20 Ekim 2021 00:55

Çip krizi işçiye patladı: Ücretlerde kesinti yapılacak

Rekorlar kıran Renault yönetimi kârına kâr katarken çip krizi bahanesiyle işçilerin ücretlerinde kesintiye gitti.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

MESS grup sözleşmesi öncesi mikro çip tedarik sorunu gerekçesiyle bir hafta üretim yapılıp bir hafta yapılmayacağı yönünde karar alındığı Bursa’daki Renault fabrikasında, işçilerin ücretlerinin yüzde 76’sının ödeneceği söylemlerine işçiler tepkili. Renault işçileri, “Pandemide zorla fazla mesaiye bırakıldık, şimdi sözleşme öncesi klasikleşmiş oyunlar devreye sokuluyor” dedi.

Uzun bir süredir patronun pandemiyi kullandığını söyleyen bir Renault işçisi, “Her krizi fırsata çeviriyorlar. Sokağa çıkma yasaklarında üretim yaptık ve birçok arkadaşımız hastalığa yakalandı, hayatını kaybedenler oldu. Bu durum karşısında sendika hep sessiz kaldı, genel geçer cümleler dışında bir şey söylemedi. Bugün de aynı durum var, üretim bir hafta olacak bir hafta olmayacak deniyor, sendikadan doğru düzgün ses çıkmıyor” diye konuştu.

"DURUŞLARDA ÜCRETLERİN YÜZDE 76’SI VERİLECEK"

Üretim duruşlarında ücretlerin yüzde 76’sının verileceğini söylediğini ifade eden bir başka işçi de şunları söyledi: “Üretim duruşu dünya üzerindeki otomotiv sektörünü etkileyen elektronik bileşenlerin tedarik sorunu olarak açıklandı. Her olayda olduğu gibi fatura ilk bizlere kesiliyor. Her defasında maaşların yüzde 76 düşürülmesine karşıyız diyen ve hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini söyleyen Türk Metal temsilcilerinin yönetimle anlaşma yaptıkları da söyleniyor.”

Pandemi sürecinde bile ihracatta rekor kıran Renault’nun, doların artışıyla birlikte kârına kâr kattığına vurgu yapan bir başka işçi de “Pandemi sürecinde canımız pahasına gece gündüz demeden fazla mesaiye kalarak çalıştık. Yaşanan tedarik sorununun sorumlusu biz değiliz! OYAK Renault işçileri olarak maaşların kesilmesini kabul etmiyoruz. Sendika biz yüzde 76’ya karşıyız diyordu fakat bugün bu konuda henüz bir açıklama yapmadılar. Ortada çeşitli söylentiler var. Sendika susarken fabrika yönetimi ödemelerin yüzde 76 üzerinden olacağını söyledi. Herkes bekliyor sendikanın ne diyeceğini” dedi.

YAN SANAYİ DE ETKİLENECEK

Yaşanan krizin faturasının kendilerine kesilmek istendiğini söyleyen işçi, “Bu duruş sadece bizi etkilemeyecek bizimle beraber çalışan yan sanayileri de etkileyecek. Sözleşme öncesi bu yaklaşımın neden yapıldığını herkes biliyor fakat susuyor. İnsanları işsiz kalmakla korkutuyorlar, baskı olarak pandemiyi çok iyi kullanıyorlar. Sendika ise bu duruma seyirci kalmaktan öteye hiçbir şey yapmıyor. Her kafadan bir şeyler çıkıyor. Ocak ayında da çıkışların açılacağı söyleniyor. Bu söylentiler karşısında kafaların karışması yerine her ay aidat verdiğimiz sendikayı zorlayarak sürece dahil olmasını sağlamalı ve bu söylemlerin sözleşmenin önüne geçmesine engel olmamız gerekiyor” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçileri: İşçi lehine bir değişim için ses çıkarmamız lazım

SONRAKİ HABER

GAMAK'ta grev sürecine girildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa