17 Ekim 2021 08:39
/
Güncelleme: 11:47

TTB'den halk sağlığını hiçe sayan rapor hazırlayan Bilim Kurulu Üyesi İlhan'a ceza

TTB, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'a DOSAB Kömürlü Termik Santrali için hazırladığı rapor nedeniyle 15 gün meslekten men cezası verdi.

TTB'den halk sağlığını hiçe sayan rapor hazırlayan Bilim Kurulu Üyesi İlhan'a ceza

Mustafa Necmi İlhan | Fotoğraf: DHA

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bursa’da bulunan DOSAB Kömürlü Termik Santrali için hazırladığı rapor nedeniyle TTB tarafından meslekten 15 gün men cezası aldı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Bursa’da bulunan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde (DOSAB) Kömürlü Termik Santrali kurulması için hazırladığı raporla halk sağlığını hiçe sayarak patronun çıkarlarını ön plana koydu.

İlhan’ın, Bursa’da yapılacak olan termik santral ile ilgili hazırladığı raporu; bilimsel literatür bilgileri ile desteklenmediği, halk sağlığı ve çevresel etmenleri gözetmediği, termik santrali kurması planlanan firmayı destekleyen ifadeler içerdiği, özellikle enerji politikaları açısından gerçek olmayan ifadeler bulundurduğu, bilimsel ve etik kuralları ihlal ettiği şeklinde değerlendiren Türk Tabipler Birliği (TTB), İlhan’ı 15 gün süreyle meslekten men etti.

ÜNİVERSİTENİN ADI KULLANILARAK RAPOR HAZIRLANMIŞ

Ayrıca Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın hazırladığı raporda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın logosu bulunmakta ve raporun adı “Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, DOSAB Enerji ve Buhar Üretim Tesisinin Halk Sağlığı Yönünden Değerlendirilmesine Dair Rapor” olarak belirtilmektedir. Ancak bu raporun Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalınca hazırlanmadığı, kişisel bir rapor özelliği taşıdığı Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından açıklandığı öğrenildi.

KİŞİSEL GÖRÜŞÜNÜ BİLİMSEL GÖRÜŞ OLARAK SUNDU

Bursa kent merkezi içerisinde yer alan DOSAB’da kömürle çalışacak bir termik santral Bursalıların tepkisini çekmiş ve eylemler başlamıştı.

Termik santral projeye göre yılda 524 bin ton kömür yakması planlanmakta; kömürün de Bursa dışından santrale karayolu ile taşınacağı belirtilmekteydi. Fakat Bursa’nın hava kirliliği sınır değerlerinin çok üzerinde olmasına rağmen ÇED sürecinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa N. İlhan bunu görmezden gelerek taraflı bir davranış sergileyip kişisel görüşünü bilimsel görüş olarak sunup projeye olumlu görüş bildirdi.

RAPORDA BİLİMSEL VERİ YOK

Türk Tabipler Birliği yaptığı çalışma doğrultusunda, Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın bölgeyi ziyaret etmediğini, hazırladığı görüş bildiren raporda hiçbir bilimsel veri ve bilimsel referans kullanılmadığını bildirdi.

İlhan’ın ÇED raporunda çevre ve halk sağlığı yönünde risk içermediği görüşüne ilişkin TTB, “İlgili öğretim üyesinin bu tutumuyla, Yükseköğretim Kurulu’nun 22 Ekim 2014 tarih ve 79009489339 sayılı ‘Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkeleri’ne aykırı bir rapor hazırladığı görüldü” dedi.

SORUŞTURMAYA GEREK YOKMUŞ

İlhan’ın hazırladığı rapor için, DOSAB ÇED raporu içerisinde yer alan kişisel raporunun, Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkelerine aykırı olması nedeniyle Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne gereğinin yapılması için başvurulmuş; ancak Gazi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ilgili öğretim üyesi hakkında “soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verilmesi” ise dikkat çekti.

15 GÜN MESLEKTEN MEN CEZASI ALDI

DOSAB ÇED raporu incelendiğinde Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın bir öğretim üyesine yakışmayacak biçimde herhangi bir veri ve bilimsel referans kullanmadan, uzmanı olmadığı bir konuda ve kirletici olduğu bütün dünyada bilinen kömürlü bir termik santral hakkında olumlu görüş bildirdiği açık olarak görülmekte. Prof. Dr. Mustafa N. İlhan’ın Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkeleri’ne aykırı tutumu nedeniyle hakkında gerekli yasal ve etik işlemlerin yapılması için yapılan girişimler sonucu 15 gün meslekten men cezası aldı.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Çayırhan’da çakal sofrası

Çayırhan’da çakal sofrası

AKP iktidarının özelleştirmek istediği Çayırhan Termik Santrali ve maden işletmesinin ‘adrese teslim’ ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İşçiler ve kamuoyu özelleştirmeye karşı çıkarken, adrese teslim ihaleye sicili kabarık patronların katılması bekleniyor. Çayırhan’ı yutacak sofrada IC İçtaş, Cengiz, Kolin, Limak, Alagöz, Ciner, Yıldızlar SSS var. Ödenmeyen işçi ücretleri madenin satış fiyatından fazla!

317.36 milyon TL: Yunus Emre Termik Enerji Santralinin son 3 ayda ürettiği elektriğin değeri

204.9 milyon TL: Aynı dönemde 1000 işçinin ortalama ücretlerden patrona 'maliyeti'

0 TL: Şirket 2021, 2022 ve 2023 yıllarında hiç vergi ödemedi

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Mart 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et