Eğitim Sen Kocaeli Şubesi: Kocaeli Üniversitesinde hukuksuzluk bir yönetim politikasıdır!
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen hukuksuzluklara dikkat çekti, Doç. Dr. Aslı Kayhan'ın görevine iade edilmesini istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi yaptığı açıklamayla Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleşen hukuksuzluklara dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Üniversitesi yönetimi Doç. Dr. Aslı Kayhan’a 10 yıl önce hak etmiş olmasına rağmen doçentlik unvanını vermemiş ve 29 Eylül itibariyle de Kayhan’ın üniversite ile ilişiği kesilmişti. Bunun ardından üniversite yönetimi Aslı Kayhan’ın ihracını gerekçelendiren ve ortada hukuksuzluk olmadığını iddia eden bir açıklama yayınlamıştı. Eğitim Sen Kocaeli Şubesi ise üniversite yönetiminin iddia ettiğinin aksine üniversitede yaşanan hukuksuz uygulamaları 7 maddede sıralayarak; yönetimin cevaplaması talebiyle sorularında yer aldığı bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada ‘’Kocaeli Üniversitesi’nde yıllardır adeta bir rutin haline gelen hukuksuz uygulamaları ve son olarak Doç. Dr. Aslı Kayhan’ın görevine hukuksuz bir şekilde son verilmesini perdelemeye yetmemesiyle de tarihe geçecek. Kocaeli Üniversitesi de bunun farkına varmış olmalı ki ilgili açıklama birkaç gün önce üniversite web sayfasından sessizce kaldırıldı’’ ifadeleri yer aldı.
REKTÖRLÜKTE ‘’KADRO VERİLMEYECEKLER’’ LİSTESİ
Açıklamada Kocaeli Üniversitesi’nde doktor, doçent, profesör kadrosunu hak ettiği halde kadro ilanı açılmadığı için alt kadrolarda çalışmak zorunda kalan personeller varken; bir gecede üniversite dışından kişilere özel kadroların çıkartıldığı belirtildi. Rektörlükte kadro verilmeyecekler listesi bulunduğuna ilişkin iddialara dikkat çekilen açıklamada; ‘’Sendikamıza yapılan başvurularda, bazı Kocaeli Üniversitesi personellerinin ilgili kadro ilanlarına başvurmak istediklerinde Personel Daire Başkanlığı tarafından ve/veya çalıştıkları birimlerdeki bazı görevliler tarafından aranarak “bu ilan bir başka kişi için açılmıştır, başvurunuzu geri çekmenizi rica ediyoruz” denildiği iddia edilmektedir. İlgili ilana başvuru yapıldığında ise jüri üyelerinin aranarak raporlara müdahale edildiği iddia edilmektedir. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nde “kadro verilmeyecekler” adı altında gizli bir personel listesi olduğu iddia edilmekte, bu iddia Kocaeli üniversitesi çalışanları arasında bir tür tehdit vazifesi de görmektedir’’ ifadeleri yer aldı.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü’ nün göreve geldiği 2015 yılında katıldığı akademik kurullarda “herkesin özlük sorununu çözeceğim ancak vatan hainlerine asla kadro vermeyeceğim” şeklindeki açıklamalarının da hatırlatıldığı açıklamada ‘’Rektörlük, hangi kriterlere ve yetkiye dayanarak kamu personelini vatan haini olarak ilan edebilmektedir? Kocaeli Üniversitesi yönetiminin bu iddialara karşı kamuoyunu tatmin edici bir cevabı var mıdır? Kocaeli İdare Mahkemelerinin Kocaeli Üniversitesi’ni haksız bularak kişiye özel kadro atamalarını iptal etmesine dair son 5 yıldaki en az 4 mahkeme kararı hakkında Kocaeli Üniversitesi yönetiminin bir açıklaması olacak mıdır? Kocaeli Üniversitesi bu şekilde mahkeme kararlarıyla da sabit olan kaç adet özel ilan çıkarmıştır? Bir yandan kişiye özel ilanlar çıkaran Kocaeli Üniversitesi, diğer yandan yıllardır kadro vermediği kaç personeline mahkeme kararıyla kadro ataması yapmak zorunda kalmıştır? Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nün yaptığı herhangi bir işlemin hukuksuz olduğu hatırlatıldığında “Gitsin mahkemeye versin, kazanır zaten ama biz doğrudan atama yapmayız” şeklinde mesaj yolladığı doğru mudur? Bu açıkça hukuksuz işlemlerin itirafı değil midir? Üniversitenin kaybettiği davalar sonucu ödediği masraflar kamuyu zarara uğratmak değil midir’’ ifadeleri yer aldı.
KADRO KRİTERİ: ‘’REKTÖRÜN TAKDİRİ’’
Üniversite yönetimi tarafından 50/d’li araştırma görevlilerinin görece daha güvenli olan 33/a kadrosuna geçişi için belirlenen kriterlere de değinilen açıklamada; ‘’Bu kriterleri sağlayan araştırma görevlilerinin bir kısmı 33/a’ya geçirilirken bir kısmı geçirilmemiş, gerekçe olarak “rektörün takdiri” denilerek doktorasını bitiren 50/d’li araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilmiştir. Bu konuda pek çok Araştırma görevlisi durumu yargıya taşımış ve idari yargı Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nü haksız bularak göreve iade kararları vermiştir’’ dendi.
ÜNİVERSİTEDE KEYFİ VE HUKUKSUZ SORUŞTURMA
Açıklamada, sendikal faaliyet sürdüren veya herhangi bir haksızlığa itiraz eden personellere yönelik soruşturmalar açıldığı belirtilerek, ‘’Kocaeli Üniversitesi, yasal dayanağı olmayan soruşturmalar açarak yasal dayanağı olmayan cezalar vermeye çalışmakta, hukuksuzluğu bir yönetim politikası olarak sürdürmektedir; bu hukuksuz işlemler iptal edildiğinde ise bu kez yeni soruşturmalar açarak hukuksuzluğu sürdürmektedir. Öyle ki yönetim tarafından açılan ve sonucunda ceza verilmeyen soruşturma sonuç yazılarında bile “hakkınızda disiplin soruşturması açılmasına neden olacak eylemler konusunda daha hassas davranmanız gerektiği” ifadeleriyle tehdit sürdürülmektedir’’ ifadelerine yer verildi.
ÜNİVERSİTEDE SİGORTASIZ KAYITDIŞI PERSONEL ÇALIŞTIRILIYOR
Yapılan açıklamada sendikaya gelen şikâyetlerle en az 4 fakültede YÖK 100/2000 doktora bursuyla öğrenim gören doktora öğrencilerinin araştırma görevlisi gibi çalıştırıldığı, oda tahsis edildiği ve mesai saatleri uygulandığının tespit edildiği belirtiliyor. Üniversite yönetiminin ise bu uygulamaya yapılan itirazlar karşısında sessiz kaldığı belirtilerek; ‘’Sendikamıza ilgili öğrencilerin araştırma görevlisi kadro vaatleriyle ve doktora süreçlerine zarar gelmemesi için çalıştırıldıklarına dair şikâyetler gelmeye devam etmektedir. Sendikamızın, bir anlamda sigortasız personel çalıştırmak anlamına gelen bu uygulamayı durdurma çağrısı ise yönetim tarafından cevapsız bırakılmıştır’’
KAMUOYUNA!
— Kocaeli Eğitim Sen (@KocaelEgitimSen) October 23, 2021
Son olarak sendika baştemsilcimiz Doç. Dr. Aslı KAYHAN'ı işten çıkaran Kocaeli Üniversitesi'nde yaşanan hukuksuzluklara dair basın açıklamamız:
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ’NDE HUKUKSUZLUK BİR YÖNETİM POLİTİKASIDIR! pic.twitter.com/9I7AspZaKp
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Kocaeli Üniversitesine yönelttiği şu soruların cevaplandırılmasını istedi:
• "Bugüne kadar Kocaeli İdare Mahkemeleri’nde Kocaeli Üniversitesi aleyhine kaç dava açılmıştır? Bu davalardan kaçını Kocaeli Üniversitesi 'kaybetmiştir'? Yani bir başka deyişle kaç davada Kocaeli Üniversitesi’nin yaptığı işlemler hukuka aykırı bulunarak yürütmeyi durdurma ve yürütmenin iptaliyle sonuçlanmıştır? UYAP kayıtlarında mevcut olan bu bilgiyi Kocaeli Üniversitesi şeffaflıkla kamuoyuyla paylaşacak mıdır?
• Kocaeli Üniversitesi, kendi personeline periyodik olarak açtığı hukuksuz soruşturmalara ve yargı kararlarıyla iptal edilen cezalara ne zaman son verecektir?
• Kocaeli Üniversitesi’nde, YÖK 100/2000 kapsamında doktora araştırması için verilen burslar karşılığında öğrenimlerine devam eden öğrenciler neden araştırma görevlisi gibi çalışmaya zorlanmaktadır? Bu uygulama, insan haklarına aykırı olmasının yanı sıra Anayasaya, 2547 sayılı ve 657 sayılı kanunlara aykırı değil midir? Kocaeli Üniversitesi daha fazla araştırma görevlisi kadro ilanı vermek yerine öğrencileri hukuksuz bir şekilde araştırma görevlisi gibi çalıştırarak neyi amaçlamaktadır? Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü bu durumdan haberdar mıdır?
• Kocaeli Üniversitesi, temizlik personellerini köle olarak mı görmektedir?
• Kocaeli Üniversitesi’nde bazı personeller Rektörlükle aynı hafta hatta aynı gün içerisinde randevu alarak görüşebilirken hatta bazı durumlarda birlikte fotoğraflar çektirilip akademik birimlerin whatsapp gruplarına servis edilen fotoğraflar diğer personel üzerinde bir tür tehdit vazifesi görürken Rektörlük kendi özlük haklarıyla ilgili görüşme talep eden onlarca personeline neden yıllardır görüşme randevusu vermemektedir? Kocaeli Üniversitesi’nin bu ayrımcılığa dair bir açıklaması var mıdır?
• Yıllardır doktor, doçent ve profesör unvanını aldıkları halde görev yaptıkları birimlerde kadro ilanı olmadığı için yıllarca alt kadrolarda çalışmak zorunda kalan akademik personelin kadro hakları verilmezken bir gecede üniversite dışından kişilere özel çıkarılan kadrolarla ne amaçlanmaktadır? Sendikamıza yapılan başvurularda, bazı Kocaeli Üniversitesi personellerinin ilgili kadro ilanlarına başvurmak istediklerinde Personel Daire Başkanlığı tarafından ve/veya çalıştıkları birimlerdeki bazı görevliler tarafından aranarak 'bu ilan bir başka kişi için açılmıştır, başvurunuzu geri çekmenizi rica ediyoruz' denildiği iddia edilmektedir. İlgili ilana başvuru yapıldığında ise jüri üyelerinin aranarak raporlara müdahale edildiği iddia edilmektedir. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nde 'kadro verilmeyecekler' adı altında gizli bir personel listesi olduğu iddia edilmekte, bu iddia Kocaeli üniversitesi çalışanları arasında bir tür tehdit vazifesi de görmektedir. Kocaeli Üniversitesi Rektörü’nün seçildikten hemen sonra 2015 yılında katıldığı bir çok fakülte akademik kurulunda 'herkesin özlük sorununu çözeceğim ancak vatan hainlerine asla kadro vermeyeceğim' şeklinde konuşmalar yapmış olması da bu iddianın gerçekliği konusunda kaygılarımızı arttırmaktadır. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nün, o dönem yerel basında da haber olan bu sözlere dair halen herhangi bir tekzip yayınlamamış olması da not edilmelidir. Rektörlük, hangi kriterlere ve yetkiye dayanarak kamu personelini vatan haini olarak ilan edebilmektedir? Kocaeli Üniversitesi yönetiminin bu iddialara karşı kamuoyunu tatmin edici bir cevabı var mıdır? Kocaeli İdare Mahkemelerinin Kocaeli Üniversitesi’ni haksız bularak kişiye özel kadro atamalarını iptal etmesine dair son 5 yıldaki en az 4 mahkeme kararı hakkında Kocaeli Üniversitesi yönetiminin bir açıklaması olacak mıdır? Kocaeli Üniversitesi bu şekilde mahkeme kararlarıyla da sabit olan kaç adet özel ilan çıkarmıştır? Bir yandan kişiye özel ilanlar çıkaran Kocaeli Üniversitesi, diğer yandan yıllardır kadro vermediği kaç personeline mahkeme kararıyla kadro ataması yapmak zorunda kalmıştır? Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü’nün yaptığı herhangi bir işlemin hukuksuz olduğu hatırlatıldığında 'Gitsin mahkemeye versin, kazanır zaten ama biz doğrudan atama yapmayız' şeklinde mesaj yolladığı doğru mudur? Bu açıkça hukuksuz işlemlerin itirafı değil midir? Üniversitenin kaybettiği davalar sonucu ödediği masraflar kamuyu zarara uğratmak değil midir?
• Sadece son 5 yılda yaşanan ve önemli bir kısmı mahkeme kararlarıyla sabit olan bu hukuksuzluklara rağmen Kocaeli Üniversitesi neye dayanarak 'tüm işlemlerinin hukuka uygun olduğunu' iddia etmektedir? Kocaeli Üniversitesi yukarıdaki soruları acilen cevaplamalıdır!
Kocaeli Üniversitesi, başta Doç. Dr. Aslı KAYHAN hocamızın görevine son verilmesi olmak üzere hukuksuz işlemlerine bir an önce son vermeli, Aslı hocamızla birlikte daha önce görevlerine son verilen tüm akademik, idari ve teknik personel görevlerine iade edilmeli ve tüm üniversite personelinin uğradıkları haksızlıklar telafi edilmelidir! Kocaeli Üniversitesi’ni yasalara uygun hareket etmeye, personeli arasında ayrımcılık uygulamaktan vazgeçmeye çağırıyoruz! Eğitim Sen olarak tüm hukuksuz uygulamaların hesabını hukuk nezdinde sormaya devam edeceğimizi, söz konusu hukuksuzlukları YÖK ve TBMM gündemine de taşıyacağımızı bir kere daha ilan ediyoruz! Kocaeli Üniversitesi yönetimi yasadışı / hukuksuz işlemlerine son vermeli ve sorumlular hakkında derhal hukuki işlem yapılmalıdır!
Bizler, başta Kocaeli halkı olmak üzere tüm Türkiye’yi, yerel, ulusal ve uluslararası basın kuruluşlarını, sendikaları, sivil toplum kuruluşlarını, TBMM’de grubu bulunan / bulunmayan tüm siyasi partileri Kocaeli Üniversitesi’nde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekmeye, tepki vermeye çağırıyoruz!
Hukuksuzluğa Alışmayacağız! Akademiyi savunmaya devam edeceğiz!"
(HABER MERKEZİ)