25 Ekim 2021 11:08

HDP'li Oluç, muhalefeti tezkereye "hayır" demeye davet etti

Muhalefeti tezkereye "hayır" demeye davet eden HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “10 yıldır süren savaşın Suriye’nin toprak bütünlüğü içerisinde demokratik yöntemlerle çözülmesini istiyoruz.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Oluç’un gündeminde, büyükelçilerin “istenmeyen adam” ilan edilmesi ve Meclis Genel Kurulu’nda yarın görüşülecek Irak ve Suriye tezkeresi vardı.

Türkiye dış politikasının her alanda "fiyasko" ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Oluç, "Doğu Akdeniz meselesinde yanlıştır dedik, askeri operasyonlara değil, diplomasiye ihtiyaç var. Ege, Libya yanlıştır, dedik. Batılı müttefiklerle girilen kavga yanlıştır, diplomasiye ihtiyaç var. Sert söze, kutuplaştırmaya, gerginliğe ihtiyaç yok dedik. Hepsinin yanlışlığı olduğu ortaya çıktı. Sonra teker teker bunlardan uzaklaşıldı. Son büyükelçiler meselesinde de görülüyor. Yarın gelecek tezkere de bu örneklerden bir tanesi, aynı zihniyet" ifadelerini kullandı.

10 YILDIR SÜREN SAVAŞIN DEMOKRATİK YÖNTEMLERLE ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ

 Tezkereye evet demenin FATF’de gri listeye girmek demek olduğunu dile getiren Oluç, "Tezkere demek AB Komisyonu’nun Türkiye’de hukuk, adalet ve demokrasi kalmadığı, dış politikada işgalci anlayışlar ortaya çıktı, raporuna ön ayak olmak demektir. Tezkere demek Suriye’de vekalet savaşlarının yürütülmesine evet demektir. IŞİD’den El Kaide artıklarına evet demektir. IŞİD’lilerin ve diğerlerinin bu ülkede cirit atmasına evet demektir. Türkiye’nin bütün komşularıyla ilişkilerini ekonomik, diplomatik, kültürel alanda geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Suriye’de 10 yıldır süren savaşın Suriye’nin toprak bütünlüğü içerisinde demokratik yöntemlerle çözülmesini istiyoruz. Bunun yolu diplomasi ve müzakeredir. Savaş tezkereleri değildir. Vekalet savaşları yapmak değildir. Suriye topraklarında demografik operasyonlar yapmak değildir. Tezkereye hayır oyu vereceğiz. Bu konudaki gerekçelerimizi de Meclis Genel Kurulu’nda açıklayacağız.”

"İZAN EDİLEBİLECEK BİR DURUM DEĞİL"

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın krize dönüştürdüğü 10 büyükelçinin 7’sinin Türkiye ile Avrupa Konseyi üyeliğini paylaştığını hatırlatan Oluç, Avrupa Birliği İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) bu ülkelerle birlikte Türkiye’nin de taraf olduğunu vurguladı. AİHM kararlarında da Türkiye ile birlikte taraf olduğunu belirten Oluç, “AİHM kararlarının uygulanması ile ilgili bir çağrıda bulunmalarının böyle bir muameleye maruz kalmalarına sebebiyet vermesinin akılla izan edilebilecek bir durum değildir” dedi (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri: Yurtlarda sorunlar çığ gibi

SONRAKİ HABER

Yazar Zeynep Aliye: Mâhinur ‘Şimdi ne yapmalıyım?’ sorusuna cevap vermek zorunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa