18 Ekim 2021 10:48

Geri dönüşüm işçileri: Bize ölün diyorlar buna razı olamayız

Geri dönüşüm işçileri İstanbul Ümraniye'de söyleşide bir araya geldi. Onlarca geri dönüşüm işçisinin katıldığı söyleşide sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Geri dönüşüm işçilerinin katıldığı söyleşi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Anadolu Yakası’nda geri dönüşüm işçilerine yönelik başlatılan operasyonların ardından geri dönüşüm işçileri söyleşide bir araya geldi.

Emek Partisi Ümraniye İlçe Örgütü ve TKP Ümraniye İlçe Örgütünün düzenlediği söyleşiye onlarca geri dönüşüm işçisi katıldı.

EMEP adına ilk sözü alan Haşim Demir, Türkiye’de bu alanda 500 bin kayıt dışı çalıştırılan işçinin olduğunu ifade ederek, “Bu işçiler, çekçekçiler, günde 12 saat çalışarak 60 ile 80 lira ücret alabiliyorlar. Sadece İstanbul’da 100 bin kayıt dışı geri dönüşüm işçisi var, Ankara’da bu sayı 20 bin. Sağlık sigortaları ve sosyal güvenceleri yoktur. Hastalığa, gece atık toplarken her türlü şiddete ve saldırıya karşı savunmasızlar” dedi.

Bu alanda işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin de uygulanmadığını dile getiren Demir, “Biz geri dönüşüm işçilerinin yaşadıkları sorunların seçime endeksli şekilde çözülmeyeceğini biliyoruz. Geri dönüşüm işçilerinin hali hazırda iki kurulmuş derneği var. Şüphesiz dernekleşmek iyi ama yeterli değil. İşçi sınıfının iktidarı kurulmadan, sosyalist düzen kurulmadan bu sorunlar temelli çözülemez” ifadelerini kullandı.

İşçilerin yanında olacaklarını belirten Demir, “Dernekle, 50-60 dönüşüm istasyonunda çalışan işçi arkadaşların kurduğu komite ve seçtikleri temsilcilerle, ilçe belediyelerinin önünde basın açıklamaları, eylemler, etkinlikler yapmalıyız. İstanbul çapında ortak miting örgütlenmelidir. Taleplerle belediye yetkilileriyle görüşmeler yapılmalı ve kamuoyu oluşturulmalıdır. Meslek odaları, sendika konfederasyonları ile görüşülerek destek ve dayanışma örgütlenmelidir” dedi.

RAN ALANI YAPILMAK İSTENİYOR

TKP adına söz alan Ömür Yaşayan da “Amacımız biz konuşalım işçiler dinlesin değil. Hep beraber örgütlenme araç ve yöntemlerini nasıl geliştiririz, bunu tartışmak. Geri dönüşüm alanı yeni bir rant ve yağma alanı yapılmak isteniyor. AKP’li belediyelerin ve öteki belediyelerin devreye sokularak binlerce geri dönüşüm işçisinin açlığa ve sefalete sürüklenmesine şiddetle karşıyız. Biz düzen partileri gibi vaatlerle, palyatif çözümlerle bu işin çözülmeyeceğini biliyoruz. Geri dönüşümde çalışan işçi arkadaşlarımız seçime endeksli çözümlere kanmamalıdır. Onların çözümü çözümsüzlüktür. En etkili çözüm ve sorunun çözümü işçi sınıfının iktidarındadır” dedi.

Bu meseleyi oda ve meslek örgütlerinin gündemine de getirmek istediklerini dile getiren Yaşayan şöyle devam etti: “Sendikaların gündemine de sokarak bu saldırı dalgasının kırılması için tüm imkanlarımızı kullanacağız. İşçi arkadaşlarla işyeri işyeri toplantılarımıza devam edeceğiz. Nasıl bir mücadele ve örgütlenme hattı izleyeceğimize hep beraber karar vereceğiz. İşçi arkadaşlarımız bu işin merkezinde olacak. Tüm işçi arkadaşlarımız hepsi sağlık sigortasından ve sosyal güvenceden yoksun çalışıyor. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin hiçbiri yok. İşçi arkadaşlarımız çok büyük tehlike altındalar. Güvenceli çalışma, iş güvencesi sağlanarak imkanlar verilmeli. Bunu kazanmak için ortak mücadele etmek şart.”

ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLAMAK İSTİYORLAR

Geri dönüşüm işçilerinden Bayram Aktemur, “Bizimle dayanışma içinde bulunmanız, bizim taleplerimizin elde edilmesi için çalışma yürütmeniz çok değerli. Biz sizinle her türlü birlikte oluruz ve birlikte ortak işler yaparız. Elimizi kolumuzu bağlamak istiyorlar. Çekçeklerimiz gasbedildi. Her biri 500 lira, bu bizim bir haftalık paramız. Hırsız muamelesi yapıyorlar. Biz şerefimizle para kazanıyoruz. Kimseye bir zararımız yok. Her türlü hakaretin, saldırının hedefi oluyoruz. Çöpleri ayrıştırıp insanlığa hizmet veriyoruz. Ailelerimiz bizim üzerimizden geçimini sağlıyor. Şimdi bize ölün diyorlar. Buna razı olamayız. Birlik olmak ve sokağa çıkmaktan başka yolumuz yok” dedi.

Geri dönüşüm işçisi Ahmet Işık da “Öncelikle birliğimizi ve ortak hareket etmeyi başarmamız gerekiyor. Emek Partisi ve TKP’nin bu çabasını takdir ediyorum. Günlerdir bizim için çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde daha kitlesel toplantılar yapabiliriz. Büyük salonlarda yapmalıyız. Geri dönüşümcüler olarak büyük bir tehdit altındayız. Açlıkla, sefaletle bizi terbiye etmek istiyorlar. Buna boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un Bahçelievler ve Ümraniye ilçelerinde katı atık tesislerine polis ve zabıtalar operasyon düzenlemişti. Düzenlenen operasyonda geri dönüşüm işçileri gözaltına alınmış, çekçeklerine el konulmuş, mülteci işçiler ise sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine götürülmüştü.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise “Şehrimizde insan ve çevre sağlığına zarar veren hurda atık toplama alanlarının tekrar oluşmaması için, daha temiz bir çevre için gayret göstermeye devam edeceğiz” denmişti.

Evrensel’e konuşan Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik ise “Atıklarımızı geri dönüştürdükleri için minnettar olmamız gereken atık işçilerine böyle davranılması bir anlamıyla ayrımcılık. Ortada bir sorun varsa bu tesisin sorunu. Tesisle çözülmesi gerekiyor. Ama tesis yerine göçmenlere dokunulması da politikalarının vahametini gösteriyor” demişti.

ÖNCEKİ HABER

Okullardaki tek önlem: Maske

SONRAKİ HABER

MEB paylaşımında çarpıtma: Aslında öğrencilerin yüzde 51,9’u kalabalık sınıflarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa