LC Waikiki işçileri: Sorunların çözümü birlikten geçiyor
LC Waikiki işçileri EMEP Esenyurt İlçe Örgütü binasında bir araya geldi. İşçiler yaşadıkları sorunların çözümü için birlikte mücadele vurgusu yaptı.
LC Waikiki işçileri ve EMEP Esenyurt İlçe Başkanı Levent Gökçek (ortada) | Fotoğraf: Evrensel
Berivan BALKAY
İstanbul
LC Waikiki’de hak kaybına uğrayan işçiler yaşadıkları sorunların çözümü için bir araya geldi. LC Waikiki işçileri örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptı.
LC Waikiki şirketinin Esenyurt’ta bulunan deposunda çalışan işçiler uzun süredir çokça hak kaybına maruz kalıyor. Dün kazandıkları haklarını bugün teker teker kaybeden işçiler, Emek Partisi (EMEP) Esenyurt İlçe Örgütü'nde bir araya geldi. İşçilerin buluşmasına EMEP Esenyurt İlçe Başkanı Levent Gökçek de katıldı. Yaklaşık 2 yıl önce başlayan pandeminin gösterdiği iki şeyin çok önemli olduğuna dikkat çeken Levent Gökçek, “Birincisi pandemi ile beraber çok net bir şekilde gördük ki hayatı var edenler yine işçiler ve emekçiler oldu. Evlere kapanma çağrıları yapılırken özellikle üretim ve hizmet alanında çalışan işçiler, emekçiler evlerine kapanamadı. İkincisi ise her zaman olduğu gibi yine patronlar daha fazla kâr edebilsin diye işçilerin hayatı, sağlığı hiçe sayıldı. İktidar, sermayeden yana olduğunu bir kez daha çok açık olarak gösterdi” dedi.
"SINIF ÇELİŞKİSİ İYİCE KESKİNLEŞTİ"
Pandemi sürecinde LC Waikiki patronu Mustafa Küçük’ün 1,7 milyarlık servetinin 2,1 milyar dolara yükseldiğini hatırlatan Gökçek şöyle devam etti:
“Mustafa Küçük dünyanın en zengin 1517’inci, Türkiye’nin ise 9’uncu kişisi. Ancak bugün LC Waikiki’de çalışan işçilerin koşullarına bakacak olursak gün geçtikçe yoksullaştıkları ve haklarının gasbedildiği bir tablo var karşımızda. LC Waikiki’deki her işçiden ortalama 1800 lira vergi kesintisi olurken; Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol gibi yandaş patronlar toplamda tam 128 kere vergiden muaf tutuldu. Salgın süreci boyunca toplam ekonomik desteğin yüzde 89’u sermayeye, şirketlere sağlandı. Kapitalistler ile işçiler arasındaki sınıf çelişkisi iyice keskinleşti, sınıflar arasındaki eşitsizlik uçurumu büyüdü.”
"BEN DE MÜTEVAZIYIM AMA MERCEDES’İM YOK"
LC Waikiki işçileri de yaptıkları konuşmalarda şunları söyledi:
“Mustafa Küçük için çok mütevazı yaşıyor, hatta LC Waikiki’den giyiniyor gibi şeyler söylüyorlar. Adamın altındaki Mercedes zırhlı araba. Bugün Türkiye’de olan çok nadir bir araba yani. Ben de mütevazıyım ama ne Mercedesi’m var ne de servetim. Biz eskiden LC Waikiki’de spor müsabakaları yapardık, motivasyon yemekleri olurdu. Hepsini kaldırdılar. Bize bir takım lideri geldi, diyor ki mağazalarda satışlar yapılamıyormuş, bu yüzden Mustafa Küçük primlerin ödenmeyeceğini söyledi. Ama aslında bu adam 1020’inci mağazayı açıyor. Bir yandan bu kadar kazanırken diğer yandan da işçiye maaşlarını kredi çekip ödedim diyor.”
İşçiler yaşadıkları sorunların çözümüne ilişkin birlik vurgusu yaptı:
“Şöyle bir gerçek var, bu koşulların önüne geçebilmek için, bu sorunlarımızı çözebilmek için bulunduğumuz depoda ve bölümlerde bu uygulamalara karşı bir direnci örmeliyiz. Birer, ikişer üçer fark etmeksizin oturup ne yapmamız gerektiğini beraber konuşmalıyız. Daha fazla bir araya gelmeye ihtiyacımız var. Ne kadar fazla bir araya gelirsek bu hak kayıplarının önüne o kadar geçebiliriz. Bölümlerimizde tek tek şunu oluşturmalıyız; bu ezilmeye karşı dur diyebilecek bir birlik oluşturmamız lazım. Aramızda bir bölünmüşlük var, bir kesim bu uygulamalara boyun eğmek zorunda kalıyor, diğer kesim ise asla kabul etmiyor. Takım liderleri de bu uygulamalara karşı çıkan işçileri kötü göstermeye çalışıyor. Toplantılarda dahi hakaretler ediyorlar. Bizi sürekli birbirimize düşürecek şeyler söylüyorlar. Ama biz birbirimize düşmemeliyiz. Korkmamamız lazım, bir arada durmamız lazım.”