Bilirkişi Akbelen Ormanı’nda keşif yaptı | İkizköylüler: Madenin İkizköy’ü yutmasına izin vermeyeceğiz
Akbelen Ormanı'nda ÇED muafiyet kararının iptali için açılan dava kapsamında bilirkişi inceleme yaptı. Madenin birçok köyü yuttuğunu belirten köylüler, "İkizköy’ü de yutmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi
Muğla Milas’ta İkizköy’ün yakınındaki Akbelen Ormanı’nda Limak Holdinge ait Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerine kömür temini için ağaç kesilmesi ve maden sahalarının genişletilmesine karşı bölge halkının direnişi sürüyor.
Termik santrallerin maden sahalarının genişletilmesi için verilen ÇED muafiyet kararının iptali için Muğla 3. İdare Mahkemesinde açılan dava kapsamında bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı.
Yöre halkı Yeniköy-Kemerköy termik santrallerinin ömrünü 25 yıl daha uzatmayı hedefleyen rehabilitasyon ve kapasite artırımı projesine karşı dava açmıştı. ÇED’den muaf tutulan projede yeni maden ocakları açılması ve çıkan kömürlerin taşınması için bant yapılması planlanıyor.
MADEN 40 YILDIR ÇOK SAYIDA KÖY YUTTU, ŞİMDİ İKİZKÖY’E DAYANDI
Bilirkişi keşfi öncesi bir açıklama yapan İkizköy Çevre Komitesi kömürün bedelini on yıllardır ödediklerini dile getirdi. Milas ve Yatağan ilçelerinde yaşayan yurttaşların 40 yıldır termik santrallerin ve kömür madenlerinin yıkıcı etkileri altında yaşadıklarına dikkat çekilen açıklamada, “Şimdi de elimizde kalan son doğal alanı, Akbelen Ormanı’mızı, ağaçları, çalıları, kuşları, kekik ve mantarları ile toptan yok etmeye çalışıyorlar. Aslında çoktan emekliye ayrılması gerekirken 2014 yılında özelleştirilen termik santrallerin ve kömür madenlerinin ömrü, şimdi, çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) bile yapılmadan, 25 yıl daha uzatılmak isteniyor. 40 yıl önce Muğla’da üç santral ve dev kömür madeni sahaları açılırken de kimse biz yöre halkına isteyip istemediğimizi sormamıştı. Şimdi, bu işletmelere ek ömür biçilirken de kimse bize, doğamıza ve hayatlarımıza mal olan bu yatırımları isteyip istemediğimizi sormuyor” denildi.
Termik santraller için üretim yapılan kömür madeninin 40 yıldır çok sayıda köyü yutarak en son İkizköy’e dayandığına dikkat çekilen açıklamada, “Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız” denildi. (Muğla/EVRENSEL)