20 Ekim 2021 23:50

Sağlık Bilimleri Fakültesinin Karşıyaka'ya taşınması öğrenciyi mağdur etti

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinin Bornova’daki kampüsten Karşıyaka’daki yerleşkeye taşınması öğrencileri mağdur etti. Fakültede dersler başlamasına rağmen binada hâlâ eksiklikler var.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Su ŞAHİN
Ege Üniversitesi / Beslenme ve Diyetetik

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinin, Bornova’daki kampüsten Karşıyaka’daki yerleşkeye taşınması öğrencileri mağdur etti. Fakültede dersler başlamasına rağmen binada hâlâ eksikliklerin olduğunu söyleyen öğrenciler "Yemekhane sistemi henüz düzgün çalışmıyor, ders aralarında vakit geçirebileceğimiz bir kampüs ortamı yahut yerleşke çevresinde kafe gibi yerler yok. Hastaneden uzak olmamız, ulaşım gibi sorunlar çözülemeyecek sorunlarımız olarak önümüzde duruyor” diyor.

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinin, Bornova'daki kampüsteki yerinden Karşıyaka'daki yerleşkeye taşınması süreci 2015’te başladı. O zamanlarda İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu olduğumuz için üniversite yönetim kurulunda temsiliyetimiz bulunmamaktaydı. Üniversite yönetim kurulunun aldığı karara göre Karşıyaka'da SBF Sağlık Poliklinikleri yapılmak üzere arazi bağış olarak kabul edildi. O dönemki rektör yardımcısı bir sabah fakülteye gelerek müdürün gelmesini bile beklemeden öğretim üyeleriyle bir toplantı yaparak kararı bildirdi ve müdürün imzasının bulunmadığı bir protokolle binanın yapımının başlayacağını söyledi. Rektörden defalarca randevu istendi ancak görüşülemedi, rektör yardımcısı ile yapılan görüşmelerle de fazla ilerleme sağlanamadı. 2017’de dekan ile yapılan görüşmede Bornova'dan ayrılmamızın uygun olmayacağı ancak, protokolün de ihlal edilemeyeceği, bu nedenle hibrit bir modelle Karşıyaka'daki binanın uygulama alanı olarak kullanılacağı kararı alındı. Böylece Karşıyaka'da intern öğrencilere eğitim ve uygulama alanı, toplumsal beslenme eğitimi vermek için uygun bir alan ve araştırmalarımız için kullanacağımız laboratuvarların bulunduğu bir model geliştirildi. 

Süreç içerisinde Necdet Budak rektör olarak atandı. Ancak atanmasıyla da bir şey değişmedi ve fakülte binalarının üniversite kampüsündeki yerini koruyacağı ancak protokol gereği üniversitenin yükümlülüklerini yerine getirmesi için intern eğitim ve uygulamalarının Karşıyaka yerleşkesinde yapılmasının uygun olacağı kararı alındı. Çalışmalar hızlandırıldı ve henüz bina tam anlamıyla hazırlanamamışken, 4 Ekim 2018'de Binali Yıldırım'ın teşrifleriyle (!) Karşıyaka yerleşkesinin açılışı yapıldı. Ege Üniversitesi master planında fakültemizin yeri hemşirelik fakültesinin yanındaki otopark olarak açıklandı. Ancak, daha sonra yeni yıl kutlamalarında rektör Necdet Budak Karşıyaka'yı sahiplenmemiz gerektiğini söyledi. Yani Karşıyaka'ya tümüyle taşınacaktık... Bu karara tekrar tekrar itiraz edilse dahi yerleşkeye tamamen taşınmamız engellenemedi

"TAŞINMA KARARI ÖĞRENCİNİN ŞARTLARI HİÇE SAYILARAK ALINDI"

Fakültenin taşınması ile ilgili görüşlerini aldığımız Beslenme ve Diyetetik Bölümünden bir öğrenci, çok zor şartlarda bu bölümü kazandığını belirterek; “Bu fakülte tercih listemin en başındaydı. Bu sıkıntıları yaşayacağımı bilsem hiç yazmazdım. Taşınma kararı sonrası sosyal medya üzerinden taşınmaya karşı mücadeleye katıldım ama sonuç alamadık. Ege Üniversitesini tercih etmemin sebeplerinden biri Bornova’da kampüs içinde okumak ve kampüs imkanlarından yararlanmaktı. Tüm düzenimi buna göre kurmuştum. Sadece yol için 2.5 saat ayırmam gerekiyor. Derslere yetişmek için sabah 5-6 gibi kalkmak zorundayım. Yemekhane sistemi sıkıntılı, dışarıda yeme imkanım da yok. Ben 1 liranın dahi hesabını yapmak zorundayım, öğrenciyim. Bu taşınma kararı, verilmiş basit bir karardan ibaret değil, benim gibi yüzlerce öğrencinin yaşam şartları, duyguları ve eğitim şartlarının hiçe sayılmasıdır” dedi. 

Yerleşke çevresinde yurt olmadığını kiralarınsa bir öğrencinin ancak 15 kişiyle ortak eve çıkarsa karşılayabileceği meblağlarda olduğunu söyleyen öğrenci; “Bize yaşatılanları düşündükçe emeklerime ve umutlarıma çok üzülüyorum” dedi. 

"BU SAATTEN SONRA EV VE YURT DEĞİŞTİRMEMİZ ZOR"

Ebelik Bölümünden Çimen ise, Ege Üniversitesi içindeki bir yurtta kaldığını ve bazı günler sadece bir ders için Bornova’dan Karşıyaka’ya gitmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi; “Ulaşım sıkıntısı nedeniyle online dersten çıkıp yüz yüze ders yetişmekte zorlanacağım. Derslerden alacağım verim de bu nedenle düşecek. Ders araları Karşıyaka’da oturan birinin bile online dersten çıkıp yüz yüze olan derse yetişemeyeceği kadar kısa. Ev tutup sözleşme imzalayanların, fakültenin konumuna bağlı olarak yurt değişikliği yapanların bu saatten sonra herhangi bir değişiklik yapma şansları ve imkanları maalesef yok.”

"ÜNİVERSİTEDEN SOYUTLANDIK"

Beslenme ve Diyetetik Bölümünden başka öğrenci ise sıralamasının Hacettepe’ye yettiği halde Ege Üniversitesinde okumak istediği için ilk tercihine burayı yazdığını ve bölüme beşinci olarak girdiğini belirterek; “Büyük umutlarla başladığım bu üniversitede, zamanla diğer bölümler kadar önemsenmediğini fark ettim. Yüksek puanlar alarak geldiğim bölümün iki katlı bir binanın fakülte olduğunu gördüğümde Ege Üniversitesinde olduğum için olumsuzlukları göz ardı etmiştim, ancak şimdi kampüsten bir anda uzaklaştık. Bornova’da KYK yurdunda kalıyorum ve eskiden 10 dakikada fakülteye ulaşırken şimdi derslere yetişebilmek için 1 saat önceden yola çıkmam gerekiyor. Yağmurlu ve soğuk havalarda daha da zorlanacağım. Derslerdeki yorgunluğumun üzerine bir de yol yorgunluğu eklenecek” dedi. Yurtta kalmayanlar için Karşıyaka’da ev bulmanın ve kiralamanın katbekat daha zor olduğunu vurgulayan öğrenci; “Kiralar çok pahalı, bir öğrencinin karşılaması mümkün olmayacak düzeyde ev fiyatları var. Özel yurtlar ve devlet yurtları genelde Bornova’da. Karşıyaka’da böyle yerler bulmak imkansız gibi. Öte yandan kampüsten ayrılarak sosyal faaliyetlerden uzaklaştık, bir nevi üniversiteden soyutlandık” diye konuştu.

"YERLEŞKENİN EĞİTİM İÇİN UYGUN HALE GETİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Fakültenin Karşıyaka’ya tümüyle taşınması her açıdan sıkıntı yaşamamıza neden oluyor. Pandemi döneminde öğrencilerin okulda olmamasını fırsat bilerek fakültenin taşınma kararının alınması ile sosyal medya üzerinden birleşerek mücadele etmemizin kararı engellemeye yetmemesi, taşındıktan sonra haklarımız için mücadele etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Öğrencilerin yeri kampüstür ve diğer fakültelerden, kütüphaneden, hastaneden uzak bir şekilde eğitim almaya maruz bırakılmak istemiyoruz. Karşıyaka yerleşkesinin şartlarının eğitimimiz için en uygun hale getirilmesini talep ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan İmamoğlu'nun gezileriyle ilgili açıklama

SONRAKİ HABER

Diyanet İşleri Başkanlığı 7 bin 800 personel daha alacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa