19 Ekim 2021 14:49

"Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti tezkeresi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

TSK'nin, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyetindeki görev süresinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Meclis'te kabul edildi.

Ekran görüntüsü TBMM'nin resmi Youtube hesabından alınmıştır

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyetindeki görev süresinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Tezkerenin süresi 31 Ekim 2021'den itibaren bir yıl süreyle uzatıldı.

Genel Kurul’da tezkerenin okunması ardından ilk olarak söz alan İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, tezkereye olumlu yönde oy vereceklerini söyledi. Tezkerede bazı ibarelere dair itirazları olduğunu söyleyen Çıray, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilgili misyon bağlamında Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunmasının hududunun, şümulünün ve miktarının zamanının sadece Cumhurbaşkanı tarafından takdir ve tespit edilmesini sorunlu görüyoruz” dedi.

"DEMOKRASİ KARNESİ EN ÇOK ELEŞTİRİLEN ÜLKE"

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü ve Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy her ne kadar tezkereye Birleşmiş Milletler misyonu çerçevesinde gidildiği söylense de Türkiye’nin faal dış politika nedeniyle Mali ve Orta Afrika’da asker bulundurmayı hedeflediğini belirtti. Özsoy, "Fransa bölgedeki askerlerini bir yıl içinde yarıya indirmeyi düşünürken Türkiye, orada oluşan bu boşluğu doldurmak için birtakım askeri maceralara giriyor" diyerek tezkereyi eleştirdi. Özsoy, şunları söyledi: “Batılı liderlerle randevu bulamayan Cumhurbaşkanı her fırsatta Afrikalı bir liderle görüşüyor. Geçen hafta Angola'daydı. Tabii ki onlarla da görüşmek lazım ama şu son birkaç yılda Afrika'yla artan ya da arttırılmaya çalışılan ilişkiler ile Avrupa Birliği’yle yıkımın eşiğine gelmiş ilişkiler arasında da ilginç bir zamansal paralellik söz konusu. Tabii, dünyada, diplomaside, genel olarak, Türkiye'nin şu an demokrasi adına söyleyebileceği çok fazla bir şey yok değil mi arkadaşlar? Demokrasi karnesi en fazla eleştirilen bir ülke” dedi.

MUHALEFETE BARIŞÇIL DIŞ POLİTİKA ÇAĞRISI

Muhalefete de seslenen Özsoy "Muhalefetim’ diyen arkadaşlara özellikle söylüyoruz: Bakın, son beş altı yıldır Türkiye'nin bölgede, dünyada ve Türkiye içerisindeki militarist bütün politikalarının sonucunu şu an koca bir yıkım olarak çekiyoruz, yaşıyoruz, ekonomik olarak da çökmüşüz. Dolayısıyla, muhalefete söyleyeceğimiz şu: Lütfen, bu agresif, militarist politikalara karşı barışçıl dış politikayı hâkim kılmak için daha fazla tefekkür edelim, daha fazla risk alalım çünkü savaşın, silahın hiç kimseye faydası yok. Buraya olmadığı gibi Afrika halklarına da olmayacaktır.” dedi.

CHP, TEZKERENİN UZATILMASINI DESTEKLEDİ

BM'nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki misyonlarına Türkiye'nin katkı vermesi yönünde bir tutum izlediklerini söyleyen Çeviköz, "Afrika kıtasının istikrarına, küresel barışın parçası olmasına ve terörle mücadele bağlamında gösterilen çabalara katkıda bulunmak elbette önemli. CHP olarak politikamız bu doğrultuda. El Kaide, IŞİD ve ona biat eden radikal örgütlerin Afrika'da etkin olmalarından ve dünyaya terör ihraç etmelerinden CHP olarak derin bir endişe duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"SURİYE HÜKÜMETİYLE GÖRÜŞÜLMELİ"

İktidarın İdlib politikalarına yönelik eleştirilerini sıralayan Çeviköz, "İdlib'e olası bir operasyonun ülkemiz açısından çok ciddi sonuçları olması muhtemel. Böyle bir durumda askerlerimizin ve sınırlarımızın güvenliği elbette öncelikli hedefimiz olmalı. Şimdi, İdlib konusunda iktidar olası bir göç akınını önlemek için statükoyu koruma isteğiyle askerlerimizi İdlib'de bulundurduğunu söyleyecektir. Ama ülkemize Afganistan'dan akın akın gelen göçmenlere karşı aylarca herhangi bir önlem de alınmamıştır. İdlib özelinde Suriye sorununun çözümü konusunda yapılması gereken bellidir. Suriye'nin mevcut Hükûmetiyle görüşmenin zamanı artık gelmiştir” dedi.

Çeviköz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “AKP iktidarının ülkemizi yalnızlaştıran politikaları Türkiye'ye karşı kurulan ittifakların da bu şekilde genişlemesine yol açıyor. Türkiye, yeniden komşularıyla iyi ilişkileri olan bölgesinde ve dünyada yeniden itibarlı bir ülke yapacak politikalar uygulanmadıkça bu tür ittifaklar ve bu tür gelişmeler artacak ve Türkiye'nin kuşatılması da devam edecektir. Onun için ülkemizin dış politika önceliklerinin de iyi belirlenmesi gerekir. Bizim dış politika vizyonumuz böyledir, iktidara da bu vizyonu en kısa zamanda benimsemesini tavsiye ediyoruz.”

AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık tezkereyi savunarak "Bizim çıkarımız Afrika'nın refahı, istikrarı, on yıllarca sömürülen Afrika'nın, sömürgeci zihniyetten kurtulup kendi halklarına dayanan, barışçıl, istikrarlı, refah toplumları haline gelmesidir. Türkiye'nin başka bir çıkarı olmaz." dedi.

HDP DIŞINDAKİ PARTİLERİN OYLARIYLA TEZKERE UZATILDI 

Tezkere HDP dışındaki muhalefetin de desteğiyle kabul edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB, "COVID-19 Pandemisi 18 Ay Değerlendirme Raporu" yayımlandı

SONRAKİ HABER

Koronavirüs tedavisi gören doktor, aşı olun çağrısında bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa