Hekimlerden "5 dakikada muayene" dayatmasına tepki: Sağlık 5 dakikaya sığmaz

TTB, Sağlık Bakanlığı'nın randevu aralıklarını 5 dakika ile sınırlandırmasına hastane önlerinde yaptığı eylemlerle tepki gösterdi, "Hekimler köle, hastalar müşteri değildir" dedi.

20 Ekim 2021 10:20
Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'nın randevu aralıklarını 5 dakika ile sınırlandırmasına hastane önlerinde yaptığı eylemlerle tepki gösterdi.

İstanbul'da, İstanbul Eğitim ve Araşatırma Hastanesi ile Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapılan eylemlerde "Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" denildi

"5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ"

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamaya Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray Şube üyeleri de destek verdi. Hastane bahçesindeki çok sayıda hasta ve hasta yakınının da alkışlarla destek verdiği eylemde İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Murat Ekmez konuştu.

Sağlık Bakanlığının başlattığı yeni uygulama ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralığını 5 dakikaya düşürdüğünü hatırlatan Ekmez, "5 dakikada hekimlik yapılmaz" diyerek Sağlık Bakanlığına bu uygulamadan vazgeçme çağrısı yaptı.

Kasım ayına kadar her çarşamba hastane önlerinde bu uygulamaya tepki göstereceklerini söyleyen Ekmez, "Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikalar, hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdü. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ediyor. Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi, toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır" ifadelerini kullandı.

Ardından açıklamayı paylaşan İstanbul Tabip Odası Asistan Hekimler Kolu Üyesi Merve Yıldırım, hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olduğunu hatırlattı.

ÖRNEKLE ANLATTI: İYİ HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUZ AMA..

"Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır" diyen Yıldırım, "Düşünün, bir hekim kanser tanısı koyulan bir hastaya bunu anlatacak ama yalnızca 5 dakikası var. Dışarıda da bekleyen yüzlerce hasta... Yani bir insana kanser olduğunu öyle alalede anlatamazsınız. Onu hazırlamanız gerekir ama 5 dakikada yalnızca ona MR'a git, tomografi çektir diyebilir ve tetkikleri anlatabilirsiniz ki onu bile yapamayabilirsiniz. Buna hep birlikte itiraz etmek zorundayız. Biz iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Dayatılan 5 dakikada yeterli muayeneyi yapabilmek mümkün değildir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" ifadelerini kullandı.

"HEKİMLER KÖLE, HASTALAR MÜŞTERİ DEĞİLDİR!"

İstanbul Tabip Odası'nın çağrısıyla Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler de muayene süresinin 5 dakikaya düşürülmesine tepki gösterdi, "Hekimler köle, hastalar müşteri değildir!" dedi.

"SONUÇ ALAMAZSAK İSTANBUL'DAN ANKARA'YA YÜRÜYÜŞ BAŞLATACAĞIZ"

Türk Tabipler Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası'nın (İTO) düzenlediği ortak basın açıklaması Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirildi. Sağlık çalışanlarının da destek verdiği basın açıklamasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç okudu. Taleplerini duyurmak için Sağlık Bakanlığı'ndan randevu istediklerini ancak dönüş alamadıklarını dile getiren Kılıç, "Taleplerimize karşı sonuç alamazsak 23 Kasım'da İstanbul'dan Ankara'ya beyaz yürüyüş başlatacağız" dedi.

GÜNLÜK YAKLAŞIK 100 HASTA DAYATMASI

Sağlıkta dönüşüm programının hastaneleri ticarethaneye hastaları da müşteriye çevirdiğini söyleyen Kılıç, muayene süresinin 20 dakika olması gerekirken 5 dakikaya düştüğünü dile getirerek "Bazı hastanelerde hekimler günlük yaklaşık 100 hasta randevusu almaktadır. Bu randevular, halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır" diye konuştu.

TTB'nin Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde yaptığı açıklamadan bir fotoğraf.

SAĞLIĞI TEHDİT EDEN UYGULAMADAN VAZGEÇİN

5 dakikada muayene yapabilmenin mümkün olmadığını söyleyen Kılıç, "Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir" dedi.

Nitelikli sağlık hizmetinde ısrarcı olduklarını aktaran Kılıç, "Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim!" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


ADANA: HEKİMLER ÜCRETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN EYLEMDE

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi poliklinik merdivenlerinde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları, maaşlarının
iyileştirilmesi talebiyle basın açıklaması düzenledi. Yaklaşık iki yıldır tüm hekim ve sağlık çalışanlarının canını dişine takarak pandemiye karşı mücadele verdiğini dile getiren Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş," Son yıllarda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları tarihinde görülmemiş şekilde gerilemeye, angaryalar ve iş yükü de bir o kadar artmaya devam ediyor"dedi.

5 DAKİKADA MUAYENE YAPMAMIZ BEKLENİYOR

Hekimlerin muayene sırasında hemşire veya sağlık personeli olmadan muayene yapmaya zorlandığını, 5 dakikalık muayene süresinde hastanın tüm anemnezini almaları ve tanıyı koyarak tedaviyi düzenlemelerinin beklendiğini ifade eden Menteş, "Ülkemizde hekim ve sağlıkçı maaşları gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandır artık maaşlarımızla geçinemez duruma geldik. Bizler geçinemediğimizi söylemekten utanıyoruz. Bizi bu duruma düşürenler bu durumdan utanmamaktadır" dedi.

Talepleri karşılanana kadar her hafta eylemde olacaklarını dile getiren Menteş, önümüzdeki hafta Seyhan Devlet Hastanesi'nde gerçekleşecek eyleme de çağrı yaparak taleplerini şu şekilde sıraladı: 

  1. Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz.
  2. Hekimlere 7200 ek gösterge istiyoruz.
  3. Her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz.
  4. Covid19 meslek hastalığı yasası istiyoruz.
  5. Hastaya yeterince zaman ayıracağımız süre istiyoruz. 5 dakikada muayene olmaz.
  6. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları istiyoruz.
  7. Etkin ve uygulanabilir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz.

Açıklamada söz alan Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, aynı taleplerle 23 Kasım’da İstanbul da başlayıp 27 Kasım'a Ankara’da son bulacak “Beyaz Yürüyüş"e çağrıda bulundu. (Adana/EVRENSEL)


BURSA TABİP ODASI: 5 DAKİKA DAYATMASI SAĞLIKTA ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR

Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç, birçok hastanede normalde 20 dakika olması gerek muayene süresinin 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığını belirtti ve ekledi: “Bu dayatma, mesleki özerkliğimize müdahale olmasının yanı sıra halkın sağlığını da tehdit ediyor.”

Bursa Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği’nin etkinlik takvimi çerçevesinde, ‘Sağlık 5 Dakikaya sığmaz!’ başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan, BTO Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç, “Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların hastaneleri ticarethaneye, hastaları ise müşteriye dönüştürdüğü belirtilirken, Sağlık Bakanlığı’nın niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrar ettiği hatırlatıldı.”

HEKİMLİK DEĞERİ YOKSAYILIYOR 

Açıklama şöyle devam etti: “Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır. Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır.

5 DAKİKA KESİNLİKLE YETERLİ DEĞİL!

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır. Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır. Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir.

MESLEK ETİĞİ AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ

Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim!” (Bursa/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Zihinsel engelli çocuğa cinsel istismarda bulunan taksici tutuklandı

SONRAKİ HABER

2021’in ilk 9 ayında meslek liselerindeki üretimden 418 milyon 591 bin TL gelir elde edilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa