Pandemiden hâlâ ders çıkarılmadı, TTB eyleme hazırlanıyor
TTB “5 dakikada hekimlik olmaz” diyerek önümüzdeki haftalarda bir dizi eyleme hazırlanıyor.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Pandemi boyunca sağlık emekçilerinin taleplerine kulaklarını tıkayan iktidar, hâlâ yaşananlardan ders çıkarmadı. Artan vaka ve ölümlere rağmen gerekli önlemler alınmazken, bu süreçte tükenme noktasına gelen sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine ilişkin talepleri ise kabul görmedi. TTB bu nedenle “5 dakikada hekimlik olmaz” diyerek önümüzdeki haftalarda bir dizi eyleme hazırlanıyor. Evrensel'e konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, karantinada kalması gereken hastaların randevu alıp hastaneye gelebildiğine, salgına rağmen panceresiz poliklinikler yapıldığına, hekimlerin istifasına veya yurt dışına gitmesine karşı çalışma koşullarını düzelten önlemler alınmadığına dikkat çekti.
"5 DAKİKADA HASTA BAKMAK SAĞLIK HAKKININ DA GASPI"
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık politikalarını uygularken pandemi döneminde bile sağlık emekçilerini, sağlık meslek örgütlerini, akademiyi, uzmanlık derneklerini görmezden geldiğini belirten Karakoç, il sağlık müdürlüklerinin hekimler üzerinde baskı ve mobbing uyguladığını anlattı.
Hekimlerden gelen her hastaya 5 dakikada bir bakmalarının istendiğini söyleyen Karakoç, “Biz 5 dakikada hekimlik yapılmaz diyoruz. Bu sadece bizim çalışarak tükenmişliğimiz değil, bize başvuran hastanın sağlık hakkının gaspıdır. İyi hekimlik yapamayız bu durumda. Bunun için TTB olarak başlattığımız eylemlilik sürecinde bütün hastanelerde ‘5 dakikada hekimlik yapılmaz’ yazılı kokartlarımızı hastanede görünen her yere asacağız. İdarecilere, Sağlık Bakanlığına, İl Sağlık Müdürlüğüne bunları söyleyeceğiz” dedi.
"KARANTİNADAKİ HASTA RANDEVU ALABİLİYOR"
Kovid-19 hastası olup hastaneden yeni taburcu olan ve karantinada evde izolasyonda olması gereken hastanın Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıp hastaneye başvurabildiğini belirten Karakoç, “Bu kadar aymazlık, kontrolsüzlük var. O hastanın normalde 14 gün boyunca evinde, dışarı çıkmaması gerekiyor. MHRS üzerinden, Sağlık Bakanlığının bütün birimlerinin gördüğü yerde o hasta randevu alıp hastaneye gelebiliyor. Yolda gelirken, hastaneye girdiğinde, sağlık çalışanının yanına geldiğinde herkesi hasta ediyor” dedi.
"HÂLÂ PENCERESİZ YERE POLİKLİNİK YAPILIYOR"
Çalışma alanlarına, mesailere ilişkin hiçbir düzenlemenin yapılmadığını söyleyen Karakoç, "Hâlâ Şehir Hastanelerinin önemli bir kısmında penceresi, camı olmayan yerlerde poliklinik yapılıyor. Sağlık hizmeti için sağlık emek gücüne ihtiyaç duyulan bir ortamda KHK ile ihraç edilen meslektaşlarımız işe alınmadığı gibi hala her gün hekimler görevlerinden uzaklaştırılıyor. En son Benan Koyuncu Çankırı Devlet Hastanesinden hiçbir gerekçe gösterilmeden ihraç edildi. Bu hem çalışma hakkının gasbı hem de toplumun sağlık hakkının gasbı. Onun için diyoruz ki sağlık emek gücünü hak ettiği ekonomik haklarını verin, çalışma koşullarını düzeltin” diye konuştu.
BİNLERCE İSTİFA, YURT DIŞINA GİDEN GENÇ HEKİMLER…
Öte sağlıkta şiddetin durmadığını belirten Karakoç, yeni mezunların ülkede gelecek görmedikleri için TUS’a hazırlanmadıklarını söyledi.
Birçok genç hekimin Almanca kursuna gittiğini aktaran Karakoç, “2019 yılında 1047 tane genç TTB’den belge alarak yurt dışına gitmiş. Pandemi döneminde, bu ülkeler alımı sınırladıkları halde 900 civarında hekim yine yurt dışına gitti. 19 ayda 8 bin 500 hekim istifa etmiş ya da emekli olmuş. Biz iyi koşullarda sağlık hizmeti sunmak, ekonomik ve özlük haklarımızı istiyoruz. Bunları talep ederken sadece kendimiz için değil; ‘geçinemiyoruz’ diyen halkla buluşmak istiyoruz. Ekimin son haftasında maaş bordrolarımızı alkışlarla protesto edip yakacağız. 23 Kasım’da hekimler İstanbul’dan Ankara’ya doğru yürüyüş yapılacak. Kocaeli, Bursa ve Eskişehir’de uğranarak, açıklama yapılacak. 27 Kasım’da da Ankara’da buluşacağız. Gittiğimiz her yerde, dokunduğumuz herkesten, hocasından asistanına kadar ah işitiyoruz. Kamusal hizmet artık çökmüş ve sürdürülemez halde” dedi.