20 Ekim 2021 08:48

BM Çevre Programı: Hükümetler vaatlerinin iki katı fosil yakıt üretimi planlıyor

BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan rapora göre hükümetlerin fosil yakıt üretim planları Paris Anlaşması hedefleriyle son derecede uyumsuz.

BM Çevre Programı: Hükümetler vaatlerinin iki katı fosil yakıt üretimi planlıyor

Fotoğraf: Pixabay

BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan 2021 Üretim Açığı Raporu, hükümetlerin 2030 yılına gelindiğinde küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için gereken fosil yakıt üretiminin iki katından fazlasını planladığını ortaya koyuyor.

Raporun öne çıkan bulguları arasında hükümetlerin, 2030'da küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmaya yönelik sınırdan yaklaşık yüzde 110 daha fosil yakıt üretmeyi planladığı yer alıyor. Bu, 2°C ısınma hedefindeki sınır ise yüzde 45 üzerinde seyrediyor.

Hükümetlerin üretim planları ve tahminleri, 2030'da küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandıracak seviyeyle kıyaslandığında yaklaşık yüzde 240 daha fazla kömür, yüzde 57 daha fazla petrol ve yüzde 71 daha fazla doğal gaz üretimi anlamına geliyor.

İlki 2019 yılında kamuoyuyla paylaşılan rapor, hükümetlerin planladıkları kömür, petrol ve doğal gaz üretimi ile Paris Anlaşması’nda belirlenen küresel ısınma eşiğiyle uyumlu küresel üretim seviyesi arasındaki farkı ölçüyor. Aradan geçen iki yıldan sonra yayınlanan 2021 yılı raporu, üretim açığının önemli ölçüde değişmediğini gösteriyor.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İDDİALI ŞEKİLDE MÜCADELE EDİLMELİ"

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen , “İklim değişikliğinin yıkıcı etkileri herkes tarafından görülüyor. Uzun vadede küresel sınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için hala zamanımız var, ancak bu fırsatı hızla kaçırıyoruz. 26. Taraflar Toplantısı’nda ve sonrasında hükümetler, fosil yakıt üretim açığını kapatarak, adil ve eşitlikçi bir dönüşümü sağlamak için hızla harekete geçmeliler. İklim değişikliğiyle iddialı şekilde mücadele etmek bu anlama geliyor” dedi.

2021 Üretim Açığı Raporu, en fazla üretim yapan 15 ülkenin profilin sunuyor. Bu ülkeler arasında Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Norveç, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD yer alıyor. Ülke profilleri bu hükümetlerin büyük kısmının fosil yakıt üretimine yönelik politika desteğini önemli ölçüde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

Raporun baş yazarı ve Stockholm Çevre Enstitüsü’nden bilim insanı Ploy Achakulwisut, "Araştırma açıkça gösteriyor ki uzun vadede küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırma hedefiyle tutarlı olmak için küresel ölçekte kömür, petrol ve doğal gaz üretiminin derhal ve keskin şekilde düşmeye başlaması gerekiyor. Ancak hükümetlerin planladıkları ve destek sundukları fosil yakıt üretim seviyeleri, bu sınırın güvenli şekilde altında kalabileceğimiz seviyenin oldukça üzerinde” görüşünü paylaştı.

Rapor, Stockholm Çevre Enstitüsü ( Stockholm Environment Institute, SEI ), Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü ( International Institute for Sustainable Development, IISD), Uluslararası Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü ( Overseas Development Institute, ODI) , E3G ( Third Generation Environmentalism) ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı ( United Nations Environment Programme, UNEP ) tarafından hazırlandı. Çok sayıda üniversite, düşünce kuruluşu ve araştırma kuruluşunda görev yapan 40’ı aşkın araştırmacı, analiz ve inceleme süreçlerine katkı sağladı.

Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.

(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et