22 Ekim 2021 10:04

Datça Kavakdibi Demokrasi Evi açıldı

Datça Belediyesi, eski cezaevini Kavakdibi Demokrasi Evi'ne dönüştürdü. Kitaplarını Datça Belediyesine bağışlayan Ressam İbrahim Çiftçioğlu'nun adını taşıyan bir kütüphane de kuruldu.

Fotoğraf: Datça Belediyesi

Paylaş

Datça Belediyesi, eski cezaevini demokrasi evine dönüştürdü. Kavakdibi Demokrasi Evi’nin dün gerçekleşen açılışında Datça Belediye Başkanı A. Gürsel Uçar, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Ahmet Taner Kışlalı’nın kızı Dolunay Kışlalı; CHP, İyi Parti, HDP, Memleket Partisi ve Emek Partisi ilçe başkanları yer aldı. Datçalıların yoğun ilgi gösterdiği açılış boyunca Datça Kültür Sanat Dayanışması gönüllüleri Nâzım Hikmet, Ahmet Arif, Can Yücel, Sabahattin Ali, Nevzat Çelik, Gülten Akın ve Arif Damar’dan şiirler seslendirdiler. Katkı sunanlara ve Belediye emekçilerine plaketlerin sunulmasının ve Sınırsızlık Meydanı'na hatıra çınar ağacının dikilmesinin ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi Quartet Orkestrasının klasik müzik dinletisi ve verilen kokteyl ile tören sona erdi. Açılışta “Fikir Sağlığı” ve “Barış Güvercini” heykelleri de Datçalıların beğenisine sunuldu.

İBRAHİM ÇİFTÇİOĞLU KÜTÜPHANESİ KURULDU

Kavakdibi Demokrasi Evi’nin içerisine İbrahim Çiftçioğlu kütüphanesi kuruldu. Uzun yıllardır Datça’da yaşayan Ressam İbrahim Çiftçioğlu 4 binden fazla kitap ve basılı materyali Datça Belediyesine bağışlamıştı. Böylece kurulan kütüphane plastik sanatlar, roman, öykü, şiir, felsefe, siyaset, sosyoloji gibi pek çok türde değerli kitabı barındırıyor ve kısa zaman içinde vatandaşların kullanımına açılacak.

RESTORE EDİLEN CEZAEVİNİN HİKAYESİ

Türkiye’nin en küçük cezaevlerinden biri olan 1885 tarihli yapı, 2002 yılına kadar açık kaldı. 1980 askeri darbesinden sonra Bülent Ecevit’in aldığı mahkûmiyet cezasını çekmek için Datça cezaevinde kalmak üzere başvurmasıyla ülke gündeminde yer almıştı. Cezaevi kapatıldıktan sonra, ilgisizlikten kısa zaman öncesine dek yıkık ve mezbelelik haldeydi. Datça Belediyesi tarafından kamulaştırılan yapının yeniden restitüsyonu çalışmalarına 2020 yılı şubat ayında başlandı ve çalışmalar Datça Belediyesinin özkaynaklarıyla tamamlandı. 4 parçadan oluşan rekreasyon alanının birinci etabı olan Demokrasi Evi ve Sınırsızlık Meydanı 655 metrekareyi kapsıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da taksi şoförleri zamların geri alınmasını ve vergilerin düşürülmesini istedi

SONRAKİ HABER

Yazar Özge Doğar: Yüzleşmek cesaret ister ve değişimi peşinden getirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa