Sudan'da binlerce kişi hükümetin feshi talebiyle gösteri düzenledi: 35 kişi yaralandı
Sudan’da hükümet karşıtları parlamento önünde hükümetin feshi talebiyle oturma eylemi başlattı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki eylem parlamento binasını da kapsayacak şekilde genişletildi.
Fotoğraf: Mahmoud Hjaj /AA
Sudan’da sivil yönetim talebiyle ülke genelinde düzenlenen protesto gösterilerine güvenlik güçlerinin müdahalesinde 35 kişinin yaralandığı bildirildi.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, gösterilerde güvenlik güçlerinin gaz bombası, plastik ve gerçek mermi ile müdahalesinde 35 kişi yaralandı.
Bağımsız Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi ise güvenlik güçlerinin müdahalesinde 4’ü gerçek mermiyle olmak üzere 37 kişinin yaralandığını aktardı.
Hükûmetin feshi talebiyle başkentin farklı noktalarında 6 gündür süren eylemlerin yanı sıra binlerce hükûmet destekçisi de ülke genelinde sivil yönetim ve devrime sahip çıkılması çağrısıyla meydanlara indi.
Sudan'da iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri İttifakından ayrılan Misak-ı Vatani adlı oluşumun destekçileri, cumhurbaşkanlığının ardından parlamento önünde de hükümetin feshi talebiyle oturma eylemi başlattı. Oluşumun Facebook hesabından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki eylemin parlamento binasını da kapsayacak şekilde başarıyla genişletildiği belirtildi.
Hükümet ve sivil yönetim destekçileri de eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir iktidarını sona erdiren Aralık 2018 devrimine sahip çıkılması talebiyle bugün ülke genelinde gösteriler düzenleyecek. Sudan Meslek Odaları Birliğinin öncülük ettiği protestocu gruplar, askerle ortaklığın sona erdirilmesi, iktidarın devrimci güçlere bırakılması, darbelerin reddedilmesi, Beşir rejiminin tasfiyesi, kapsamlı barışın sağlanması, devrimci güçlerden bir parlamentonun kurulması ve suçluların Uluslararası Ceza Mahkemesine teslimi gibi 13 maddelik talep listesi açıkladı.
İktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçlerinin de aralarında olduğu çok sayıda parti ve grup gösterilere destek veriyor.
1956'DAN BU YANA 3 KEZ DARBE 3 KEZ DE HALK AYAKLANMASIYLA İKTİDAR DEĞİŞTİ
Kıta tarihinde 11 ile en fazla askeri darbe girişimiyle karşılaşan Sudan'da, bağımsızlığını kazandığı 1956'dan günümüze kadar yönetimin değiştiği 3 darbe gerçekleşti, 3 kez de halk ayaklanması sonucu iktidar değişti. Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.
Ülkede Ağustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve barış anlaşmasına imza atan silahlı hareketlerin iktidarı paylaştığı geçiş dönemi devam ediyor. Anayasal Bildiri anlaşmasına göre Sudan'da, Devlet Başkanlığı Konseyi (Egemenlik Konseyi), kabine ve parlamento olmak üzere 3 yönetim mekanizması bulunuyor. Parlamentonun henüz açılamadığı Sudan'da geçiş döneminin ardından 2024'teki seçimlerle askerlerin yönetimi tamamen sivillere devretmesi bekleniyor.
Hükümet destekçisi gruplar, askerin Egemenlik Konseyi'nin yönetimini sivillere bırakmasını ve seçimlere gidilmesini talep ederken, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis önünde toplanan hükümet karşıtlarının asker tarafından desteklendiğini iddia ediyor. (AA)