ODTÜ işçileri çalışma saatlerinin iyileştirilmesini istedi
ODTÜ'de Tez-Koop-İş Sendikasına üye işçiler, mesai ücretlerinin yatırılması ve çalışma saatlerinin düzenlenmesi talebiyle Rektörlük önünde eylem yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
ODTÜ'de Tez-Koop-İş Sendikasına üye işçiler, çalışma saatlerinin iyileştirilmesi ve mesai ücretlerinin yatırılması talepleriyle Rektörlük önünde eylem yaptı.
Rektörlük önünde toplanan işçiler “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı.
October 15, 2021
Tez-Koop-İş ODTÜ Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, toplu iş sözleşmesi sürecinin devam ettiği belirtilerek, "Müzakere süreci yürürken okulların açılmasıyla iş yerimizde bir hareketlenme söz konusu oldu. Sözleşme süreci devam ediyor ama çalışma düzenimize ilişkin birtakım farklılıklar yapıldı. Özellikle yurtlar bölgesinde çalışan arkadaşlarımızın çalışma koşulları ve sürelerine ilişkin ciddi sıkıntıları var. KHK ile kadroya geçen arkadaşların özlük hakları, çalışma hakları ve mesaileri gibi konularda işyerleriyle entegrasyonlar henüz sağlanmış değil” dedi.
"HAFTA SONU MESAİ ÜCRETİ VERİLMELİ"
ODTÜ yönetiminin hafta sonu çalışmanın da haftalık 40 saat çalışma içinde olması teklifini kabul etmeyen işçiler, bunun ek mesai ücreti kapsamında olmasını talep etti.
Pandemiyle birlikte iş yerinde değişen çalışma koşullarına ilişkin işçilerle görüşerek, işverene teklif sunulduğu belirtilen açıklamada, “Hafta içi 40 saati tamamlayan bütün işçilere, hafta sonu çalıştırılması halinde mesai ücreti verilmelidir. Cumartesi ya da pazar 5 saat gelen arkadaşlar için yol ve yemek ücreti ayarlaması yapılmalı, çalışma saatleri sabah saat 08.00, akşam saat 16.00 şeklinde değiştirilmeli, yurtlarda çalışan arkadaşlarımızın çalışma biçimleri buna göre ayarlanmalıdır” denildi.
"KENDİ BİLDİĞİNİZİ YAPMAYACAKSINIZ, ORTAK KARAR ALACAĞIZ"
Açıklamada, “Biz varsak, örgütlüysek, bizim taleplerimizi dinleyeceksiniz. Kendi bildiğinizi yapmayacaksınız. Ortak karar alacağız. Eylem yapmak için işyerlerinden ayrılan işçilere yöneticileri baskı yapıyor. Bunu demokratik bulmuyoruz. Taleplerimizi dile getirmek için eylemler yapabiliriz. Buna alışkın olunması gerekir. Haftalık 40 saat çalıştı arkadaşlarımız. Hafta sonu gelen arkadaşlarımız için de mesai doldu. Yönetimle görüştük, bu hafta çalışmanıza aynı şekilde devam edin, haftalık saati 40 saat tamamlayacak şekilde. Hafta sonu puantaja imza atan, mesaiye gelmeli. Mesaiye gelmeme durumumuz yok. Ancak haftalık 40 saat çalışmış, mesai olmadığı halde işe gel denilen arkadaşlarımızın hiçbiri işe gelmeyecek” denildi. (Ankara/EVRENSEL)