok. Kışın ne yapacağım bilmiyorum, bir emekli maaşım var, o da 1660 lira" dedi.
Evrensel'i Takip Et