18 Ekim 2021 01:27

Fırat Üniversitesi öğrencileri: Verilen burs, masrafların çeyreğini bile karşılamıyor

Elif DEMİRTAŞ
Elazığ

Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlama kararı ile birçok problem çözülmemekle beraber hâlâ gündemde. Öğrencilerin en temel hakkı olan barınma bu sorunların en başında kalıyor. Artan ev kiraları, devlet yurtlarının yetersizliği, özel yurt fiyatlarındaki yükseliş öğrenciler için kriz haline geldi. Fırat Üniversitesinde okuyan gençler ile yaşadıkları sorunları konuştuk. Her şeyin zamlandığını belirten öğrenciler, verilen bursun, masraflarının çeyreğini bile karşılamadığını söyledi.

ÖĞRENCİNİN GEÇİNMESİ İMKANSIZ

Fırat Üniversitesi Harita Kadastro Bölümünden Yunus Uğurlu, İstanbul’dan gelip Elazığ’da ev tuttuğunu söylüyor. Kira fiyatlarının uçuk olduğunu dile getiren Uğurlu, ‘"2 bin liraya ev tuttum ve kışın +200 lira daha istiyorlar. Gelin 1 yıl boyunca kiraya, okul masraflarına, yeme-içmeye ve giyime yapacağımız harcamaların toplamına: Tuttuğum evin 10 aylık kirası 22 bin lira, okula geliş- gidiş aylık 120 lira, 10 aylık 1200 lira, mutfak masraflarına dolabın yarısını bile doldurmadan harcanan 200 lira, 10 ay boyunca 200 liralık mutfak masrafı desek 2 bin lira, giyime pek harcama yapmasam bile bugün bir pantolon bile 100-120 lira bunlar bir insanın yapacağı en temel ihtiyaçlar, bunların toplamı 25 bin 300 lira, biz öğrencilere verilen burs adı altındaki 650 liralık kredi bunların çeyreğini bile karşılamaz. Bu sorunlar eğitimimin önüne geçiyor ve beni bir iş bulmaya itiyor" dedi.

HER ŞEY İKİ KATINA YÜKSELMİŞ

Her şeyin yüzde 100 artığını söyleyen Uğurlu, "1 yıl önce Elazığ’a gezmek için gelmiştim, yemek tüketmek için köfteciler sokağında bir lokantaya gittim. O zaman yediğim köfte 12 liraydı 2 gün önce aynı yerde köfte yedim 2 katına yükselmişti. Bu durum bir öğrencinin bu kadar fahiş fiyatlarla geçinmesini imkansız kılıyor. Son olarak söylemek istediğim kira fiyatlarının devlet tarafından öğrenciye yaraşır bir şekilde indirilmesi ve burs fiyatlarının artırılmasını talep ediyorum" dedi.

PARASI OLAN NİTELİKLİ EĞİTİM ALIYOR

Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü okuyan Baran Coşar, "Krizle boğuşur hale geldik, her yıl barınma sorunu kat kat artıyor. KYK yurtları o kadar az ki öğrencilerin üçte birine yetmiyor. Özel yurt, ev kiraları desen başlı başına bir zulüm. Bugün baktığımızda 1800 liradan aşağı ev yok. Bunun da ötesinde bir şeye değinmek istiyorum, her şehirde fazlasıyla özel üniversiteler açılıyor ve bunun sevincini, gururunu paylaşıyorlar peki ya sonrası? Parası olan nitelikli bir eğitim alıyor, parası olmayan nitelikli eğitimden yararlanamıyor. Üstelik üniversitelerde önü kapalı olan birçok bölüm açılıyor, öğrenciler kendi istedikleri bölüme gidemediği için bu bölümleri tercih ediyorlar mezun olup boşta kalıyorlar. Atama yok, kredi borçları birikmiş, geçinmek dert, okumak dert! Ben bugün gelecek kaygısı duyuyorsam bu sistemin suçudur. Bugün yoldan geçen gençleri durdurup sistemi sorgulatsak gençlerin yüzde 90’ı yurt dışına gitmeyi düşünüyor. Neden ben kendi ülkemde mühendis, avukat, savcı olamıyorum?" diye soruyor.

YURTLAR YETERSİZ

Diş Hekimliği Fakültesinde okuyan Görkem Oktay, “Yurtlar yetersiz, tabii Elazığ için bu pek sorun değil ama yine açıkta kalan öğrenciler var, mesela bana KYK yurdu çıktı ama memnun değilim. Yurda 325 lira ödüyorum, yemek de dahil ama akşam yemeğine 13 lira limitimiz var daha iyi yemek almak istesek yine kendi cebimizden 8-9 lira gidiyor, aynı şekil sabah kahvaltısında da böyle. Odalar 4 kişilik ve çok küçük genel olarak her şey yetersiz. Bir an önce KYK yurt sayıları arttırılmalı, eğitime ulaşma olanaklarındaki maddi yetersizlik giderilmelidir” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et