Meslektaşları Rümeysa için ayakta | Daha kaç hekimin ölmesi gerekiyor?
Nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen için Türkiye'nin birçok yerinde eylemler yapıldı.
Fotoğraf: Ankara Tabip Odası
36 saatlik nöbetin ardından trafik kazası geçiren Dr. Rümeysa Berin Şen için meslektaşları ayakta. Türkiye'nin pek çok yerinde eylem yapan hekimler, "üzgünüz, öfkeliyiz" dedi.
Nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen için Ankara Şehir Hastanesinde anma gerçekleştirildi. Hekimler anmanın ardından alkışlı protesto ile Sağlık Bakanlığına yürüdü. İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen hekimler de "Yıllardır çalışma şartları bizi öldürüyor diyorduk ama hiçbir düzenleme yapılmadı. Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için daha kaç meslektaşımızın ölmesi gerekiyor?" diye sordu.
FİNCANCI: ÜZGÜNÜZ, ÖFKELİYİZ
Nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen için İstanbul Tıp Fakültesi önünde eylem yaptı. Saygı duruşu ile başlayan açıklamada ilk olarak TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı konuştu. Sözlerine "Evet üzgünüz ama daha çok da öfkeliyiz" diye başlayan Fincancı şunları söyledi:
"Bu çalışma koşulları ile daha fazla böyle sürdüremeyeceğimizi söylüyorduk. 36 saat aralıksız çalıştıktan sonra hastaneden çıkan ve sonra iş cinayeti ile karşı karşıya kala Dr. Rümeysa Berin Şen ile bunu birkez saha gördük. 2 hafta önce bu hastanede genç meslektaşlarımız şiddete maruz kaldılar. Meslektaşlarımız tükeniyor, intihara sürükleniyor, ülkeyi terk ediyor ya da istifa ediyor. Sağlığa zararlı bu ortamda bizi çalıştıranlara karşı birlikte olmak zorundayız."
"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM HASTA İÇİN, HEKİM İÇİN ÖLÜM DEMEKTİR"
Ardından İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu söz aldı. Yıllardır 'Sağlıkta dönüşüm ölüm getirir' dediklerini hatırlatan Ömeroğlu, "Peki kimler için ölüm demektir halk için ölüm demektir. Yakın zamanda mueyene süresini 5 dakikaya indirdiler. 5 dakikada bir hastanın muayenesi mümkün olmayacaktır ve hastanın problemleri de çözülmeyecektir. Çözülmediği için hasta tekrar tekrar hastaneye gelmektedir.. Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine bir yılda 252 kere gelen hasta var çünkü derdi çözülmüyor. Yanlış ilaçlar, yanlış teşhisler hastayı ölüme götürüyor.
Başka kimler için ölüm demektir, biz hekimler için ölüm demektir, şiddet demektir. Günde 100-150 hasta bakan hekim tükeniyor, ya istifa ediyor işte ya da işte Rümeysa Berin gibi uzun çalışmadan sonra ölüme gitmek demektir. bu sistem Türkiye ekonomisi için de ölüm demektir. Ama bir tek ilaç tekelleri, yandaş müteahitler için büyük paralar ve kar demektir. Bu çocuklar geleceğimizdie, onların bu şekilde tükenmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
"ASİSTAN HEKİMLER TÜKENİYOR, FARKINDA MISINIZ?"
Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Asistan Hekim olarak çalışan Tahsin Çınar ise yaşadıklarını anlattı.
"Büyük hayaller ile başladığımız uzmanlık eğitimi; çalışma koşulları ve maruz kalınan mobbing ile hayal kırıklığına dönüşüyor. Aralıksız 36 saate varan çalışma süreleri, ücretli nöbet ertesi izin hakkının yok sayılması, görev tanımının dışındaki angarya işlerle uğraşmanın" sorunlarının bir kısmı olduğuna dikkat çeken Çınar taleplerini sıraladı:
- Çığlığa dönüşen sorunlarımızın duyulmasını,
- Nöbet sayılarının insani sınırlara çekilmesini,
- Koşulsuz nöbet ertesi izin verilmesini,
- Eğitim sürecimizin performans sistemine kurban edilmemesini,
- Sağlıkta mobbingin son bulmasını, bu konuda bütün meslektaşlarımızın üzerine düşen görevi yerine getirmesini,
- Mobbinge karşı şikâyet, denetleme ve cezalandırma mekanizmalarının uygulamaya sokulmasını,
- Tıp eğitimini yaralayan üniversite özerkliğine müdahale ve sözleşme
"DAHA KAÇ MESLEKTAŞIMIZIN ÖLMESİ GEREKİYOR?"
Hazırlanan ortak açıklamayı İstanbul Tabip Odası Asistan Hekimler Kolundan İlyas Kavak okudu.
"Yıllardır çalışma şartları bizi öldürüyor diyorduk ama hiçbir düzenleme yapılmadı" diyen Kavak, "Melike Erdem, Ece Ceyd Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın ve maalesef Rümeysa Berin Şen ve adını bile duymadımlarımız hayatlarının baharında mesleklerine hevesle başladıkları zamanlarda birer birer yaşamlarını yitirdiler" ifadelerini kullandı.
"Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için daha kaç meslektaşımızın ölmesi gerekiyor" diye soran Kavak son olarak şöyle seslendi: "Biz asistan hekimler nöbet ertesi dinlenmeden mesaiye devam ettiğimiz gibi bir de gün aşırı nöbetler tutuyor, neredeyse ayın yarasısında evimize gidemiyoruz. Maksimum ne kadar çalışacağımız hiç konuşulmazken maksimum ne kadar ücrez ödeneceği ise her yerde karşımıza çıkıyor. Bu çok net ki ucuz iş gücü olarak görülüyoruz. Performans sistemi nedeniyle ücret kesintisi yapılacağı zaman akla ilk gelenler hastanenin iş yükünü sırtlayan asistan hekimler oluyor. Hekimik yaparken dayatılan insanlık dışı çalışma saatleri nedeniyle bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok!"
PENDİK
Dr. Rümeysa Berin Şen için Türk Tabipler Birliği Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açıklama yaptı.
Açıklamayı okuyan Asistan Dr. Berkay Ünlü nöbet sistemine değinerek “Rümeysa Şen’in gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından geçirdiği kaza görüntüleri bunun bize bir kaza değil çalışma koşullarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdi. Yıllardır çalışma şartlarımız bizi öldürüyor dedik, ancak hiçbir düzenleme yapılmadı” dedi.
Devlet memurlarının ayda ortalama 168 saat mesai yaptığını, bir asistan hekimin mesai süresinin 360 saatini bulduğunu belirten Ünlü, ”Asistan hekimler çoğu branşlarda 36 saati varan sürelerde çalışıyor, hekimler uykusuz yorgun geçen gecenin ardından gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor. Hastalarımıza soruyoruz 30 saat çalışan asistan hekimin 80.hastası ya da ameliyat etmek ettiği kişi olmak ister misiniz?” diye sordu.
(İstanbul/EVRENSEL)
ANKARA'DA HEKİMLER, MESLEKTAŞI İÇİN SAĞLIK BAKANLIĞINA YÜRÜDÜ
Nöbet sonrası trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen için hekimler Ankara Şehir Hatanesinde anma gerçekleştirdi. Anmada konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç, “Acımız çok büyük ama bir yandan çok öfkeliyiz. Hiç bir sağlık çalışanının, genç asistan hekim arkadaşlarımızın çalışma ortamı güvenli değil. Çalışma koşulları çok kötü. Yıllardır bunu dile getiriyoruz. Bu arkadaşlarımızı haftada en az 32 saate kadar nöbet tutuyorlar. Hafta sonu 24 saat nöbet tutuyorlar. Polikliniğe girip en az 100 tane hasta bakıyorlar. Artık bütün enerjisi bitmiş, tükenmiş bir hekimin 110. hastası olmak ister misiniz” diye sordu.
Anma’nın ardından hekimler alkışlı protesto ile Sağlık Bakanlığını'na yürüdü. Yürüyüşün ardından iş bırakan asistan hekimler Kadın Doğum Hastanesi önünde oturma eylemine başladı, 12.30'da basın açıklaması gerçekleştirilecek.
October 25, 2021
(Ankara/EVRENSEL)
İZMİR
İzmir Katıp Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi sağlık emekçileri, Dr. Rümeysa Berin Şen için basın açıklaması yaptı.
DEÜ Hastane poliklinik giriş kapısında yapılan açıklamaya İzmir Tabip Odasından öğretim üyeleri, SES İşyeri temsilciliği, Genel Sağlık-İş, TÖK, Tıp Fakültesi öğrenci toplulukları ve Asistan Hekim İnisiyatifi katıldı.
Asistan hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebinin dile getirildiği açıklamada hayatını kaybeden Asistan Dr. Rümeysa Şen için saygı duruşunda bulunuldu.
Açıklama öncesi hastane güvenlik görevlileri başhekimliğin hastane bahçesinde açıklamaya izin vermediğini aktarsa da sağlık emekçileri basın açıklamasını gerçekleştirdi.
“İNSANCA ÇALIŞMA KOŞULLARI SAĞLANSIN”
Açıklamayı okuyan DEÜ Asistan Hekim İnisiyatifinden Dr. Ali Rıza Karabulut, “Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor? Bir asistan hekimin mesai süresi ayda 360 saati buluyor. Çoğu branşta 36 saate varan sürelerde çalışıyoruz. Hekimler uykusuz, yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hasta muayene ediyor, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor. Biz asistan hekimler artık yeter diyoruz. İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını, adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz. Köle değil asistan hekimiz. Yorgun hekim, uykusuz hekim, tükenmiş hekim sağlığa zararlıdır” diye konuştu.
“12 SAAT ÜZERİ ÇALIŞMA YASAKLANSIN”
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Çalışanları ise yemekhanede 1 dakikalık saygı duruşuyla yaşamını yitiren Dr. Rümeysa Berin Şen’i andı. Siyah kokart takan sağlık emekçileri adına SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ulaşoğlu konuştu.
“12 saat üzeri çalışma yasaklansın ve asistanlar nöbet izni kullansın” çağrısında bulunan Ulaşoğlu, işyerindeki çalışan sağlığı kurulları ve kalite sisteminin hep kağıt üzerinde olduğu, hastanelerdeki insanlık dışı çalışmaya dikkat çekti.
(İzmir/EVRENSEL)
BURSA
Bursa'da bir araya gelen asistan hekimler, kaybettikleri meslektaşları Dr. Rumeysa Berin Şen’i anarken, “Yorgun hekim, uykusuz hekim, tükenmiş hekim sağlığa zararlıdır” diyerek taleplerini dile getirdiler.
Hekimeler Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde açıklama yaptı.
Bursa Tabip Odası Başkanı. Doç. Dr. Alpaslan Türkkan da bu ölümlerin gerçekleşmemesi için asistan hekimlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini, her koşulda genç meslektaşlarının yanların olduklarını söyledi. Ayrıca Türkkan, sorunların çözümü için bir araya gelme çağrısında bulundu.
(Bursa/EVRENSEL)
ADANA
Adana Tabip Odası, 36 saatlik nöbet sonrası hayatını kaybeden Asistan Hekim Rümeysa Şen için anma ve basın açıklaması düzenledi.
Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanlarının eyleminde Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de bulundu.
Anma töreninde konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından aracıyla yola çıkan Rümeysa Şen’in ölümünün kaza değil çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu ifade etti.
“ASİSTAN HEKİMLER BU SİSTEMİN KÖLESİ DEĞİLDİR”
36 saati bulan mesailerle ilgili “Biz asistanken, biz de çalıştık” şeklindeki söylemlerin mobbing olduğunu dile getiren Menteş, “Sistemin asistan kardeşlerimize yüklediği devasa yüklere sizler de ortak olmayın. Asistan Hekimler üstünde kurulacak her haksızlıkta karşınızda bizi bulacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Yanlışa yanlış demeden, yanlışın düzeltilmesi için çaba göstermeden iyi hekimlik yapılabilir mi? Ne zaman bu düzene dur demek için sorumluluk almaya başlayacaksınız? Asistan Hekim bu sistemin kölesi değil uzmanlık eğitimi alan hekimlerdir" dedi. Uzmanlık eğitimi almak için gelen asistan hekimlere nitelikli eğitim talep ettiklerini söyleyen Menteş, “İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz! Yataklı kurumlar yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın ön koşulsuz tanımlanmasını istiyoruz” diye konuştu.
“KONU İLE İLGİLİ SAĞLIK BAKANLIĞI TTB’YE RANDEVU VERMEDİ”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Bu çalışma hem insan haklarına aykırı hem hasta haklarına aykırı hem de hekim haklarına aykırıdır. Tüm hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma şartlarının, ekonomik ve özlük haklarının biran önce düzeltilmesi, şiddetin önlenmesi şarttır. TTB olarak ürettiğimiz çözüm önerilerimizi sunmak için Sağlık Bakanı’nında ısrarla randevu istememize rağmen, randevu verilmemektedir. Sebebini anlamış değiliz. Zor koşulların düzeltilmesi için buradan sesimizi duymalarını istiyoruz” dedi.
“MECLİS’TE GÜNDEME GETİRECEĞİZ”
Pandemi sürecinde herkes evinde otururken hekimler aralıksız çalışmaya devam ettiğini dile getiren CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Sağlık çalışanlarının gördüğü şiddet, çalışma şartlarının iyileştirilmesi konularını meclisimize getireceğiz. Doktorlara yapılan eziyet son bulsun artık!” şeklinde konuştu. (Adana/EVRENSEL)
MERSİN
Mersin’de 36 saatlik nöbet ertesi evine gittiği sırada trafik kazasında hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Berin Şen için basın açıklaması düzenledi.
Türk Tabipler Birliği Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu’nun düzenlediği açıklamaya Sağlık Emekçiler Sendikası (SES) ve diğer sağlık çalışanları da destek verdi.
Mersin Tabip Odası adına basın metnini okuyan Mehmet Antmen, “Bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok, çalışma şartlarımız bizi öldürüyor” dedi.
Mehmet Antmen, “Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?” diyerek iktidara soru yöneltti.
Antmen, tahammüllerinin kalmadığını söyleyip asistan hekimlerin taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Uzmanlık eğitimi almak için geldiğimiz kliniklerde asıl görevimizin öğrenmek olduğunu hatırlatıyor, nitelikli eğitim istiyoruz.
- İnsanca çalışma koşullarının sağlanmasını adaletsiz görev dağılımına son verilmesini talep ediyoruz.
- Yataklı kurumlar yönetmeliğinde değişikliğe gidilerek nöbet ertesi izin hakkının ücret kesintisi olmaksızın ön koşulsuz tanımlanmasını istiyoruz.
(Mersin/EVRENSEL)