26 Ekim 2021 00:12

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri: Yurtlarda sorunlar çığ gibi

Yurtlarda yaşanan toplu zehirlenme vakalarını konuştuğumuz İYTE öğrencileri, yurtlarda sadece yemekhanenin değil birçok alanda sorun olduğunu dile getirdi.

Urla Latife Hanım Kız Öğrenci Yurdunun girişi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Baran ÖZ
İzmir

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) yerleşkesinin yakınında bulunan Urla KYK Erkek Öğrenci Yurdu ve Urla Latife Hanım Kız Öğrenci Yurdu, bir süredir öğrencilerin yaşadığı sorunlarla gündemde. Öğrenci zehirlenmeleriyle gündem olan yurtlarda sorunlar adeta çığ gibi.  

Yurtlarda kalan öğrenciler, eğitim öğretim döneminin sorunlarla başladığını aktararak şunları söyledi: “Yurda ilk geldiğimizde tadilat vardı, yurt açıldı ama tadilat bitmedi. İl geldiğimizde sular kahverengi akıyor, sürekli elektrik kesintisi yaşanıyordu. Yemekhanede yemekler hâlâ sıcak ve hijyenik değil.”

HÂLÂ NEDENİ BELLİ DEĞİL

Yurttaki toplu zehirlenmenin olduğu günü hatırlatan bir öğrenci “1-2 gün mide ağrısı çektim, sürekli kustum. Sonrasında oda arkadaşım da aynı sorunu yaşayınca zehirlendiğimizi anladım” dedi. Zehirlenmenin olduğu zaman sürecin iyi yönetilemediğini belirten başka bir öğrenci ise “Geceye yurda sürekli ambulanslar gelip öğrencileri hastaneye götürdü. Dönüşte de kendi imkanlarımız ile gelmemiz beklendi. Yani ekstra mağduriyet yaşatıldı” diye konuşarak zehirlenmenin de hâlâ hangi sebepten olduğunun tam bilinmediğini söyledi. 

TADİLAT SÜRÜYOR, ODALARI SU BASTI

İYTE öğrencilerinin yoğunlukta olduğu yurtlar, eğitim 4 Ekim’de başlamasına rağmen 7 Ekim’de açıldı. İki senedir süren tadilat nedeniyle arada odalara inşaat ustalarının girip çıktığını anlatan öğrenci “Hâlâ bazı blokların kapıları yenileniyor. Kapı ve dolap kilitleri eksik. Benim kapı kilidim yok mesela isteyen odaya dalabiliyor.  Bazı odaların kirişi yok. Geçen haftalarda yoğun yağışlarda o odaları su bastı” dedi.

EKMEKLER GENELDE KÜFLÜ

Yemekhanedeki sorunun zehirlenmeyle sınırlı olmadığını dile getiren başka bir öğrenci de “Her gün aynı yemek çıkıyor. Mesela bir gün şekerpare mi yapıldı, bitmemişse 4 gün boyunca önümüze geliyor. Arada bir güzel yemek çıkıyor. Mesela zehirlenmenin ertesinde bir adana kebap yapılmıştı, 11 TL idi. Zaten devlet yardımı 13 TL, başka ne alabilirsin ki yanına?​” diye soruyor. Ekmeklerin genelde küflü olduğunu anlatan öğrenci “Paketli olan ekmeklerin son kullanma tarihinde raflara koyulduğunu görüyordun. Üzerinde larvaların olduğu salam resimleri çıktı” diye konuştu.

ÇAMIŞIRHANE AYRI SORUN

Böcek sorununun olduğunu ve ilaçlamanın daha sık yapılması gerektiğini söyleyen öğrenci, “Odaların haftada 2-3 kere temizlenmesi lazım.  Ama az elemana koca blokları temizletiyorlar” dedi. Çamaşırhanede makinelerin küçük, tek sefer yıkatmanın ise 10 TL olduğunu anlatan öğrenci “Siyahlar, beyazlar, renkliler, hassaslar ayrı atsan hepsini 40 lira ediyor. Biriktirip çamaşırını tek seferde yıkamaya götürsen 2 file çamaşır bir makineye sığmıyor” diye konuştu. Yakınlarda marketin de olmadığını söyleyen öğrenci kafeteryada küçük suyun 1 TL, büyük suyun da 2 TL’ye satıldığını söyledi. Ayrıca öğrenciler,  yurtta sosyolog, psikolog ve sağlık çalışanı olması gerekirken Diyanet İşlerinden görevlendirilmiş manevi rehberin olduğunu söyledi.

KAHVALTI 13.75 TL

Bir kişilik kahvaltı: 13.75 TL. Bu kahvaltı tabağında 4 sosis ve biraz patates kızartması 6 TL, açma 1.75 TL, helva 1.80 TL, kaşar peynir 1.75 TL, zeytin 0.95 TL, ekmek 50 kuruş, çay 1 TL. Öğrencilere tanınan günlük kahvaltı parası ise 6 TL. Bir öğrenci bu kahvaltıyı yapmak için cebinden 7.75 TL ödemek zorunda.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 198. kez arkalarını rektörlük binasına döndü

SONRAKİ HABER

HDP'li Oluç, muhalefeti tezkereye "hayır" demeye davet etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa