22 Ekim 2021 08:08
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2021 22:00

TMMOB’den “Pandemi sürecinin işçi sağlığı ve güvenliğine etkileri” sempozyumu

TMMOB, “Pandemi sürecinin işçi sağlığı” başlığıyla çevrimiçi sempozyum düzenliyor. Sempozyumda 2 gün boyunca, Kovid-19 pandemisinin çalışma hayatına etkileri ve çalışanların durumu tartışılacak.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube tarafından 22-23 Ekim 2021 tarihlerinde özel bir gündem üzerine “İSİG Kongresine Giderken  Pandemi Sürecinin İşçi Sağlığı ve Güvenliğine Etkileri” başlığıyla çevirim içi sempozyum olarak gerçekleşiyor. Sempozyumda 2 gün boyunca, Kovid-19 pandemisinin çalışma hayatına etkileri ve çalışanların durumu tartışılacak.

Covıd-19 pandemisinin çalışma hayatına etkileri başlıklı oturumda konuşan ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya "6331 sayılı İSG kanunu devrimdir, iş sağlığı ve güvenliği alanında İLO temel sözleşmelerini kabul ettik, AB mevzuatlarını tam olarak  uyguluyoruz" dedi. Uzunkaya 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu sonrasında iş kazalarında yüzde 41,3 oranında bir azalma meydana geldiğini belirtirken madenlerde en fazla ölümlerin yaşandığı 2000'li yıllarda binde 88 olan ölümlü iş kazaları binde 35'lerin altına düştüğünü aktardı.

Pandemi sürecinde çalışanların durumunda neler değişti başlıklı oturumda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil pandemide evde çalışma yöntemi olarak ortaya çıkan yeni çalışma modelinin kamu emekçileri içinde 76 ilde yaptıkları araştırmada bakım yurtları, kreşlerin ve okul öncesi eğitimin kapanması sonucu evde çalışmanın daha ağır yükler getirdiğini belirtti.

EMEKÇİLERİN YÜKÜ ARTTI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sağlığın ve sosyal güvenlik alanın piyasalaştırılmasının pandemi süreci ile bu alandaki özelleştirmelerin
yarattığı toplumsal alandaki yıkıcı etkilerini daha görünür kıldığını söyleyerek konuşmasına başladı. Çerkezoğlu, insanların sağlığı, işini ve gelirini korumanın devleti yöneten siyasi iktidarın temel göreviyken iktidarda olan AKP'nin, bütün politikalarını sermayeden yana belirlediğini belirtti. Bu süreçte DİSK üyeleri arasında yapılan araştırmaya atıf yapan Çerkezoğlu Kovid19 pandemisinde üyelerinin gelirinin azaldığını, yüzde 63’nün çalışma biçiminin değiştiğini, borçlarının çok ciddi arttığını, kadın işçilerin ev içi ve işteki yükünün arttığını aktardı.

"KOD-29 İLE 200 BİN İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI"

Yine aynı araştırmada “Eğer gelir kesilirse ne kadar süre gelirsiz geçinebilirsiniz” diye sorulduğunu aktaran Çerkezoğlu "Bir aydan daha az bir süre ile geçinebilirim" yanıtının en çok verilen yanıt olduğunu söyledi. Çerkezoğlu sunumuna şöyle devam etti: "Cumhuriyet tarihinin en büyük iş ve gelir kaybı yaşandığını pandemide işten çıkarmaların yasaklanması işverenlere yarayacak şekilde düzenlendi. 3 milyon işçi ve aile günde 50 lira ile yaşamaya mahkum bırakıldı. Kod-29 ile 200 bin işçi işten çıkarıldı. İŞKUR ödenekleri, işçilerin kaynakları sermaye için çarçur
edilirken kısa çalışma dönemlerindeki sosyal güvenlik kayıpları işçiye yük olarak kaldı.”

Çerkezoğlu Türkiye'nin milli gelir düzeyine oranla dünyada çalışanlara en az destek veren iki ülkeden biri olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İLO ve DSO’nun bir araştırmasını aktaran IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekret Yrd. Kemal Özkan da 2016-2020 yılları arasında yılda ortalama iki milyon işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ve 750 bin ölümün uzun çalışma saatlerinden dolayı olduğunu aktardı. IndustriALL olarak İSİG’de 3 temel hak belirlediklerini ifade eden Özkan, bunları şöyle sıraladı: "İşçinin yaptığı işte tehlike ve risklerini bilme hakkı", "işten kaçınma ve işi reddetme hakkı" ve "katılım hakkı yani tüm İSİG çalışmalarına işçinin kısıtlamasız, önceliksiz katılma hakkı" Özkan, işverenlerde sorumluluktan kaçma, mağdurları suçlama, olumlu sonuçları kendine mal etme anlayışının hakim olduğunu belirtti.

IndustriALL olarak 3 kampanya yürüttüklerini belirten Özkan, bunların; işçi sağlığı ve iş güvenliğinin uluslararası anlamda temel hak ve özgürlükler arasına alınması, işçi sağlığı açısından genel standartların belirlenmesini ve Kovid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi olduğunu belirtti.

MÜHENDİSLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI

Doç. Dr. Serkan Öngel ise pandemide mühendis emeğindeki dönüşüm üzerine yaptığı saha araştırmalarını sunarak mühendislerin gelirlerinin giderek azaldığını, giderlerin arttığının ve borçlarının yüzde 41 arttığını söyledi. Öngel, uzaktan çalışmanın mühendis emeğinde esnek ve kuralsız çalışmayı arttırdığını ve çalışma yaşamındaki baskıları arttırdığını vurguladı. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Süheyl ve Behzat Uygur, "Süt Kardeşler" oyunu ile Kartallı tiyatroseverlerle buluştu

SONRAKİ HABER

İletişim Başkanı Fahrettin Altun fon alan yayın kuruluşlarını hedef gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa