17 Ekim 2021 16:50

Ayrımcılık film festivalinde de sürüyor

Hem Nihal Yalçın’ın konuşması sırasında sistemin uygun gördüğü erkekliğin bir portresini hem de görece muhalif bir söylemin hakim ideoloji tarafından nasıl saldırı altına alındığını görüyoruz.

Nihal Yalçın ve Tamer Karadağlı (arkada) | Fotoğraf: Orhan Çiçek/AA

Paylaş

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu

 

58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu seçilen Nihal Yalçın’ın konuşması esnasında, Tamer Karadağlı’nın sahnedeki tutumunu ve sonrasında konunun bağlamından koparılarak çekildiği tartışmaları kabul edilemez buluyoruz. Bu durum kadının yaşamın her alanında uğradığı şiddetin ve ayrımcılığın küçük bir örneğidir.

MUHALİF SÖYLEMLER HAKİM İDEOLOJİ TARAFINDAN ENGELLENİYOR

Ülkede her gün her alanda haklarımızın törpülendiğini biliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasıyla günlük olarak maruz kaldığımız ayrımcılığın git gide daha da sertleştiğini, hükümetin bizler üzerindeki baskısının artmasıyla kendi görüşlerimizi, düşüncelerimizi ifade etmekte zorlandığımızı fark ediyoruz. Karadağlı’nın tavrı bize bu ikisini de gösteriyor. Hem Nihal Yalçın’ın konuşması sırasında hem de sonraki açıklamalarında sistemin uygun gördüğü erkekliğin bir portresini hem de görece muhalif bir söylemin hakim ideoloji tarafından nasıl saldırı altına alındığını görüyoruz. Karadağlı’nın sonraki açıklamalarındaki milliyetçilik vurgusu ve Bahçeli’nin onu arayarak tebrik etmesinde de bugün kadın düşmanlığının özellikle son dönemde pompalanan milliyetçiliğin nasıl ayrılmaz bir parçası olduğuna da şahit oluyoruz.

Bunun dışında Tamer Karadağlı gibi kariyerini eril bakışa sahip bir karakter üzerine kurmuş bir oyuncunun, oynadığı karakterden farklı düşünmediğine ve kadınların konuşmasına dahi tahammülü olmadığına şaşırılmamalıdır. Bizler, din, dil, ırk, cinsel yönelim ya da siyasi görüşümüzün bize ve kız kardeşlerimize karşı kullanılmasına izin vermeyeceğiz!

ÖNCEKİ HABER

Uzm. Dr. Halis Yerlikaya: Bölge illerindeki filyasyon çalışması durma noktasında

SONRAKİ HABER

Mining company in Cine forced Family Coskun to leave their home once again

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa