21 Ekim 2021 00:10

Yurdun temizliği öğrencilere yaptırılıyor

Kiraz Varol, Adıyaman Gölbaşı Anadolu Lisesinin Hacı Şaban Özgen Yurdunda kalan çocuğuna temizlik yaptırıldığını ve okula gönderilmediğini anlattı.

Ekran görüntüsü Google Street View'den alınmıştır

Paylaş

Berfin GÜLER
Adıyaman

Adıyaman Gölbaşı Anadolu Lisesinin Hacı Şaban Özgen Yurdunda kalan çocuğuna temizlik yaptırıldığını ve okula gönderilmediğini söyleyen Kiraz Varol, çocuğunun okuldan ve yurttan kaydını aldırdığını belirtti. Çocuklarına psikolojik baskı uygulandığını dile getiren Varol, “Bu koşullarda okul yönetimine güvenip çocuğumu teslim edemem” dedi. Yurt Müdürü Mehmet Mustafa Uyar ise iddiaları kabul etmedi.  

"ÇOCUKLARA PSİKOLOJİK BASKI UYGULANIYOR"

Hacı Şaban Özgen Yurdunda kalan R.K. adlı öğrencinin velisi Kiraz Varol, çocuğuna yurtta temizlik işlerinin yaptırıldığını, okula gönderilmediğini ve yok yazdıklarını ifade etti. Varol, “Kızımın okul kaydını yaptırdıktan sonra okulun yurdu olan Hacı Şaban Özgen Yurduna bıraktım. Müdür yardımcısı çocuğumun odasına girerek bu bavulun burada ne işi var diye çocuğumun bavulunu yere fırlatarak kırmış. Müdürü aradığımda görüşemedim. Sesimizi çıkarmadık, alttan aldık. Sonrasında çocuğumu hafta sonu tatilinde eve getirdim. Müdür yardımcısını aradığımda ise yurdun kuralları olduğunu, gecikirse yurda almayacağını söyledi. Müdürü aradığımda ise yurda müdahale edemediklerini söyledi. Ama okul müdürü aynı zamanda yurdun da müdürü. Sonrasında çocuğum nöbetçi olmuş yurtta. Nöbetçi olduğunda bütün yurdu temizletmişler ve yemeği dağıtmış, diğer öğrencilere de etüt odasından yemekhaneye kadar temizlettirdiklerini anlattı bana. Ben de çocuğumu okuldan aldım, başka okula başvurdum. Çocuğum gitmek istemiyor. Şu anda rapor aldım 1 haftalık. O okuldan haber bekliyoruz. Çocuklara psikolojik baskı uygulanıyordu. Çocuklara, ‘Ben kendi çocuğumu ceza olsun diye bir zeminde 3-4 saat beklettim. Sonra ayakları su topladı. Ben kendi çocuğuma bunu yapıyorsam sizlere neler yapmam’ demiş. Yurdun bu durumuna kesinlikle çözüm sağlanmalı. Personel eksikliği giderilmeli. Bu koşullarda okul yönetimine güvenip çocuğumu teslim edemem” dedi.

"DERSLERİMDEN GERİ KALIYORUM"

Yaşadıklarını anlatan R.K ise, “Normalde yurtta nöbetçilik oluyor ama danışmanlık gibi bir şey. Gelenleri yönlendiriyorsun böyle olması lazım. Ama bizim yurdumuzda böyle değil. O gün okula gidemiyoruz ve okulda da yok yazılıyoruz. 'Okuldan izinlisiniz' dediler ama izinli sayılmadık. Ben okula gitmek istediğimi, derslerimden geri kalmak istemediğimi söylediğimde ise azar işitmiştim. Müdür yardımcımıza buraya okumaya geldiğimi temizlik yapmaya gelmediğimi söylediğimde ise hizmetlilere görevleri dışında görev veremem dendi. Ben de kendisine bir öğrenci olarak ders çalışma dışında bir görevimiz olmamalı, hiçbir arkadaşımın bu durumdan memnun olmadığını söyledim, kendisi bana ‘Kim dedi söyle bakalım, buraya geldiklerinde de aynı şeyi söyleyebilecekler mi?​’ dedi. Ben de tanıdığım kişileri söyledim” diye konuştu.

"BÜTÜN YURDU BİZ TEMİZLİYORUZ"

Yurt nöbetçiliğinin 2-3 haftada bir kendisine geldiğini ve yok yazıldığını söyleyen R.K, “2-3 haftada bir nöbet sırası geliyor ve okulda yok yazılıyordum. Velime de yok yazıldı diye mesaj geliyor. Müdür yardımcımız ise “Görevliler sadece sizin odalarınızı temizler, 4 tane etüt odası ve yemekhaneyi siz temizleyeceksiniz” dedi. Ayrıca görevliler yemekhanenin temizliğini beğenmezse ceza olarak tekrar temizletiyorlar bize. Benim sınıf hocam aynı zamanda rehberlik hocam aynı zamanda da yurt belletmenim ama ona bu olayı anlattığımda ‘Her zaman hakkını aramak iyi değildir, bazen bazı şeyleri görmezden gelmen gerekir’ dedi. Hiçbir şekilde koruma sağlamadı bana” dedi.

Yurdun bir çok sıkıntısı olduğunu söyleyen R.K. “Ben yurttan ayrıldıktan sonra  bir karar alınmış, video kaydı vs. almak yasak diye. Yurtta 75 kişiydik, az kişi var. Hepinizle teker teker uğraşırım demiş. Ayrıca erkek yurt görevlileri, müdür kapıyı çalmadan apar topar odamıza giriyordu. Biz çok rahatsız oluyorduk, müsait olmayabiliyoruz çünkü. Bunun gibi çok fazla sıkıntı var” dedi.

YURT MÜDÜRÜ: DÜZENLİ, TERTİPLİ TUTMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

İddiaları sorduğumuz Yurt Müdürü Mehmet Mustafa Uyar ise, “Yurtta nöbet sistemi var. Yurt yönetmeliğine göre 39. ve 41. maddelerinde öğrencilerin nöbetçi olması gerekiyor. Ben göreve 4 ay önce geldim. Bu 4 ay içerisinde de öğrenciler odalarını temizliyorlardı. Yalnız ben temizlik görevlilerini görevlendirdim. 4 aydır okulun başlamasıyla birlikte 2 aydır çocuklar odalarını temizlemiyorlar, hizmetliler görev yapıyor. Öğrencilerin odalarını tertipli ve düzenli tutmaları için de elimizden geleni yapıyoruz. Yurt öğrencileri yemekhaneyi de temizlemiyorlar, yemekhaneyi bizim hizmetlilerimiz temizliyor. Bu durumdan kaymakamlık makamına da şikayette bulunuldu. Ben kendilerine de durumu arz ettim. Şunu da ifade edeyim bizim beyanatta bulunma imkanımız da yok. İddiaları reddediyoruz” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Suruç Katliamı davasında karar aşaması: Herkesin bu davaya sahip çıkması lazım

SONRAKİ HABER

Kürtçe tercüman ücreti de yargılanan gazeteciye yüklendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa