Taliban'ın Ankara ziyareti | Pürüzler "kardeşçe" giderildi
Taliban’ın ziyaretini değerlendiren Doç. Dr. Hakan Güneş, Dışişleri Bakanlığının terörist kabul edilen bir örgütü Ankara’da nasıl ağırladığını açıklaması gerektiğini söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu ve Amir Khan Mutaqi | Fotoğraf: Cem Özdel/AA
Birkan BULUT
Ankara
Afganistan’da 20 yıl sonra iktidarı yeniden ele geçiren Taliban’ın uluslararası destek için geldiği ilk NATO ülkesi Türkiye oldu. Ankara’ya davet edilerek Dışişleri Bakanı ile görüşen Taliban’ın durakları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı, Kızılay ve AFAD gibi birçok kurum yer aldı. Taliban’ın ziyaretini değerlendiren Doç. Dr. Hakan Güneş, Dışişleri Bakanlığının terörist kabul edilen bir örgütü Ankara’da nasıl ağırladığını açıklaması gerektiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu’nun kardeşçe tavsiyeleri konusunda ise Güneş, “Bundan önceki bazı açıklamalarının böyle algılanmış olması nedeniyle sanırım böyle bir açıklama yapıldı. Böylece Taliban ile ilişkilerdeki pürüzlerden biri de giderilmiş oldu” dedi.
Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, geçtiğimiz gün Ankara’da ağırlandı. Türkiye’nin resmi olarak tanımadığı Taliban’’ın geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ve beraberindeki heyet, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Uluslararası destek arayışında Taliban yetkilileri, hafta sonu da Katar'ın başkenti Doha'da ABD ve AB temsilcileri ile yüz yüze görüşmüştü. Ancak Kabil'deki büyükelçiliğini kapatmayan tek NATO ülkesi olan Türkiye, böylece Taliban yönetiminin ziyaret ettiği ilk NATO ülkesi de oldu.
"KARDEŞÇE TAVSİYELER"
Taliban’ın tepki çeken Ankara ziyaretinin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye olarak kardeşçe düşüncelerini paylaştıklarını söyledi. Havaalanlarının işletilmesi için güvenlik beklentilerini bildirdiklerini, Taliban’ın da ekonomik yardım ve yatırımların devam etmesini rica ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Biz Batılılar gibi üst perdeden, ders verir nitelikte, ön şartlar koşarak değil ama önemini anlatarak tavsiyelerde bulunduk” dedi. Çavuşoğlu bu tavsiyelerin ülkenin birliği ve beraberliği için kapsayıcı olmaları gerektiği, kız çocuklarının eğitimi ve kadınların iş hayatına katılması konusunda olduğunu açıkladı.
TERÖRİST KABUL EDİLMESİNE RAĞMEN GÖRÜŞÜLDÜ
Taliban’ın Ankara’da ağırlanması ve Türkiye’nin aldığı pozisyonu İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Hakan Güneş ile konuştuk. Güneş “Uluslararası pek çok kurum ve ülke tarafından, bildiğim kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti tarafından da terörist kabul edilen bir yapının temsilcileriyle görüşme yapıldı. Yorum yapmadan önce Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda yanıt vermesi gerektiğini düşünen bir akademisyenim” dedi.
Türkiye’nin ABD, Rusya, İran ve Çin’in ilkesizlik katarına Türkiye’nin çok hızlı giriş yaptığını belirten Güneş, iktidarın dış politikada bir başarı yakalamak için fırsat peşinde koştuğunu ifade etti. Burada Türkiye’nin temel dış politika çıkarlarıyla bir ilgisi olmadığını belirten Güneş, en temel insan haklarını ihlal edenlerle mesafeli olmak gerekirken, hükümetin halk adına aldığı görevi kötüye kullandığını söyledi.
Çavuşoğlu’nun tavsiyelerinin “batılılar gibi ön şart koşmadan”, “kardeşçe” olmasına ilişkin ise Güneş, “Bundan önceki bazı açıklamalarının böyle algılanmış olması nedeniyle sanırım böyle bir açıklama yapıldı. Böylece Taliban ile ilişkilerdeki pürüzlerden biri de giderilmiş oldu” dedi.
MÜLTECİ GELMEDİĞİ SÜRECE MEMNUNLAR
“Türkiye’nin Taliban karşısında ABD ve batının temsilcisi olarak mı pozisyon alıyor?” diye sorduğumuzda Güneş şöyle yanıt verdi:
“Henüz diyemeyiz. Çünkü Türkiye’nin ABD ve AB arasındaki ilişkileri oldukça karmaşık, ertesi gün bile değişebilir. Son 10 yılda büyük bir istikrarsızlık var. Kurumlar değil, kişiler düzeyinde dış politika yürütülüyor. Bu nedenle yapılan yorumlar bir gün sonra yanlışlanabiliyor. Bu durum ne kadar istikrarsızlık olduğunu gösteriyor. Ayrıca şu an Türkiye’ye öyle bir vazife de verilmedi. Söz konusu ülkeler zaten dolaylı görüşüyor. Çok büyük bir yardım paketi ayırdılar. Ancak NATO da tabi ki bu görüşmeden rahatsız değil. Özellikle bir mülteci akımı yansımadığı sürece memnunlar. Taliban’ın mülteciler konusundaki ılımlı yaklaşımı da batının içini ısıtıyor.”